Jaipur Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Asya » Hindistan » Jaipur Gezilecek Yerler
jaipur-gezilecek-yerler

Jaipur Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 24 Şubat 2023

Ocak ayının sonlarına doğru Hindistan’a ikinci kez gidişimde bu kez ilk durağım Jaipur idi. Geçen yıl gittiğim Bangalore ile karşılaştırdığımda Jaipur’un daha az gelişmiş olduğunu, ancak tarihi doku olarak Bangalore’dan daha iyi bir şehir olduğunu söyleyebilirim.

Bu yazımda Jaipur Gezilecek Yerler, Jaipur Nerede, Jaipur’da Ulaşım, Jaipur’da Ne Yenir ve Hindistan Jaipur Gezilecek Noktalar ile ilgili konularda gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncesinde Kasım 2022’de ziyaret ettiğim Jaipur’da çekmiş olduğum youtube videosuna göz atabilirsiniz.

Eğer sizin de seyahat planlarınızın arasında Hindistan varsa öncelikle Hindistan Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Jaipur Ne Demek ?

Jaipur Pink City yani Pembe Şehir anlamına geliyor.

Jaipur İsmi Neden Pembe Şehir ?

Jaipur isminin geçtiği yerlerde hep “Pink City” ibaresini de mutlaka görmüşsünüzdür. Bunun sebebi ise 1876 yılında Galler Prensi Albert ve Kraliçe Victoria’nın şehri ziyareti sırasında, Jaipur şehrinin hükümdarı Maharaja Ram Singh tarafından pembe rengin misafirperverlik göstergesi olduğundan şehrin pembe renge boyanması sebebiyle bu durum gelenek haline gelmiş ve Jaipur şehrinin Pink City (Pembe Şehir) olarak adlandırılmasına sebep olmuş.

Hindistan Jaipur’da Ulaşım

Jaipur ile ilgili ulaşım konusunda faydalı olabileceğini düşündüğüm başlıkları aşağıdaki şekilde toparlamaya çalıştım.

İstanbul’dan Jaipur’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Jaipur’a herhangi bir direkt uçuş bulunmaması sebebiyle aktarma yaparak gidilmesi gerekiyor. Ben THY ile yaklaşık 6 saatlik uçuşun ardından Delhi’ye ulaşmış, oradan da yerel bir havayolu şirketi olan Jet Airways ile yarım saatlik bir uçuşun ardından Jaipur’a varmıştım.

Diğer bir seçenek ise Dubai, Doha veya Maskat aktarmalı olarak Jaipur’a gitmek. Dubai’den Air India firmasının da Jaipur’a direkt uçuşları var ve bu uçuş yaklaşık 4,5 saat sürüyor. Bu seçeneği seçerseniz Qatar Airways’in websitesinde ayrı bilet almaya gerek kalmadan Jaipur’a uçak biletinizi alabilirsiniz. Bu linkten bakabilirsiniz.

Diğer yandan, Umman Maskat aktarmalı Salam Air ile de Jaipur’a ulaşım mümkün.

Jaipur Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım

Jaipur’daki Sanganeer Uluslararası Havalimanı küçük bir havalimanı. Valizleri aldıktan sonra hemen karşıda bir döviz bürosu var. Onun hemen yanı ise zaten havalimanının çıkışı. Havalimanından çıkar çıkmaz ufak bir gişe göreceksiniz. Oradan gideceğiniz yere taksi ayarlayabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ödeyeceğiniz ücret en fazla 450-500 Rupi arası tutar. Yolculuk süresi ise yaklaşık yarım saat.

Jaipur Şehir İçi Ulaşım

Diğer Hindistan yazılarımda da bahsettiğim gibi Jaipur’da da en ucuz ve en pratik ulaşım yöntemi tuk-tuk veya diğer adıyla autorickshaw ya da Hintlilerin deyimiyle Auto kullanmaktır. Onun dışında ise rahatlıkla UBER taksi kullanabilirsiniz.

Hindistan’da şehir içi otobüs deneyimim hiç olmadı. Çünkü otobüsler hem çok kalabalık hem de Hindistan’da trafik çok yoğun. Tamamen vakit kaybı.

Jaipur Araç Kiralama

Eğer Jaipur’da araç kiralamak istiyorsanız Rentalcars Connect üzerinden aşağıdaki arama motorunu kullanarak kolay bir şekilde size uygun aracı kiralayabilirsiniz. Bu arada, Hindistan’da direksiyonun sağ tarafta olduğunu da unutmamak gerek. Havalimanından aracı teslim almak mümkün.

Jaipur’dan Agra’ya Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma ile Jaipur’dan Agra’ya gitmek için tren ve otobüs seçenekleri bulunuyor.

  • Jaipur-Agra Tren Ulaşımı

Jaipur’daki Tren İstasyonu, “Jaipur Junction” isminde olup JP koduyla gösteriliyor. Agra’nın merkezine varmak için genel olarak kullanılan tren istasyonları Agra Fort ve Agra Cantt Tren İstasyonları olup yolculuk ortalama 4,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları saat ve istasyona göre farklılık göstermekle beraber çok çabuk tükeniyor.

Hindistan’da internet üzerinden bilet almak için Hindistan Demiryolları’nın sitesi ile https://12go.asia/en/india ve http://www.cleartrip.com/ gibi acentelerin websiteleri bulunuyor. Onun dışında yine tren garına gidip alabilirsiniz.

  • Jaipur-Agra Otobüs Ulaşımı

Hindistan’da otobüs ulaşımı yapmak istiyorsanız biletinizi hızlı bir şekilde https://www.redbus.in adresi üzerinden alabilirsiniz. Hindistanlı arkadaşlarımın demesine göre Volvo A/C olan otobüsler diğerlerine göre daha konforluymuş.

Bu otobüsler muhtemelen başka noktalardan da kalkıyordur ama benim gittiğim, daha doğrusu Hindistanlı arkadaşlarımın beni bıraktıkları yer Narayansingh Circule denen bir terminal. Aslında burası herhangi bir otobüs terminali falan değil. Sıradan bir otobüs durağı gibi bir yer. Yine de ertesi sabah tam istediğim saatte Tac Mahal’de olmamı sağlayacak otobüsün kalkacağı yer olduğundan benim için artık çok önemli bir yerdi. Sonuç olarak, gece 12:30’da bu noktadan kalkan otobüsüm ile sabah saat tam 6’da Agra’ya varabildim. Ödediğim ücret ise 450 Rupi yani yaklaşık 37 TL idi.

Jaipur’da Konaklama

Jaipur’a benim gibi fuar için geliyorsanız, Sitapura semtinde yer alan Jaipur Exhibition & Convention Centre (JECC)’a yakın olarak aşağıdaki otelleri tavsiye edebilirim. Zira merkezden gelmek Hindistan trafiğinde işkenceye dönüşebilir.

Crown Plaza : Tonk Road üzerinde yer alan Crown Plaza; Sanganer Havalimanı’ndan taksiyle 20 dakika, JECC fuar alanına ise yürüyerek 10 dakika mesafededir. Ben burada kalmıştım. Odalar gerçekten kusursuz, kahvaltı da gayet doyurucuydu. Rezervasyon için tıklayınız.

Marigold Hotel Jaipur : Bu otel de fuar alanına 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan 3 yıldızlı bir oteldir. Kahvaltı dahil çift kişilik oda fiyatı ortalama 250 TL civarı. Rezervasyon için tıklayınız.

Hotel Grand Maple : Fuar alanına taksiyle 5 dakika mesafede bulunan 3 yıldızlı bir oteldir. Tanıdığım bir kaç kişi buradan memnun kaldıklarını belirtmişlerdi. Gecelik fiyat ortalama 250 TL civarı. Rezervasyon için tıklayınız.

Jaipur’a turistik olarak geliyorsanız şehir merkezinde konaklamanız daha mantıklı olacaktır. Şehir merkezinde yer alan konaklama seçeneklerine ise BURADAN bakabilirsiniz.

Hindistan’da Saat Kaç ?

Hindistan’da +5:30 saat dilimi ve Türkiye’de ise +3:00 saat dilimi kullanıldığı için iki ülke arasında 2,5 saatlik bir zaman farkı bulunuyor.

Jaipur’da Para Bozdurma

Diğer yazılarımda da belirttiğim gibi Hindistan para birimi Rupi olup uluslararası piyasada INR olarak, yerel halk arasında ise Rp. olarak gösteriliyor. Ben Jaipur’da iken 1 USD yaklaşık 70 Rupi’ye ve 1 TL de yaklaşık 12 Rupi’ye denk geliyordu.

Jaipur Gezilecek Yerler

Hindistan’ın Rajasthan eyaletinin başkenti olan Jaipur, Hindistan seyahatlerinde önerilen Golden Triangle yani Altın Üçgen güzergahında yer alan üç şehirden biri. (Diğerleri Agra ve Delhi).

Bu bölümde işten kalan zamanımda gezdiğim ve gözlemlediğim yerlerden bahsetmeye çalışacağım.

Hawa Mahal

Jaipur’un şehir merkezinde en popüler tarihi yapılardan biri olan Hawa Mahal’in 1799 yılına dayanıyor. Şehrin o dönemki hükümdarı Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından, kraliyet hanedanındaki kadınların günlük hayatı ve yapılan geçit törenlerini, sokaktaki şenlikleri yerel halka görünmeden izleyebilmeleri için yaptırılmış bir saraydır. Şekil olarak arı kovanını andırıyor. Konum için tıklayın.

jaipur-gezilecek-yerler

Hawa Mahal – Jaipur Gezilecek Yerler

Hawa Mahal’in giriş ücreti 50 Rupi. Ancak Jaipur’daki diğer bazı yerleri de gezme planınız varsa 400 Rupi’ye kombine bilet almanızı tavsiye ederim. Bu biletle Hawa Mahal’in yanı sıra Amber Fort, Jantar Mantar, Nahargarh Kalesi, Albert Hall, Sisodia Bahçesi ve Vidhyadhar Bahçesi’ni gezebilirsiniz.

Jantar Mantar

Hükümdar Jai Singh döneminde 1728 yılında yıldızların konumlarını ve gök cisimlerinin mesafelerini ölçme, tutulmaların hesaplanması gibi amaçlarla yaptırılan bir gözlemevidir. Jai Singh’in astronomiye olan ilgisinden dolayı, bu yapı yapılmadan önce kendisi, o dönemdeki bazı bilginleri yurtdışında eğitimlere göndermiş. Delhi, Jaipur, Varanasi, Ujjain ve Mathura’da olmak üzere toplamda beş adet gözlemevi yaptırtmış ve bu yapılar içerisinde en büyüğü ise Jaipur’dakiymiş.

jaipur-gezilecek-yerler

Jantar Mantar – Jaipur Gezilecek Yerler

Giriş ücreti 200 Rupi olup 09:00-17:00 saatleri arasında açıktır. Yapıların ne anlama geldiklerini kavramak için rehberle gezilmesi daha uygun olur. Konum için tıklayın.

City Palace

Avluların, bahçelerin ve çeşitli tarihi binaların bulunduğu bir kompleks olan City Palace, bir zamanlar Jaipur’u yöneten hükümdarların taht merkeziymiş. Açıkçası girişe kadar gittim ancak hem kapanış saatine 45 dakika civarı kaldığından hem de 500 Rupi’lik ücreti çok bulmam ve dışarıdan baktığımda sıkılacağımı düşündüğüm için girmekten vazgeçtim. Konum için tıklayın.

jaipur-gezilecek-yerler

City Palace – Jaipur Gezilecek Yerler

City Palace’tan güney yönüne doğru yaklaşık 20 dakika kadar yüründüğünde ise Albert Hall Müzesi‘ne varılıyor. 1876’da Prens Albert’in şehri ziyareti şerefine inşasına başlanan bir yapı. Önceleri belediye binası olarak kullanılması planlansa da sonradan müze olarak kullanılmış. Albert Hall Müzesi’ne yakın bir konumda ise Jaipur Hayvanat Bahçesi bulunuyor.

Amber Fort

Şehrin biraz dışında yer alan Amber Fort (Amer Fort diye okunuyor), Jaipur’da gezilecek yerlerin başında yer alıyor. Babür hükümdarı Ekber Şah’ın komutanlarından Man Singh tarafından 1592 yılında yaptırılan bu kale, pembe ve sarı kumtaşından ve beyaz mermerden yapılmış olup dört bölüme ayrılmış ve her bölümün kendine ait bir avlusu bulunmakta. Kaleye giriş 500 Rupi. Konum için tıklayın.

Kaleye yürüyerek çıkılabileceği gibi popüler bir atraksiyon olan fil üzerinde de çıkma imkanı var. Yerinizde olsam yürümeyi tercih ederim. İki şekilde de gitseniz giriş yapacağınız ilk kapı Suraj Pol (Sun Gate) olacak ve buradan girdiğinizde Jaleb Chowk yani ana avlu kısmına varacaksınız. Bilet gişesi de Suraj Pol’dan girdikten sonra karşıda yer alıyor.

jaipur-gezilecek-yerler

Amber Fort – Jaipur Gezilecek Yerler

İlk avludan sarayın ana kısmına gelmeden önce sağa doğru devam edildiğinde Shila Devi isimli bir tapınak yer alıyor. Burada 16. yüzyıldan 1980 yılında hükümet tarafından yasaklanana kadar her gün bir keçi kurban edilirmiş.

İkinci avluda iç meselelerin tartışıldığı Divan-ı Am ve üçüncü avluda ise özel konukların ağırlandığı Jai Mandir ve onun üst katında hamamların ve banyoların bulunduğu dinlenme odası olan Jas Mandir yer almakta. Üçüncü avlunun tam ortasında ise Aram Bagh isimli bahçe ve bir gölet yer alıyor. Üçüncü avluya girişte ise Ganesh Pol isimli gösterişli bir kapıdan geçiliyor.

jaipur-gezilecek-yerler

Ganesh Pol, Amber Fort – Jaipur Gezilecek Yerler

Son ve dördüncü avlu ise kadınlara ait bölüm. Bir nevi Harem bölümü de diyebiliriz.

Jaigarh Fort

Amber Fort’un 1 km yukarısında yer alan bu kale 18. yüzyıl yapısı olup hiç fethedilemediği için Hintlilerin gurur kaynaklarından biridir. İçinde açık su sarnıçları, konutlar, tiyatro ve dünyanın en büyük tekerlekli topu bulunuyor.

jaipur-gezilecek-yerler

Jaigarh Fort – Jaipur Gezilecek Yerler

Jaigarh Fort’un giriş ücreti 200 Rupi’dir. Konum için tıklayın.

Nahargarh Fort

Bu kalelerin en küçüğü olan bir de Nahargarh isminde bir kale var. Küçük dememe bakmayın, yine de gayet geniş bir kale. Rahat 2-3 saat harcarsınız.

Bu kalenin de girişi 200 Rupi.

Nahargarh Kalesi’ne gitmek için bence en uygu seçenek, her ne kadar biraz yorucu olsa da, yürüyerek çıkmaktır. Yukarıdaki videoda görebileceğiniz üzere kaleye araba veya tuk-tuk ile çıkılmıyor. Sadece motorsiklet veya yürüme seçeneği var. Tuk-tuk ile gitmek isterseniz ta Amber Fort’un oradan dönüp geliyorlar. Bence gerek yok. Geze geze çıkarsınız.

Kalenin içerisinde bir birçok kubbesi ve labirent gibi odası olan ve hatırladığım kadarıyla 3 kat olan bir saray var. Terasında maymunlarla karşılaşmanız olası.

Onun haricinde bir iç tarafta bir de dış surlara yakın bir yerde üst açık sarnıç diyebileceğim su rezervleri var. Kale surları da gerçekten çok iyi korunmuş.

Jaipur şehrini kuşbakışı görebileceğiniz bir manzarası var.

Jal Mahal

Şehir merkezi ile Amber Fort arasında yer alan Man Sagar Gölü içinde yer alan bu saray, 18.yüzyıl sonlarında kraliyet ailesinin yaz mevsiminde dinlendiği ve av köşkü olarak kullanılan bir saraydır. Göl içinde yer aldığından Jal Mahal yani Su Sarayı olarak adlandırılmış. Bu yapıya ulaşım olmadığı için yapılacak tek aktivite, belli bir mesafeden birkaç fotoğraf çekmektir.

jaipur-gezilecek-yerler

Jal Mahal – Jaipur Gezilecek Yerler

Jaipur’a Ne Zaman Gitmeli ?

Jaipur yazın çok sıcak olduğundan en ideal dönem Kasım-Mart arası dönemdir. Ben Ocak sonu Şubat başı gibi oradaydım ve hava hafif serindi. Öyle bunaltıcı bir hava yoktu. Bu dönemde giderseniz en kötü ince bir ceket alsanız yeterli. Sabah erken ya da akşam vakitlerinde hava biraz serin olabiliyor.

Jaipur’da Kaç Gün Kalmalı ?

Kişinin zamanına ve ilgisine göre değişmekle birlikte Jaipur’da en az 2 gün kalınmalı diye düşünüyorum.

Jaipur’da Ne Yenir ?

Daha önce Bangalore yazımda da belirttiğim gibi Hindistan’ın yemek kültürü bizim damak tadımıza açık ara çok uzak. Yemeklerde çok fazla baharat kullanıyorlar ve kokuları da gerçekten kötü. Hal böyle olunca ya marketten bol bol meyve alışverişi yapacaksınız ya da fast food ürünlerine abanacaksınız.

Yine de bizzat bulunduğum bazı yerlerden bahsedeyim.

Barbeque Nation : Jaipur’da yemek yediğim açık ara en iyi restoranttı diyebilirim. Sınırsız yemek konsepti var. Kişi başı fiyat 700 Rupi yani yaklaşık 10 USD idi. Burada tavuk eti, kuzu eti, karides, balık gibi vejeteryan olmayan (non-veg) menülerin yanı sıra vejeteryan seçenekleri de bulunuyor. Ayrıca kızartılmış ananas, çeşitli kek, pasta ve tatlılara kadar birçok seçenek var. Bittikçe getiriyorlar. Kesinlikle tavsiye ederim.

jaipurda-ne-yenir

Barbeque Nation – Jaipur’da Ne Yenir ?

Townhouse Restaurant : İtalyan mutfağına ait makarna çeşitleri, pizza birçok tatlı ve dondurma çeşitlerini de bulabileceğiniz bir restorant. Fiyatlar makul düzeydeydi diyebilirim. Örneğin, bir pizza, bir normal yemek ve içecek alsanız aşağı yukarı 600-700 Rupi ödersiniz. Bu da yaklaşık 10 USD civarı yapar. Temiz bir yere benziyordu. Ben iki akşam burada yemiştim.

jaipurda-ne-yenir

Townhouse Restaurant – Jaipur’da Ne Yenir ?

Diğer akşamlarda davetlisi olduğum firmanın açık alanda açık büfe olarak verdiği yemeklerden yiyince akşam yemeği için başka yerlere gitmeye gerek kalmadı. Bunlar dışında ise Gaurav Tower ile GT Central Mall arasında KFC, Mc Donalds, Subway, Burger ve daha birçok yemek yiyecek yer bulunuyor. Buralarda aynı zamanda alışveriş de yapabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

2 yorum

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*