Agra Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Asya » Hindistan » Agra » Agra Gezilecek Yerler
Tac Mahal Hindistan

Agra Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 9 Ocak 2022

Hindistan’a ilk kez geçen yıl iş için gitmiş ve pek de turistik bir yer olmayan Bangalore‘da tüm zamanımı geçirmiştim. Bu kez önce Jaipur’a uğrayıp ardından Agra şehrini zamanım el verdiği ölçüde gezmeye çalıştım. Bu yazımda dünyaca ünlü Tac Mahal‘in bulunduğu Agra’da gezilecek yerler, ulaşım, konaklama, hava durumu gibi konulardan bahsetmeye çalışacağım.

Eğer sizin de seyahat planlarınızın arasında Hindistan varsa öncelikle Hindistan Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Hindistan’a uygun uçak biletleri için ise bu linke bakabilirsiniz.

Yazıma başlamadan önce 1 USD’nin yaklaşık 70 Rupi ve 1 TL’nin de yaklaşık 12 Rupi olduğunu belirtmem gerek.

Jaipur’dan Agra’ya Nasıl Gidilir ?

  • Jaipur – Agra Tren Ulaşımı

Hindistan’ın herhangi bir şehrinden Agra’nın merkezine varmak için genel olarak kullanılan tren istasyonları Agra Fort ve Agra Cantt Tren İstasyonları olup yolculuk ortalama 4,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları saat ve istasyona göre farklılık göstermekle beraber çok çabuk tükeniyor.

hindistan-tren-bileti-nasil-alinir

Agra Cantt Tren Garı – Jaipur’da Ulaşım

Hindistan’da internet üzerinden bilet almak için Hindistan Demiryolları’nın sitesi ile https://12go.asia/en/india ve http://www.cleartrip.com/ gibi acentelerin websiteleri bulunuyor. Onun dışında yine tren garına gidip alabilirsiniz.

  • Jaipur – Agra Otobüs Ulaşımı

Hindistan’da otobüs ulaşımı yapmak istiyorsanız biletini hızlı bir şekilde https://www.redbus.in adresi üzerinden alabilirsiniz. Hindistanlı arkadaşlarımın demesine göre Volvo A/C olan otobüsler diğerlerine göre daha konforlu.

Bu otobüsler muhtemelen başka noktalardan da kalkıyordur ama benim gittiğim, daha doğrusu Hindistanlı arkadaşlarımın beni bıraktıkları yer Narayansingh Circule denen bir terminal. Aslında burası herhangi bir otobüs terminali falan değil. Sıradan bir otobüs durağı gibi bir yer. Yine de ertesi sabah tam istediğim saatte Tac Mahal’de olmamı sağlayacak otobüsün kalkacağı yer olduğundan benim için artık çok önemli bir yerdi.

hindistan-otobus-bileti

Jaipur-Agra Otobüsü

Sonuç olarak, gece 12:30’da bu noktadan kalkan otobüsüm ile sabah saat tam 6’da Agra’ya varabildim. Ödediğim ücret ise 450 Rupi yani yaklaşık 37 TL.

Agra’dan Delhi’ye Nasıl Gidilir?

Agra’dan Hindistan’ın başkenti Delhi’ye toplu taşıma kullanarak gitmek için yine tren ve otobüs seçeneklerini kullanabilirsiniz.

  • Agra – Delhi Tren Ulaşımı

Jaipur-Agra ulaşımını otobüs ile yapmış olduğumdan bu kez ne pahasına olursa olsun Agra-Delhi ulaşımını tren ile yapma niyetindeydim. Bunun için Hindistan’a gitmeden önce, yukarıda belirttiğim https://12go.asia/en/india sitesi üzerinden yaklaşık 13 USD’ye aldım.

Agra’dan Delhi’ye giden birçok tren bulunuyor; ancak tüm trenler konforlu değil. Bu rota için çok tavsiye edilenler Shatabdi Express, Taj Express ve Gatimaan Express adlı trenlerdir. Bu trenlerin aynı zamanda numaraları da oluyor. Mesela benim kullandığım tren 18.55’te Agra Cantt Tren Garı‘ndan kalkan ve 22:26’da Delhi’deki Hazrat Nizamuddin Tren Garı‘na varan 12279 no.lu Taj Express idi.

hindistan-tren-bileti-nasil-alinir

12279 Taj Express – Jaipur Treni

Bir kere şunu belirtmemde fayda var. Şimdi muhtemelen Hindistan’a gitmişsseniz ya da gidecekseniz çevrenizden “Hindistan çok pis bir ülke, Hindistan’da trene binilmez” gibisinden mutlaka sözler duymuşsunuzdur. Bulunduğunuz yerin kalitesi tamamen tren sınıfıyla alakalı bir şey. Örneğin, benim bulunduğum vagon bizim Doğu Ekspresi ya da üniversite dönemimde kullandığım Haydarpaşa-Adapazarı Ekspresi trenlerinin pulman vagonu gibiydi. Ne bir pislik vardı ne de kötü bir koku. Gayet de rahat bir şekilde Delhi’ye ulaştım. Cam kenarlarındaki her koltuğun yanında bir adet de priz mevcut.

Delhi’de birçok tren istasyonu bulunmasına rağmen Agra’dan gelen trenler daha çok New Delhi (NDLS), Hazrat Nizamuddin (NZM) ve Old Delhi (DLI) istasyonlarına varıyor ki zaten bu istasyonlar şehir merkezine yakın istasyonlar. Tren biletinizi bu istasyonlarda inecek şekilde almanızı tavsiye ederim.

  • Agra – Delhi Otobüs Ulaşımı

Agra’dan Delhi’ye gitmek için birçok farklı otobüs firması bulunuyor. Yukarıda da belirttiğim gibi en konforlu olanları Volvo A/C olanlar. Yine otobüs biletinizi kolayca almak için https://www.redbus.in adresini kullanabilirsiniz.

Agra’da Şehir İçi Ulaşım

Gezdiğim yerlerdeki tercihim mümkünse hep yürümek şeklinde olmuştur. Agra’da da yürümeyi tercih ettim. Mesela Agra şehrinde gezilecek en önemli iki yer olan Agra Fort ile Tac Mahal arasını yürüyererek yarım saatte katedebilirsiniz.

Ancak Agra Cantt Tren Garı’na gitmek için ise taksi kullanmanız gerekecektir. Taksi derken kastettiğim “tuk tuk” ya da Hintlilerin deyimiyle “Auto”dur. Agra’daki Kinari Çarşısı’ndan (Kinari Bazaar) 15 dakika süren Agra Cantt Tren Garı’na gitmek için sürücüyle biraz pazarlık edip 100 Rupi’ye (yaklaşık 8,5 TL) anlaşmıştım.

Agra’da UBER kullanımı da mevcut. Ancak, otel, restorant gibi sabit ve kolay bulunabilir bir yerde değilseniz, Hindistan’daki keşmekeşliği düşünürsek zaman kaybetmemek adına direkt olarak ilk gördüğünüz tuk tuk’a atlamanızı tavsiye ederim.

Tac Mahal’e Nasıl Gidilir?

Agra şehrine tren ile Agra Fort Tren Garı yoluyla varmışsanız öncelikle çantanızı (varsa) emanet bagaj bölümüne bırakabilirsiniz. Aynı şekilde Agra Cantt Tren Garı’nda da 1 no.lu platformda bu imkan var (Left luggage ya da cloak room olarak geçer).

Agra Fort’tan yürüyerek yarım saatte Tac Mahal’e ulaşabileceğiniz gibi, 100-150 Rupi’ye “tuk-tuk” ile de gidebilirsiniz.

Benim durumum biraz değişik oldu. Jaipur’dan bindiğim otobüsle Agra’da tam olarak ineceğim noktaya yaklaştığımı navigasyondan takip etsem de, Agra şehir merkezinin biraz dışında otobüs durakladığında dışarıdan biri otobüse gelip “Agra, Agra” deyince ben de indim. Saat sabahın 6’sıydı ve hava hem çok soğuk ve sisliydi hem de henüz aydınlanmamıştı. Orada duran tuk-tuk’u ile duran sürücüden beni Tac Mahal giriş kapısına götürmesini istedim. 100 Rupi karşılığında anlaştık.

Bir süre sonra park gibi bir yere geldik ve buranın ana giriş kapısı olduğunu söyledi. Haritada bulunduğum yer, henüz Tac Mahal’e varmadığımı göstermesine rağmen mecburen inmek zorunda kaldım. Daha sonra soğuk ve yoğun sisli bir havada parkın içinden yürümeye başladım. Çok erken vakit olmasına rağmen benim gibi Tac Mahal’e giden 5-10 kişi gördüm. Geçtiğim yer şöyle bir yerdi.

hindistan-gezilecek-yerler

Tac Mahal’e doğru gidiyorum… Agra Gezilecek Yerler

Haritaya baka baka yaklaşık bir 10-15 dakika yürüdükten sonra Tac Mahal’in Batı girişindeki bilet gişesine geldim ve buradan biletimi aldım.

Tac Mahal Giriş Ücreti Nedir ?

Yabancı turistler için Tac Mahal giriş ücreti 1.300 Rupi‘dir, yani yaklaşık 20 USD. Hindistan vatandaşı olanlar ise sadece 50 Rupi ödeyip Tac Mahal’i ziyaret edebiliyorlar.

Agra Araç Kiralama

Eğer Agra’da araç kiralamak istiyorsanız Rentalcars Connect üzerinden aşağıdaki arama motorunu kullanarak kolay bir şekilde size uygun aracı kiralayabilirsiniz. Bu arada, Hindistan’da direksiyonun sağ tarafta olduğunu da unutmamak gerek. Arama yaparken Agra, Uttar Pradesh, Hindistan şeklinde aratın.

Agra’da Nerede Kalınır ?

Agra’da geçireceğim zamana dair ilk planımı yaptığımda yanımda büyük valizimin de olacağını hesap etmiştim. Dolayısıyla ağırlıktan bir an önce kurtulmak için Agra Fort Tren Garı’na yakın bir mesafede bulunan Hotel Ajay International‘dan bir oda ayırtmıştım. (Rezervasyon linki için tıklayınız.) Ancak, daha sonra planım değişince ertesi gün Delhi’de buluşacağım Hintli arkadaşlarım sağolsun valizimi kendi arabalarıyla götürdüler ve onlarla buluşup valizimi aldıktan sonra Delhi Havalimanı’na gitmiştim. Sonuç olarak, valizim bana artık engel olmayacağı için bu otelde yapmış olduğum rezervasyonu iptal ettim. Ücret olarak da gecelik 60 TL’ye denk geliyordu.

Yine de genel olarak Agra’da otel fiyatları uygun. Daha çok tercih edilen bölge çoğunlukla Tac Mahal civarındaki tesisler. Booking.com üzerinden Tac Mahal civarında konaklamanızı ayarlamak için BU LİNK‘e bakabilirsiniz.

Hindistan İçin Aşı Olmak Gerekli Mi?

Hindistan için aşı gerekli olmamakla birlikte, örneğin sarıhummanın görüldüğü bir bölgeden bu ülkeye geçiş yapılıyorsa aşı kartının gösterilmesi gerekebilir. Eğer Afrika kıtasında sarıhumma aşısı gerektiren bölgelere gitmişseniz muhtemelen aşı olmuşsunuzdur. Her ihtimale karşı aşı karnenizi pasaport ile beraber taşımanızı tavsiye ederim.

Hem Hindistan hem de diğer tüm ülkelere seyahat için aşı konusunda en doğru bilgiyi almak için ise http://www.seyahatsagligi.gov.tr adresine göz atabilirsiniz.

Hindistan’da Saat Kaç ?

Hindistan’da +5:30 saat dilimi ve Türkiye’de ise +3:00 saat dilimi kullanıldığı için iki ülke arasında 2,5 saatlik bir zaman farkı bulunuyor.

Agra Hava Durumu

Kasım-Mart arası dönemde özellikle sabahları ve akşamları Agra’da hava gerçekten soğuk oluyor. Gündüzleri ise hava güneşliyse hafif bir mont almanız yeterli olur. Mart-Haziran dönemi yaz dönemi gibi olduğundan hava aşırı sıcak. Temmuz-Eylül arası muson yağmurlarına denk gelmeniz olası. Ekim ayı da yine Agra için sıcak aylardan.

tac-mahal-icin-en-ideal-ay

Yoğun sisten dolayı Tac Mahal görünmüyor.

Ben Şubat başı gibi Agra’ya gitmiştim. Sabah gerçekten soğuktu, akşam ise biraz serin. Gündüzleri ise idealdi. Burada önemli bir not olarak şunu belirtmem gerek : Eğer, Tac Mahal’i görmek için Ocak-Şubat döneminde Agra’ya geliyorsanız aşırı sisli bir havanın sizi beklediğini unutmayın. Örneğin ben, Tac Mahal’i görebilmek için tam 6 saat alanda zaman geçirmiştim.

Agra Gezilecek Yerler

Her ne kadar Agra denince akla ilk Tac Mahal gelse de ondan başka da şehirde görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bu bölümde, elimden geldiğinde bu yapıları anlatmaya çalışacağım.

Tac Mahal

Babür İmparatorluğu’nun beşinci hükümdarı olan Şah Cihan‘ın, en sevdiği eşi Mümtaz Mahal (asıl adı Ercüment Banu Begüm’dür) anısına yaptırdığı dünyaca ünlü mozoledir.

Mümtaz Mahal, 1631 yılında 14. çocuğunun doğumu sırasında ölünce, Şah Cihan tarafından imparatorluğun birçok yerininin yanı sıra İran ve Orta Asya’dan da çeşitli zanaatkarlar getirtilmiş ve eşinin anısına bir mozolenin yapımına başlanmış ve 1647 yılında Tac Mahal’in yapımı tamamlanmıştır. Şah Cihan’ın kendisi de 1666 yılında öldüğünde buraya defnedilmiştir.

tac-mahal-giris-ucreti-2019

Tac Mahal – Agra Gezilecek Yerler

Tac Mahal’de görülecek yapılardan bahsetmeden önce Cuma günleri kapalı olduğunu ve diğer günler ise 06:00-18:30 saatleri arasında açık olduğunu belirtmem gerekiyor.

Tac Mahal kompleksi ve mozolenin içine giriş ücreti ise internet üzerinden alındığında (www.asi.nic.in) turistlere 1.100 Rupi, gişeden alındığında ise 1.300 Rupi (yaklaşık 20 USD). Bu ücreti ödedikten sonra size ücretsiz 1 şişe su ve galoş veriyorlar. İnternette ücretsiz harita da verildiğini okumuştum ama ondan vermediler. Bu arada, Tac Mahal biletinizi işiniz bitince atmayın, çünkü bu biletle Agra Fort’a gittiğinizde 50 Rupi indirim alıyorsunuz.

Tac Mahal’in Doğu, Batı ve Güney olmak üzere üç adet giriş var. Güney kapısındaki gişe saat 08:00’de açılırken, Doğu ve Batı kapılarındaki gişe sabah 06:00’da açılıyor. Bu kapılarda aynı zamanda daha az sıra olduğundan biletinizi buralardan almanızı tavsiye ederim. Ben Batı girişinden biletimi almıştım.

Giriş biletimizi aldıktan sonra bilet kontrolü yapılıyor. Daha sonra ise çantaların x-ray cihazından geçirildiği bir bölüm var. Sonrasında ise Tac Mahal’in bulunduğu komplekse girmiş oluyoruz. Burada ilk karşımıza çıkan yer Main Gate yani ana giriş kapısı. Yukarıda bahsettiğim gibi sabahın erken saatinde inanılmaz bir sis vardı.

taj-mahal-main-gate

Tac Mahal ana giriş kapısı

Ana giriş kapısından geçtikten sonra görülen manzarayı ise aşağıda çekmiş olduğum videoda görebilirsiniz. Öğlen vakti olmasına rağmen Tac Mahal’deki sisin hala tam olarak kaybolmadığını da göreceksiniz.

Ana girişten geçtikten sonra biraz resim çekip Tac Mahal’e doğru ilerledim. İhtişamıyla insanın saatlerce bakası geliyor.

Bu beyaz yapının müthiş işlemeli duvarlarına baktıktan sonra Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in gömülü olduğu mozolenin içine girdim. Normalde video ya da fotoğraf çekmek yasak ancak küçük aksiyon kameram ile kısa bir video aldım.

Tac Mahal’in bulunduğu kompleksin içinde yalnızca bu mozole ve giriş yapısı yok. Bu beyaz renkli yapının sol tarafında Tac Mahal Camii (Taj Mosque) bulunuyor. İçerisinde tam 569 adet halı seriliymiş.

taj-mosque

Tac Mahal Camii – Agra Gezilecek Yerler

Tac Mahal Camii’nin tam simetrisinde bulunan (yani solda Cami, ortada Tac Mahal mozolesi ve sağda ise Meclis) benzer mimarideki yapı ise “toplantı odası, meclis” gibi anlamlara gelen Mehman Khana isimli yapı. Bu yapının ilk yapılış amacı Mümtaz Mahal’in ölüm yıldönümü törenlerinin ziyaretçiler tarafından izlenmesiymiş.

tac-mahal-icindeki-yapilar

Mehman Khana – Tac Mahal Gezilecek Yerler

Tac Mahal’in ortasındaki havuzlu bölümün sol hizasında ise Taj Museum yer alıyor. Ben oraya gittiğimde tadilat olduğu için içerisini göremedim. Ancak, bu müzede Babür dönemine ait minyatür tablolar, Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in portreleri, o döneme ait madeni paralar gibi eserler segileniyormuş.

taj-museum

Taj Museum – Agra Gezilecek Yerler

Son olarak, bu geniş alanda Tac Mahal’in arka tarafında yer alan Yamuna Nehri‘ni de seyretmek mümkün.

yamuna-nehri-nerede

Yamuna Nehri – Agra Gezilecek Yerler

Agra Fort

Babür İmparatoru Ekber Şah döneminde yaptırılan Agra Fort, savunma amaçlı bir kale olarak inşa edilmesine rağmen Şah Cihan tarafından yapılan eklemelerle saray haline dönüştürülmüştür. Kırmızı renkli kum taşından yapılan Agra Fort’tan açık havalarda Tac Mahal de net bir şekilde görülebiliyor.

agra-kalesi

Agra Fort – Agra Gezilecek Yerler

Agra Fort’a giriş ücreti olarak Hindistan vatandaşı olmayan kişilerden 650 Rupi alınıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi Tac Mahal biletiniz varsa 50 Rupi indirim alıyorsunuz.

Biletinizi aldıktan sonra girilen yer kalenin güneyinde yer alan ve tek girişi olan kısımdır. Buradan geçince karşımıza çıkan devasa kapı ise Amar Singh Kapısı. Bu kapının dışında kuzey kısımda Delhi Kapısı yer alıp diğer iki kapı ise Fil Kapısı ve Khizra Kapısı olsa da Amar Singh Kapısı turisler için giriş yapılabilecek tek kapı.

Agra Fort’u gezip dışarıya çıktıktan sonra merak ettiğim için Delhi Kapısı tarafına doğru yöneldim. Kapıya az bir mesafe kala elinde silahlı askerler giriş olmadığını belirterek beni geri çevirdi.

agra-fort-nasil-gidilir

Amar Singh Kapısı – Agra Gezilecek Yerler

Agra Fort içerisinde görmeye değer diğer önemli yapı ise Jahangiri Mahal yani Cihangir Sarayı. Bu saray Cihangir isminde olsa da İmparator Ekber Şah tarafından yaptırılmış. Sarayın önündeki çimenlikte ve genel olarak her yerde ayrıca onlarca sincap bulunuyor.

jahangiri-palace-agra

Cihangir Sarayı – Agra Gezilecek Yerler

Cihangir Sarayı’nın içine doğru ilerledikten sonra daha başka kısımlara da açılan bölümlerden geçtikten sonra Şah Cihan Sarayı, devletin ileri gelenleri veya yabancı temsilcilerin ağırlandığı Divan-ı Has, iç meselelerin tartışıldığı Divan-ı Am, İmparator Şah Cihan’ın Agra Fort’ta 1658-1666 yılları arasında hapisteyken kişisel kullanımı için inşa edilen Mina Mescidi gibi yapılar bulunuyor.

mina-mescidi

Meena Mescidi – Agra Gezilecek Yerler

Agra Fort’un bulunduğu geniş alanda bu saydıklarımın dışında daha birçok yapı ve bahçe bulunuyor. Örneğin, Kraliyet bahçesi olan Anguri Bagh‘ın yanı sıra İmparator Cihangir’in siyah renkli taştan 1605 yılında yapılmış bir tahtı bulunuyor (Takht-ı Jahangir).

cihangir-tahti

İmparator Cihangir’in Tahtı – Agra Gezilecek Yerler

Itmad-Ud Daula

İmparator Cihangir’in veziri olan İran kökenli Mirza Gıyas Bey’in kızı Nurcihan Sultan tarafından babası adına yaptırılan bu türbe aynı zamanda “Yavru Tac Mahal” şeklinde de anılıyor. Agra Fort’tan pazarlıkla 100 Rupi’ye tuk-tuk ile gidilebilir. Giriş ücreti 300 Rupi.

agra-gezilecek-yerler

Itmad Ud Daula – Agra Gezilecek Yerler

Jama Camii

1648 yılında İmparator Şah Cihan’ın kızı Cihanara Begüm tarafından bugünkü Kinara Çarşısı’nın içinde yer alan ve kubbesiyle dikkat çeken bir camidir. Delhi’ye gidecek trene yetişmek için ancak bu kadar yakından çekebildim.

agra-gezilecek-yerler

Jama Camii – Agra Gezilecek Yerler

Jama Camii’ne yakın bir mesafede ise Nur Cihan’ın türbesi bulunuyor.

Ekber Şah Türbesi

Agra’nın 10 km kuzeyinde bulunan Sikandra bölgesinden yer alan bulunan türbedir. Bu türbenin yapımına Ekber Şah döneminde başlansa da oğlu Cihangir tarafından tamamlanmıştır.

Bu geniş kompleksin planı biraz Tac Mahal’i andırıyor. Türbenin bulunduğu alana dört farklı kapıdan giriliyor. Ekber Şah’ın türbesi ise tam ortada bulunuyor.

sikandra-agra-gezilecek-yerler

Ekber Şah Türbesi – Agra Gezilecek Yerler

Mehtab Bagh

Tac Mahal inşa edilmeden çok önceleri Babür Şah tarafından kurulan bu botanik bahçesi aynı zamanda Tac Mahal’i görmek için müthiş bir manzara sunuyor. Tac Mahal’in hemen arka tarafındaki Yamuna Nehri’nin karşı kıyısında yer alıyor. Giriş ücreti 300 Rupi olup merkezden en fazla 200 Rupi’ye tuk-tuk ile gidebilirsiniz.

Kinari Çarşısı

Yukarıda Jama Camii’ni anlatırken bahsetmiştim. Kinari Çarşısı’nda birçok çarşı bulunsa da bu bölge genel olarak Kinari Bazaar (Kinari Çarşısı) olarak biliniyor. Kimi bölümlerinde giyim, kuşam üzerine diğer yerlerde ise baharat, kuruyemiş, atıştırmalık dükkanlar bulunuyor.

Bu çarşıdaki inanılmaz kalabalığın içinde dolaşırken çatılardan gelen gürültüleri duyarsanız korkmanıza gerek yok. Bu ses maymunların koşuşturma ya da kavga etme sesleridir.

agra-gezilecek-yerler

Kinari Çarşısı – Agra Gezilecek Yerler

Agra’da gezeceğim yerlere giderken sırf farklı yerler görebilmek için mahalle aralarındaki saçma sapan yerlere de uğramayı ihmal etmedim. Bu yerlerden kimi hayvan pisliği ile dolu dar sokaklar kimi de yıkık dökük binaların olduğu yerlerdi. Bu dolaştığım yerleri muhtemelen şu an harita üzerinde bile gösteremem.

agra-gezilecek-yerler

Agra’da bir mahalle arası

Bu kısıtlı zamanımda Agra’da gezebildiğim yerler bunlardı. Agra’dan önce uğradığım Jaipur ile ilgili gözlemlerime Jaipur Gezilecek Yerler adlı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

5 yorum

  1. Sequ
    Sequ'nun Seyahatnamesi

    Merhaba,
    Hatırladığım kadarıyla çantaları görevliler alıyor ve orada tutuyorlar. Ama çantalı geçenleri de gördüm. Mesela benim de sırt çantam vardı (bildiğimiz anlamda uzun yolculuklar için olanlardan değil) ama almadılar, soru da sormadılar. Belki biraz aşağıda tutmuştum, ondan da olabilir. Yani pek bir standardı yok gibi.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*