Çeşme Gezi Notlarım | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Türkiye » Çeşme » Çeşme Gezi Notlarım
cesme-gezilecek-yerler

Çeşme Gezi Notlarım

Son Güncelleme : 20 Ağustos 2020

Türkiye’de tatil denince ilk akla gelen yerlerden olan Çeşme’ye, sonunda ben de Bayram tatilinde gitmeye karar vermiştim. Gitmeden her ne kadar hem bayram hem de yaz sezonu olmasından dolayı aşırı kalabalık olacağını düşünsem de inanılmaz derecede sakindi.

Bu yazımda Çeşme gezilecek yerler, denize girilebilecek plajlar, ulaşım ve yeme içme ile ilgili izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Çeşme-Ilıca’ya ulaşımda havayolu+havaş otobüsü+minibüs kombinasyonunu kullanırken dönüşümde ise Ilıca Otogarı’ndan akşam 22:30 otobüsünü tercih etmiştim. Sabah 06:30’da gözümü açtığımda İstanbul’daydım.

Ulaşım konusunda gözlemlediklerim ise şu şekildeydi :

İzmir Havalimanı’ndan Çeşme’ye Nasıl Gidilir?

İzmir Havalimanı’ndan Çeşme’ye ulaşım için sanırım en iyi yöntem Havaş otobüslerini kullanmaktır. Bu güzergah için yolculuk süresi normalde 1 saat 40 dakika sürse de akşam 21:30’da bindiğim otobüs ile 1 saat 10 dakikada Çeşme Otogarı’na vardım. Bu arada, İzmir Havaalanı – Çeşme arası yaklaşık 96 km‘dir.

İzmir Havalimanı – Çeşme Havaş saatleri ise havalimanına inen tüm uçaklar için düzenleniyor. Yani telaş etmenize gerek yok.

Havaş otobüsleri ile Çeşme’ye ulaşım bedeli kişi başı 48 TL olup otobüse bindikten sonra muavine ödeniyor.

Havaş dışında Çeşme’ye ya da Ilıca’ya ulaşım konusunda diğer bir alternatif ise özel shuttle servisler. Ancak, bu servisler gerçekten pahalı. Ilıca’da kaldığım otel benden bu yolculuk için tek yön 240 TL talep etmişti. (Uçak biletimi zaten 140 TL’ye almıştım.)

Çeşme Otogarı’ndan Ilıca’ya Nasıl Gidilir?

Çeşme Otogarı’nda indikten sonra hemen kenarda bekleyen ve her 15-20 dakikada bir kalkan minibüslerle kişi başı 3,5 TL karşılığında Ilıca merkeze ve Ilıca Otogarı’na gidilebiliyor. Ancak, normalde 10 dakika sürecek yolculuk süresi, minibüsün çok dolaşması sonucu yarım saat civarı sürüyor.

Çeşme’den Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Yine Çeşme merkezden ya da otogardan, bu minibüslerle 4 TL karşılığında Alaçatı’ya gidilebiliyor. Yel değirmenlerinin olduğu sokağın en başında, ana caddenin kenarında iniliyor.

Ilıca’dan Alaçatı’ya Nasıl Gidilir?

Kumrucu Şevki Plus, Dondurmacı Veli Usta ya da Ilıca Otogarı önünden geçen minibüsler ile kişi başı 3,5 TL karşılığında Alaçatı’ya gidilebiliyor. Bu güzergah için yolculuk yaklaşık 15 dakika civarı sürüyor.

Çeşme Gezilecek Yerler

Ilıca Halk Plajı

Kaldığım otelden 15-20 dakika yürüme mesafesinde yer alan ve birkaç kilometre uzunlukta olan Ilıca Halk Plajı her şeyden önce ücretsiz bir plaj olmasına rağmen denizi gerçekten çok temiz. Buraya gelmeden önceki günlerde gittiğim Altınkum Plajı ve Karaburun taraflarına göre ise denizi çok dalgalı.

Ilıca Halk Plajı’nda şezlong + şemsiyenin fiyatları 40 TL. Buradaki işletmenin tuvaletini kullanmak şezlong ve şemsiye alınca ücretsiz olup duş almak istenirse 2 TL. Buna karşın ücretsiz plaj olduğu için kendi ekipmanlarınızı da getirebilirsiniz. Ben oradayken çadır getirip kamp atanlar vardı.

Diğer yandan, plajın ücretli kısımda çalışan elemanlar, yukarıdaki videoda görünen ve şemsiyelerin arka tarafında yer alan yüksek reklam panosunun gölgesinden yararlanmayı bile yasaklamışlar. O kısma oturduğunuz zaman hemen sözlü tacize başlayıp ardından plaj polisini çağırıyorlar. Bu olay, arkadaşlarımızın başına geldi ama hep beraber itiraz edince en sonunda pes ettiler ve bu kısımdan yararlanabildik. Memlekette resmen nefes almak parayla modu hakim.

  • Ilıca’da Ne Yenir ?

Ilıca Halk Plajı’ndaki işletmede yeme-içme olanağı mevcut. Bira 24 TL, kumru ile ayvalık tostu ise 22 TL’ye satılıyor. Ilıca merkezde yer alan Kumrucu Şevki ya da Kumrucu Erol gibi yerlerde ise kumru+şişe ayran 30 TL civarında.

Bunun dışında Ilıca Otogarı’nın hemen karşısında bir de Migros bulunuyor. Altınkum’a giderken nevalelerimizi buradan almıştık.

Alaçatı

Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Alaçatı, arnavut kaldırımlı sokakları, kendine has evleri, kafeleri ve kalabalığıyla ünlü olan, yaz turizminin popüler noktalarından biridir. Burası, aynı zamanda rüzgar sörfü için de tercih edilen bir yer. Çeşme’deki ikinci günümün akşamı buradaydım.

Akşam vakti, minibüsten inip Alaçatı’nın içine doğru ilerlediğimde, kalabalıktan sonra ilk olarak karşıma çıkan şey Alaçatı’nın yel değirmenleri oldu. Bu değirmenler restore edilip günümüzde  restorant ve kafe olarak kullanılıyormuş.

alacati-gezilecek-yerler

Alaçatı yel değirmenleri – Çeşme Gezilecek Yerler

Alaçatı’nın kendisinin ve gece hayatının çok fazla abartıldığını düşünsem de sokaklarında gezmesi keyifliydi diyebilirim. Kimi yerler var ki, insanı gerçekten büyülüyor.

alacati-gezilecek-yerler

Alaçatı’nın ara sokaklarından biri – Çeşme Gezilecek Yerler

  • Alaçatı Yeme – İçme

Alaçatı’da akşam yemeğini restorant yerine kafede yemeyi tercih ettim. Yine ağız tadıma uygun olarak kumru+patates kızartması+kola menüsü için, yel değirmenlerini tam karşıdan gören bir yere 30 TL ödedim. Alaçatı’da ayrıca midye dolmanın porsiyon fiyatı da 30 TL.

Balık restorantlarında ise gördüğüm kadarıyla tahmini olarak iki kişilik bir yemek ortalama 200 -250 TL civarı tutar.

Çeşme Çarşı

Minibüsten inilen yerden aşağıya doğru, sağlı sollu dükkanların arasından devam edince Çeşme Kalesi ve Marina’nın bulunduğu alana çıkılıyor. Gündüzleri plajda zaman geçirdiğim için Çeşme Kalesi’ne gidemedim, ancak dışarıdan fotoğraflayabildim.

cesme-gezilecek-yerler

Çeşme Kalesi – Çeşme Gezilecek Yerler

Edindiğim bilgiye göre Çeşme Kalesi, II. Bayezid tarafından 1508 yılında yaptırılmış. Çeşme Kalesi’ne giriş ücreti 18 TL olup Müzekart geçerli. Çeşme Kalesi’nin içinde ayrıca Ildırı Antik Kenti kazılarında ele geçirilen arkeolojik eserlerin yanı sıra batıklardan çıkarılan amfora, çapa ve demir toplar gibi eserlerin sergilendiği Çeşme Arkeoloji Müzesi bulunuyor.

Kalenin hemen karşısında yol kenarında ise Yeşilçam’ın efsanevi kötü adamlarından Bilal İnci’nin ağabeyi Kemal İnci, yazmış olduğu Yeşilçam Anıları kitabını satıyordu. Destek olmak için 10 TL’ye kitabını aldık.

  • Çeşme Çarşı’da Ne Yenir ?

Çeşme Çarşısı’nda biraz gezdikten sonra ilk olarak gözüme çarpan bir kokoreççiye oturdum. Zaten gördüğüm kadarıyla çarşıda tek kokoreççi var. Burada 14 TL’ye (şuan 30 TL civarı) kokoreç+ayran aldım ama kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü hayatımda yediğim en kötü kokoreçi burada tattım. Dükkan çalışanına bunu ilettiğimde savunması “Nasıl olur? Çeşme’de kokoreç yemeye herkes buraya gelir.” şeklinde olmuştu.

Haliyle karnım doymadığı için kokoreççinin biraz ilerisinde 20 TL’ye bir porsiyon midye tava söyledim. Daha sonra Çeşme Kale Dondurma (Alaattin Usta)’dan aldığım 2 top dondurmaya 20 TL, 2 adet ufak çaya ise 10 TL verip Çeşme’deki vatani(!) görevimi tamamladım. Fiyatlar gerçekten abartı.

Altınkum Plajı

Ilıca’dan yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Altınkum Plajı, Çeşme tatilimde en çok beğendiğim yer oldu. Yani halk plajı olmasına rağmen inanılmaz derecede temiz. Rengarek balıkları görmek için mutlaka şnorkel götürmeyi tavsiye ediyorum.

Tatilim sırasında orada olduğunu öğrendiğim arkadaşlarımla gittiğimiz Altınkum’a, Migros alışverişi yaparak gittik. Kendileri sandalye, şemsiye vs alıp tedarikli geldikleri için hemen yanımızda bulunan Dharma Beach’e girmemize gerek kalmadı. İnternet sitelerinde gördüğüm kadarıyla giriş ücreti kişi başı şezlong dahil 50 TL idi.

  • Çeşme Altınkum Plajı’na Nasıl Gidilir ?

Çeşme Otogar’dan her yarım saatte kalkan dolmuşlarla Altınkum Plajı’na ulaşabilirsiniz. Bu dolmuşlar, Çeşme Marina kavşağı ve Çeşme Limanı güzergahını takip edip Çiftlikköy Yolu üzerinden Altınkum’a varıyor.

Daha fazla zamanım olsaydı Aya Yorgi Koyu ve Dalyan taraflarındaki plajlara gidebilirdim. Boyalık Plajı ise kaldığım otelden yaklaşık 3,5 km uzaklıktaydı.

Karaburun İncirliköy Plajı

Karaburun her ne kadar Çeşme’den ayrı bir yer olsa da, bu tatilimde ilk denize girdiğim yer olarak bahsetmek istedim. Arkadaş grubumla Ilıca merkezden arabayla yaklaşık 1,5 saatte İncirliköy Plajı’na ulaştık. Bu plaj, belediyenin işlettiği ücretsiz bir plaj olmasına rağmen şezlonglar çimenlerin üzerinde yer aldığından insana adeta parktaymış hissi veriyor.

İncirliköy Plajı’nda denize girme alanı dar olsa da denizi gayet temiz. Zaten Türkiye’deki mavi bayraklı plajlardanmış. En önemlisi, belirli kültür düzeyine sahip insanların buraya gelmiş olmasıydı. Yani en azından benim gördüğüm o şekildeydi. Kalabalık olmasına rağmen etrafta rahatsız edici bir ses yoktu.

Çeşme’de elbette burada sayamadığım daha birçok yer ve plaj bulunuyor. Kısa sürede gezebildiğim yerler bu kadar olduğu için diğer yerler ile ilgili bir şeyler yazmayı tercih etmedim.

Çeşme’de Nerede Kalınır ?

Bilindiği gibi Çeşme’deki konaklama tesisleri gereksiz derecede pahalı. Bu bölümde bölgelere göre tavsiyelerde bulunacağım.

Çeşme Ilıca Otelleri

✔️ Second Spring Hotel

Çeşme Ilıca’da bulabildiğim en uygun fiyatlı otellerden biri Second Spring adlı otel. Ilıca Halk Plajı’na sadece 60 metre mesafede bulunan bu otel, Çeşme ilçe merkezine 8 km, Alaçatı merkeze ise 3 km uzaklıktadır.

Çift kişilik odada gecelik fiyat 540 TL.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Hotel Egge

Ilıca Halk Plajı’na 550 metre, Çeşme Kalesi ve Yat Limanı’na 10 dakikalık mesafede bulunan bu otelin aynı zamanda hemen yakınından Çeşme ve Alaçatı dolmuşları geçiyor. Alaçatı’ya yürümek isterseniz 20 dakika sürüyor.

Çift kişilik odada gecelik fiyat 425 TL.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Destina Boutique Hotel

Ilıca Halk Plajı’na 70 metre mesafe bulunan bu otelde yüzme havuzu, teras ve bahçe imkanları bulunuyor. Çeşme Kalesi’ne ve Aya Yorgi Plajı’na ise 6 km uzaklıktadır.

Çift kişilik odada gecelik ücret ise 900 TL civarında.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Kalinda Inn Hotel

Çeşme Ilıca Halk Plajı’na sadece 20 metre mesafede bulunan Kalinda Inn Hotel de yine tavsiye edebileceğim otellerden. Konum ve odaların dekorasyonu memnun edici düzeyde.

Bu otel için ise çift kişilik odada gecelik fiyat, kahvaltı dahil yaklaşık 650 TL.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Çeşme Alaçatı Otelleri

✔️ Yerli Otel Alaçatı

Küçük bir aile işletmesi olan bu butik otel, Alaçatı’nın merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Kahvaltısı gerçekten çok iyi. Gecelik çift kişilik oda fiyatı ise 450 – 500 TL arasında.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Lavinia Hotel

Ilıca Plajı’na dolmuşla 5-10 dakikalık uzaklıkta bulunan bu otel Çeşme Marina’ya da 10 km mesafededir. Çift kişilik oda fiyatı ortalama 650 TL civarında.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Alaçatı Grand Eldoris Hotel

Ilıca Halk Plajı’na yaklaşık 2 km ve Alaçatı merkeze yürüyerek 10 dakikada ulaşılabilecek bir konumda bulunan Alaçatı Grand Eldoris Hotel’de oda temizliği ve kahvaltı da gayet güzel. Gecelik oda fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 700 TL civarındaydı.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Çeşme Herşey Dahil Oteller

✔️ Babaylon Hotel

Çeşme Çiftlikköy taraflarında bulunan 4 yıldızlı Babaylon Hotel’in kendine ait özel bir plajı var. Yemekler, odalar ve temizlik tatmin edici seviyede.

Her şey dahil konseptteki bu otelde çift kişilik oda fiyatı ise gecelik 1.000 TL civarı.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ A 11 Hotel Çeşme

Boyalık Sahili’nde bulunan bu otelin de kendine ait özel bir plajı bulunuyor. Otelin aynı zamanda havuzu da bulunuyor. Burada da her şey dahil olarak gecelik fiyat çift kişi için yaklaşık 1.000 TL iken tek kişi için yaklaşık 750 TL civarındadır.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Çeşme Araç Kiralama

Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.

Daha fazlası için beni takipte kalın. Kasım ve Aralık aylarında yapacağım yurt dışı gezi notlarımı burada paylaşacağım.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

6 yorum

  1. Serdar Cihan

    “En güzel hayaller Çeşme’de gerçekleşir” aklıma hemen bu geliyor. 🙂 Çeşme’de Alaçatı’da çok güzel bir yer.

  2. Çeşme Ulaşım

    Özellikle ulaşım konusuna deginmeniz güzel olmuş. Bu konuda nette çok bilgi eksigi var. Teşekkürler

  3. Efe

    Atladığınız çok yer var bence Çeşme’de.

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Yorumunuz için teşekkürler. Zaten yazımın sonunda belirtmiştim. Ben yalnızca gittiğim gördüğüm yerleri anlatıyorum.

  4. Çeşme Rehberi

    Her ne kadar bazı şeyler es geçilmiş olsa da yazının üslubu gayet samimi. Bu bakımdan reklam kokan blog yazılardan çok daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. Diğer bazı yazılarınızı da okudum. Gerçekten süper.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*