Struga kasabası, Ohrid’in yaklaşık 15-20 km kuzeyinde bulunan ve Evliya Çelebi’nin, Seyahatnamesi’nde “Üstürka” diye bahsettiği yerdir. Struga’da çoğunlukla Müslüman Arnavut kesim yaşıyormuş.
Balkanlar gezime başlamadan önce burası planlarım dahilinde değildi ancak Arnavutluk’ta İşkodra‘ya ulaşmam için önce Tiran’a gelmem gerektiğinden ve Ohrid‘ten direkt buraya otobüs olmadığından mecburen Struga’ya gelmiştim.
Bu yazımda, kısaca güzergahım üzerinde bulunduğundan geçtiğim Struga ile ilgili bazı bilgiler vereceğim. Bu bilgilerin bence en önemlisi, gezilip görülecek yerler değil ulaşım kısmıdır.
Yazı İçeriği
Ohrid’ten Struga’ya Nasıl Gidilir ?
Ohrid’ten Struga’ya ulaşmak için her 20 dakikada bir kalkan minibüslere binmemiz gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Ohrid Otobüs Terminali’nden de kalkıyor, ancak ben, kaldığım hostel sahiplerinin de yönlendirmeleriyle, hostele yakın Jane Sandanski Caddesi’nde taksi durağının hemen yanından binmiştim.
Ohrid – Struga arası yolculuk tam 40 dakika sürüyor. Tabi bu yolculukta benim indiğim yer otobüs terminaline gideceğim için, St. Petka Kilisesi idi. Merkeze ya da göl ağzına yakın bir yer daha kısa sürecektir. Minibüs ücreti 40 MKD. Büyük ek valiziniz olsa da diğer Balkan ülkelerindeki gibi ekstra bagaj ücreti alınmıyor. Bu arada taksi ile ulaşım 5-6 Euro civarı bir para tutuyormuş.
Struga’dan Tiran’a Nasıl Gidilir ?
Şimdi bu kısım önemli, çünkü otobüs terminalinin yeri haritadan bakmakla anlaşılmıyor: 1 Haziran’da Balkan ülkelerinde sezon başladığı için Ohrid’ten Tiran’a direkt otobüs seferleri yok. Bunun için mecburen Struga’ya gelmemiz gerekiyor. İneceğimiz yer St. Petka Kilisesi olmalı. Kiliseyi geçtikten sonra ilk sağa dönüp karşımıza genişçe bir kavşak çıkana kadar yolu takip etmemiz gerekiyor. Otoyol gibi bir yerde olmanız sizi korkutmasın. Yaya yolu çizgilerini takip edip yine tam karşıdaki yolu takip edin. Sonuç olarak, bir yere sapmıyoruz dört yol ağzı olsa da dümdüz devam ediyoruz. Kavşağı geçtikten sonra sol tarafta tırların, oto servislerin olduğu bir yer var. Yine o yolu biraz devam ettikten sonra Stanica Autobusave yazısını göreceksiniz. Ondan sonra soldan devam edince otobüs terminalini göreceksiniz. Kısacası, St. Petka Kilisesi’nden buraya 15 dakika falan sürüyor.
Şehir merkezinde bildiğim kadarıyla bir tane daha otobüs terminali var; ama Arnavutluk’a giderken bu terminali kullanmanız gerekiyor. İçeriden bilet alınıyor ve otobüslerin bulunduğu peronlara bilet alınan gişelerin yanındaki girişten geçiliyor.
Tiran’dan Struga’ya Nasıl Gidilir ?
Benim kullandığım güzergah Struga-Tiran olmasına rağmen, internet üzerinde bu konu üzerine konuştuğum bir kişi Tiran-Struga ulaşımı için yolculuğun 4,5 saat sürdüğünü ve tek yön bilet ücretinin 1640 LEK (yaklaşık 13 Euro) olduğunu söyledi. Sınır geçişlerindeki bekleme süresi de 1 saati bulabiliyormuş.
Struga Gezilecek Yerler
Struga’ya gitmek için Ohrid’ten biraz erken ayrılmıştım ve ben de birkaç farklı yer göreyim diye yolumu uzatarak terminale o şekilde gitmiştim. Valizim olduğu için detaylı gezemesem de gördüklerim şunlardı :
Kara Drim Nehri
Struga’yı ikiye ayıran tatlı bir nehirdir.
St. Petka Kilisesi
Yukarıdaki resmi çektiğım yerin hemen yanında bulunuyor. Oradan geçtiğimde kapalıydı. Dolayısıyla hakkında bir bilgim yok. Yine de hoş bir görüntüsü var.
St. George Kilisesi
Bu da çok fazla eski olmadığını düşündüğüm bir kilisedir.
Struga Evleri
St. George Kilisesi’nin yanında ve başka yerlerde eski ve biraz tadilata muhtaç bazı evler var.
Bunun dışında yoluma ters olduğu için yakınına gidemediğim 18. yüzyılda yapılmış Halveti Hayati Hasan Baba Tekkesi vardır. Turistichka Caddesi’nde, Polis karakolunun yanında bir yerde bulunur.
Son olarak Struga ile ilgili Evliya Çelebi, Drim Nehri’nin Ohrid Gölü’ne döküldüğü yerde 12 gözlü bir ağaç köprü olduğunu, insanların geçtiği anayolun bu köprü olduğunu ve ayrıca bu köprünün altında yüzlerce balık dalyanı olduğunu söylüyor. Bu yere gidemedim ama araştırmalarıma göre Struga Belediyesi yakın geçmişte, o zamanki yıkılan köprünün olduğu yere, sembolik bir köprü yapmış.
Bu yazının devamı niteliğindeki İşkodra gezi notlarımı, bir sonraki makalemde bulabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Helal olsun be. Struga ile ilgili yazı bile yazmışsın hocam.
Teşekkür ederim hocam. Bulunduğum yer bilgi vermek açısından önemliyse affetmem, yazarım. 🙂
Saraybosna ile alakalı neler yazacaksın merakla bekliyorum kardeşim. Yazılarını okudum. Gerçekten takdir ediyorum hakkını vererek ve özgün olmayı basararak yapıyorsun bu işi. Selamlar
Ferijalac Hostel’de tanış olduğun Enes YALÇIN
Enes hocam değerli yorumun için çok teşekkür ederim. Sizi burada görmek gerçekten güzel. Yolculuğa başladığım sırada yazı yazıyorum. Yani sanıyorum 5-6 yazı sonrasında Saraybosna’ya başlarım. Bu da sanıyorum yaklaşık 2 haftayı bulur.