Ohrid Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Balkanlar » Makedonya » Ohrid Gezilecek Yerler
Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 4 Temmuz 2020

Ohrid şehri, Evliya Çelebi’nin demesine göre çok eskiden Bağdad, Mısır ve Konstantinopolis kadar mamur ve işlek şehir olup göldeki balığının mahsulatından nice yüz hazine elde edildiğini çeşitli krallar duyup şehri istilaları sonucu şehir harap olmuş. En son Fatih Sultan Mehmed fethetmiş ve 1912’de de 500 küsür yıllık Türk hakimiyetine Sırp ordusu tarafından son verilmiş.

Bu yazımda Ohrid Gezilecek Yerler, Ohrid Nerede, Üsküp’ten Ohrid’e Nasıl Gidilir, Ohrid Nerede Kalınır, Ohrid Tiran otobüs, Ohrid Gezi Rehberi, Ohrid Kalesi hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Ohrid Kaç Günde Gezilir ?

Yukarıda anlattığım zenginlikten başka belki de Ohrid’in konumu ve güzelliği sebebiyle de savaşlar olmuştur.

Gerçekten Ohrid, beklediğimden çok daha güzel çıktı. Makedonya’yı ziyaret ediyorsanız kesinlikle en az 1 gününüzü mutlaka Ohrid’e ayırmanızı tavsiye ediyorum. 1 günde birçok yeri yürüyerek gezebilirsiniz.

Üsküp’ten Ohrid’e Nasıl Gidilir?

Öncelikle, Makedonya’da otobüs bileti alırken bizdeki gibi hangi firmayı seçsem derdi yok. Siz bilet gişesinden gideceğiniz yeri söylüyorsunuz, onlar istediğiniz tarih ve saatte hangisi uygunsa onu veriyor. Biletin üstünde firma adı ve kalktığı platform numarası yazıyor. Koltuk numarası falan da var ama Balkanlar’daki tüm seyahatlerimde istediğim yere geçip oturdum. Kimse neden buraya oturdun diye sormadı.

Ohrid’e Üsküp’ten ulaşmak için önce Üsküp Otobüs Terminali‘ne gidip bilet gişesinden biletimizi alıyoruz. Tek yön için fiyat 550 MKD (yaklaşık 9 Euro) ve sabah 08:00 ve 10:00 saatlerinde otobüsler var. Öğleden sonra ise 14:00 ve bundan başka iki sefer daha var diye biliyorum. Ben, saat 10:00 otobüsü için bilet aldım ve firma ismi GALEB idi.

Peronlara ulaşmaya çalışırken önce biletimizi kapıdaki görevliye gösteriyoruz. Biletin bir parçasını yırtıyor ve sonra da şoföre gösteriyoruz. Bu arada Üsküp yazımda da bahsettiğim gibi burada da ek olarak bagaj ücreti ödemek yok.

Üsküp’ten Ohrid’e otobüs yolculuğum tam 3 saat 20 dakika sürdü. Otobüs, kalkıştan 1,5 saat sonra dağ geçidi gibi bir yerde Restaurant Straja adlı mekanda 20 dakika mola verdi. Saat 12:15’te Kichevo‘da yolcu indirip 1 saat daha gittikten sonra 13:20’de Ohrid Otobüs Terminali’ne vardı.

Şehir içi ulaşıma gelince, Ohrid’te gideceğim yerler hep yürüme mesafesinde olduğu için toplu taşıma kullanma gereği duymadım. Zaten Ohrid’i dolaşmanın en iyi yöntemi yürümek.

Ohrid’ten Tiran’a Nasıl Gidilir?

Eğer yaz sezonundan önce (1 Haziran’dan önce) Ohrid’ten Arnavutluk’a gitmek istiyorsanız önce Struga‘ya gitmeniz gerekiyor.

Sezondan önce direkt gitmenin belki de tek istisnası var. O da bir çok seyahat acentesine sorduktan sonra bulabildiğim Mega Turs idi. Eski Çarşı Caddesi üzerinde sağ tarafta bir yerde kalıyor. Makedonya bayrağının bulunduğu meydandan çok uzakta sayılmaz.

Sabah 05:30’da Tiran’a direkt seferleri varmış ve yolculuk 3 saat sürüyormuş. Kendileri seferlerinin olduğunu ve tek yön fiyatın 20 Euro olduğunu söylediler. Ben de kabul ettim. Görevli kadın tam bilet yazacakken aradığı yazıhaneden aldığı bilgiye göre şansıma yer yokmuş. Sonra akşam kaldığım yere geldiğimde hostel sahibi kadın bana, iyi ki de almadığımı, çünkü gidiş-dönüş fiyatının normalde 20 Euro olduğunu söyledi.

1 Haziran’dan sonra ise Ohrid’ten Tirana direkt seferler var. Mesela Boulevard Turistica 66 üzerinde yer alan Tina Turs‘un, sabah saat 04:30’da direkt Tiran’a seferi var.

Sırası geldiğinde, otobüs ile sezondan önce Ohrid’te direkt Tiran’a nasıl gidileceğini anlatacağım.

Ohrid Nerede Kalınır ?

Ohrid’te kaldığım 1 gecede konaklamadan yana tercihimi, otobüs terminaline yakın sayılabilecek bir mesafede olan Villa Ohrid Anastasia‘dan yana kullandım. Otobüs terminalinden çıkınca direkt karşıya Pitu Guli Caddesi’ne girip 10-15 dakika dümdüz yürüyünce yolun sonundaki kavşağa gelmeden sağ taraftaki küçük bir kilisenin tam kaşısında kalıyor.

4 kişilik odada tek yatak fiyatı olarak 7 Euro’dan daha az bir ücret vermiştim. Bu fiyata kahvaltı dahil değil, ancak yemek pişirebileceğiniz küçük bir mutfak ve araç gereçleri vardı. Şanslıydım ki odada benden başka sadece Rüstem isimli bir Rus eleman vardı.

Kısacası bu hosteli hem fiyat, hem temizlik, hem de gideceğim yerlere yakınlık bakımından kesinlikle tavsiye ederim. Çalışanlarının yani sahiplerinin İngilizce düzeyleri sınırlı olsa da gerçekten çok samimi ve iyi insanlar. Akşamın bir vakti, bir sonraki sabah için döviz bürosu aramayayım diye 5 Euro bozdurmak istedim, “tabi ki ne demek” deyip sağ olsunlar beni o dertten de kurtarmış oldular. Kaldıkları odaya davet ettiler, biraz muhabbet ettik. Türk dizisi seyrediyorlardı. Hostel sahibi adamın eşi olan kadın “Biz Makedonlar Türkleri seviyoruz, dilimizdeki çoğu kelimeler dahi aynı” deyip örnekler verdi ve ertesi gün gitmem gereken Struga’ya ulaşım ile ilgili A’dan Z’ye her şeyi anlattı.

Villa Ohrid Anastasia için kısa yoldan detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayınız.

Ohrid’de Ne Yenir ?

Ohrid’te yalnızca 1 gece kaldığım için market alışverişi yapmak benim için yeterli oldu. Benden sonra oraya giden bir arkadaşımın demesine göre göl kenarında bulunan taverna benzeri mekanlar gayet iyiymiş. Ayrıca, Ohrid Gölü kenarında bulunan otellerde de, kalınmasa bile 3 Euro’ya kahvaltı alınabiliyormuş.

Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid, muhteşem gölüyle ve antik kiliseleri ve manastırlarıyla meşhur bir şehirdir. Gerçekten de, Ohrid sokaklarında attığım her adım inanılmaz hoşuma gitti. Yine gidiş yönüme göre gezdiğim yerlerden bahsedecek olursam ;

Ohrid Gölü

Kaldığım hostelin az ilerisinden Jane Sandanski Caddesi’ni dümdüz takip edip Ohrid Gölü kıyısına ulaştım. İnanılmaz güzel bir yer. Ben hayatımda şu ana dek bu kadar berrak ve temiz suyu olan başka bir yer görmedim. Hatta hostel sahibinin eşi olan kadın, insanlar burada yüzerken bile göl suyundan içebiliyor demişti. İnanırım da.

Aslında Ohrid’e yüzme maksadıyla da gelmiştim, ancak hava biraz yağmurluydu. Ayrıca, sezonun henüz başlamamış olmasından olacak ki sahile vardığımda hava hafif açar gibi olmasına rağmen yüzen kimse de yoktu. Mutlaka tavsiye ediyorum. Aşağıda, Ohrid Gölü kıyısını çektiğim videoyu izleyebilirsiniz.

Eski Çarşı Caddesi

Göl kıyısı boyunca yürüyüp 20-30 metre yükselikte bir Makedon bayrağının bulunduğu meydana ulaşınca yukarıya doğru giden bir caddedir. Burada çeşitli dükkanlar ve sürekli bir insan sirkülasyonu var.

ohrid-gezilecek-yerler

Ohrid Eski Çarşı Caddesi – Ohrid Gezilecek Yerler

St. Kliment Anıtı

Hemen meydanın tam ortasında bulunan anıttır.

St. Nikola Bolnicki Kilisesi

Burası Osmanlılar zamanında hastane olarak kullanılmış. Bolnicki ismi de buradan geliyormuş.

ohrid-gezilecek-yerler

St. Nikola Bolnicki Kilisesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid Ayasofya Kilisesi

Evliya Çelebi’nin anlatımına göre Ohrid’in fethinden sonra bu Ayasofya Kilisesi, camiiye çevrilmiş ve o zaman adına Fethiye Camii denmiş. Dış görünümü çok güzel ancak içinde bize hitap eden pek bir şey yok. Tamamen hayal kırıklığı bence.

Ayasofya Kilisesi giriş ücreti 100 MKD. Bu  paraya kesinlikle değmediğini düşünüyorum.

ohrid-gezilecek-yerler

Ohrid Ayasofya Kilisesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Ayasofya Kilisesi’nin içini görmek için çekmiş olduğum videoyu izleyebilirsiniz.

Dolni Saraj

Şu an burası bildiğimiz otopark gibi bir yer. Aşağıdaki resmin daha gerisinde sahne gibi bir şey var. Sanıyorum yazın çeşitli festivaller yapılıyor. Ancak, benim asıl merak ettiğim olay, burada eskiden bir paşa sarayının olup olmadığıdır. Çünkü, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde “Paşa Sarayı dibinde Ayasofya Camii” vardır diyor. Gerçekten de bulunduğum zeminin sol alt tarafında şu an Ayasofya Kilisesi var.

ohrid-gezilecek-yerler

Dolni Saraj – Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid Antik Tiyatro

Makedonya’daki Helenistik döneme ait tek tiyatroymuş. Yaz aylarında festivaller düzenleniyormuş. Giriş normal zamanlarda ücretsiz. Antik tiyatronun aşağıda videosunu izleyebilirsiniz.

St. Jovan Kaneo Kilisesi

Ohrid Old Town’ın bitiminde yüksek kayalıklar üzerine yapılmış, fazla büyük olmayan bir kilisedir. Bu kadar meşhur olmasının sebebi sanıyorum, ziyaretçilere enfes Ohrid Gölü manzarası sunmasıdır.

Bu arada, St. Jovan Kaneo Kilisesi’nin giriş ücreti 100 MKD.

ohrid-gezilecek-yerler

St. Jovan Kaneo Kilisesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Plaoshnik St. Panteleimon St. Kliment Manastırı 

Orjinal olarak 5. yüzyıla kadar giden ancak 2002 yılında Bizans mimarisine uygun bir şekilde restore edilmiş bir kilisedir (Levhada manastır yazıyor gerçi). Kilisenin hemen önünde 4. yüzyıla tarihlenen Erken Dönem Bizans Bazilikası yer alıyor.

Giriş ücretinin 100 MKD ve öğrenci 30 MKD olduğu yazmasına ve orada bir görevli bulunmasına rağmen benden para isteyen olmadı. Elimi kolumu sallaya sallaya girip çıktım. Hatta bir ara acaba çıkışta isterler mi diye alt yoldan dolaşmak istedim ama çıkış bulamayınca geri dönmüştüm.

ohrid-gezilecek-yerler

St. Pantelejmon Kilisesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Bu arada hem Pantelejmon Kilisesi’nin içini hem de Erken Dönem Bizans Bazilikası’nı görmek için çekmiş olduğum videolarımı Youtube Kanalım‘da bulabilirsiniz.

Ohrid Çar Samuel Kalesi

Plaoshnik’ten çıkışta hemen yukarıya doğru çıkan yol takip edildiğinde direkt kalenin girişine ulaşılıyor. Ohrid Kalesi’nin giriş ücreti 2020 yılı itibariyle 120 MKD.

Kalede hem şehrin hem de Ohrid Gölü’nün inanılmaz bir manzarası var. Kaleye ilk girilen birinci kısımda açıkçası görülecek hiç bir şey yok. Burada yapılacak en iyi şey merdivenlerden surlara çıkıp manzarayı seyretmek.

Kalenin ikinci kısmında ise sarnıç olduğunu tahmin ettiğim yuvarlak bir yapı var. Birinci kısımdan ikinci kısma geçiş yolunu kapatmışlar. Belki Upper Gate denen kısımdan giriş olabilir ama oraya gitmeme rağmen daha ileriye gidip denemedim. Kalenin içini detaylıca görmek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

ohrid-gezilecek-yerler

Çar Samuel Kalesi – Ohrid Gezilecek Yerler

Ohrid Şehir Kapıları 

Toplamda 4 adet kapı olan bu kapılar Lower Gate (Aşağı Kapı), Upper Gate (Yukarı Kapı), Front Gate (Ön Kapı) ve Water Gate (Su Kapı ya da deniz tarafı kapısı diyelim) ‘dir.

Lower Gate denen kapı, Antico Restorant ile Kosta Apartments arasında kalıyor ve sadece kapıyı oluşturan kulelerden birisi bugün ayakta. Front Gate, daha yukarda bilet gişesinin olduğu yerdir. Upper Gate, kaleyi gezip çıktıktan sonra takip edilen Kuzman Kapidan Caddesi’nin bitimindeki yer, Water Gate denen kapının ise nerede olduğunu tam olarak bilmemekle birlikte muhtemelen göl tarafına yakın bir yerdir diye düşünüyorum.

ohrid-gezilecek-yerler

Ohrid Şehir Kapıları – Ohrid Gezilecek Yerler

St. Bogorodica Perivlepta Kilisesi

Fazla büyük olmayan 13. yüzyıl yapımı bir kilisedir. Buraya giderken levhanın üzerinde “Church Mother of God Periblebtos” yazacak. Bu İngilizce ismi. Hemen üstündeki Kiril harflerini okursanız “Sveti Bogorodica Perivlepta” yazıyor. İçeriye girmedim, belki de ayağım çekmedi bilmiyorum ama Ohrid’deki en güzel kiliselerden birisiymiş. Giriş 100 MKD diye hatırlıyorum. Kilisenin hemen yanında çeşitli ikonaların sergilendiği Icon Gallery yer alıyor.

Robevci ve Uranija Evleri

Bu evler eski zamanlarda zengin kişilerin oturduğu, mimarisi hoş evlerdir. Günümüzde ikisi de müzeye çevrilmiş.

Türkiye Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu

Tam sahile yakın bir yerde bulunuyor.

ohrid-gezilecek-yerler

Türkiye Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu – Ohrid

Ali Paşa Camii

16. yüzyılda Süleyman Paşa tarafından yaptırılan, ancak 19. yüzyılda Belgrad veziri Ali Paşa tarafından onarıldığı için bu ismi alan bir camiidir. Makedonya bayrağının bulunduğu meydandan yukarıya giden Eski Çarşı Caddesi dümdüz takip edildiğinde yolun sonuna yakın bir yerde sağ tarafta yer alıyor.

Çınar Ağacı

Yine Eski Çarşı caddesinin bitiminde yer alan meydandaki çok eski bir çınar ağacıdır. Kimilerine göre  1100, kimilerine göre 900 yıllık ağaçtır. Farklılık yaratmaya çalışan bazı gezi bloglarında 600-700 yıllık falan yazıyor.

Zeynel Abidin Camii ve Tekkesi

Bu camii ve tekke günümüzde, bu Çınar ağacının yanında bulunur. İnternet araştırmalarıma göre camii 1685’te yapılmış deniyor ancak Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu Tekke Camii’nin Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığından bahsediyor.

Hacı Turgut Camii

Polis Karakolu’nun yakınlarındaki Sedmi Noemvri Caddesi ile Marko Nestoroski Caddesi arasında kalan yerdedir.

ohrid-gezilecek-yerler

Hacı Turgut Camii – Ohrid Gezilecek Yerler

Bu saydığım yerler dışında birkaç tane daha camii, kilise ve çeşitli yapılar daha var. Ancak, 1 gün kaldığım Ohrid’te gezebildiklerim bunlar. Bundan sonraki yazımda daha önce planımda yer olmayan ve mecburen gittiğim Struga ile ilgili çok kısıtlı zamanda görebildiğim yerleri ve Arnavutluk‘a gidiş için mevcut olan önemli ulaşım seçeneklerinden bahsedeceğim.

Ohrid Araç Kiralama

Ohrid’te araç kiralama seçeneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

14 yorum

  1. ece

    Merhaba 15 Eylül de Makedonya ya gitmeyi planlıyorum ve birçok blog okudum ama bu kadar detaylı anlatım görmedim. Gezimde yazılarınız bana rehber olacak çok teşekkür ederim. 🙂

  2. Ohrid Gezilecek Yerler

    Üsküp’te zaman geçirmektense gidin Ohrid’te kalın. Makedonya’ya yolu düşen herkesin en az 1-2 gün ayırması gereken bir yer.

  3. Ohrid Gezi Rehberi

    Ohrid hakkında yazılmış detaylı bir rehber olmuş. Tebrikler.

  4. Ohrid

    Ohrid cidden emekli olduğumda yaşamak istediğim bir yer. Yazı için teşekkürler bu arada.

  5. Sezer Eser Perker
    Sezer Eser Perker

    Merhabalar,
    Ayasofya içinde video çekmek için izin mi aldınız merak ettim? Zira biz sizden 3-4 ay sonra oradaydık ve kilisenin görevlisi fotoğraf konusunda bile çok katıydı:)

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Merhaba,

      Hayır herhangi bir izin almadım. Belki şundan olabilir. Görevli, giriş yerinin daha ilerisinde arkadaşlarıyla muhabbet ediyordu. Bizim girmek istediğimizi görünce geldi, ücreti alıp tekrar onların yanına gitti. Görmemiş de olabilir.

  6. Begüm Arsoy

    Onumuzdeki ay ben de Ohri’de olacagim. Verdiginiz bilgiler inanilmaz !!

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*