Üsküp Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Balkanlar » Makedonya » Üsküp Gezilecek Yerler
Üsküp Taş Köprü

Üsküp Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 4 Temmuz 2020

Önceki yıllarda hep vize isteyen yerlere seyahat etmiş olmamdan dolayı olmuş olacak ki, bu kez – geç de olsa – Balkanlar’daki 6 ülkeyi – Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan ve Kosova’yı gezmeye karar verdim. Gerekli araştırmalardan sonra 16-31 Mayıs 2016 tarihlerinde seyahat etmiş olduğum bu yerler ile kendime şöyle bir rota çizmiştim :

Üsküp – OhridİşkodraUlcinjKotorMostar SaraybosnaBelgradPetrovaradinNovi SadNiş – Üsküp – Prizren ve Priştine şeklindeydi.

Bu yazımda turumun ilk ayağı olan Makedonya Üsküp gezilecek yerler, Üsküp Nerede, Üsküp’te Ne Yenir, Üsküp Uçak Bileti, Üsküp bagaj emanet, Matka Kanyonu Nasıl Gidilir, Üsküp Ohrid Otobüs, Üsküp’ten Prizren’e Nasıl Gidilir gibi konulardan bahsedeceğim.

Tamamen kendi imkanlarımla, yani tur vs. olmadan, gerçekleştirdiğim Balkanlar seyahatimde herhangi bir sıkıntı yaşamadım diyebilirim. Bununla beraber, bilgi olması açısından en sonda vereceğim bilgiyi en başta vereyim. 15 gece geçirdiğim bu seyahatte toplam harcadığım para (yeme-içme, konaklama ve ulaşım dahil) 440 Euro oldu. Bunun dışında gidiş-dönüş uçak biletini de (110 Euro) eklersem bu gezinin bana maliyeti tam olarak 550 Euro’ya mal oldu. Yani 2017 Mayıs kuruna göre Türk Lirası bazında 1.800 TL civarı bir para.

Şunu da dipnot olarak belirteyim, ben bu gezime çıkmadan önce Evliya Çelebi’nin 10 kitaplık “Seyahatname”sini bitirmiştim. Özellikle gittiğim yerler ile ilgili kendisinin yazdıklarıyla, o yerlerdeki yapıları ve yorumlarını karşılaştırmak, onlara farklı perspektiften bakabilmek gerçekten heyecan vericiydi. Size de kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu yazılarımda da yeri geldiğinde Evliya Çelebi’den örnekler vereceğim.

Şimdi bu kadar bilgiden sonra Balkanlar yazı serilerime ilk olarak ayak bastığım Üsküp’ten başlamak istiyorum.

Evliya Çelebi’nin demesine göre, şehrin fethi sırasında 7 küp altın bulunmasından sonra Gazi Evrenos Bey, “üst küpten alın” demiş ve “Üst Küp” ten bozma şehrin ismi Üsküp kalmış. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama gerçekten ilgi çekici.

Makedonya’nın Resmi Adı Nedir ?

Bu arada Makedonya ülkesi, anayasal olarak “Makedonya Cumhuriyeti” olarak anılsa da Yunanistan’ın tarihsel tezlerinden sebep bu ülkeyi FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia) olarak da başka yerlerde görürseniz şaşırmayın.

Edit : Diplomatik görüşmeler sonucunda Şubat 2019’dan itibaren ülkenin resmi adı artık Kuzey Makedonya Cumhuriyeti oldu.

Üsküp Nasıl Gidilir ?

Genel olarak, gezginler uçakla Üsküp’e giderken aynı yerden gidiş-dönüş bileti alırlar. En azından benim duyduğum ve gördüğüm buydu. Ben ise Üsküp gidiş, Priştine dönüş şeklinde almıştım. Uçakla gidildiğinde Üsküp’te ineceğiniz havalimanı Alexander the Great yani Büyük İskender Havalimanı’dır.

İstanbul – Üsküp Otobüs Bileti Ne Kadar ?

Otobüs ile Üsküp’e İstanbul’dan ulaşım ise yaklaşık 50 Euro civarı ve birkaç firma bu seferi yapıyor. Yolculuk yaklaşık 12-13 saat civarı sürüyor.

Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım

Üsküp Havalimanı’na indikten sonra şehir merkezine gitmek için taksiye yaklaşık 20 Euro vermektense Vardar Ekspress‘i kullanmayı tavsiye ediyorum. Hareket saatleri hem havalimanının hem de Vardar Ekspress’in kendi sitesinde yazıyor.

Vardar Ekspress’in fiyatı tek yön 180 Makedon Denarı yani 3 Euro’dan az bir para yapıyor . Ben de Pegasus’a ait uçağımın 2 saat gecikmesinden dolayı şehir merkezine bu otobüsle gitmek için 1 saat beklemiştim. Bu yolculuk yarım saat civarı sürüyor. Bu arada bu otobüsün kalktığı yer tam havalimanından çıkışta solda.

 Vardar Ekspress - Üsküp Havalimanı

Vardar Ekspress – Üsküp şehir merkezine nasıl gidilir ?

Bu arada dikkat ettim bazı belediye otobüsleri de Londra’dakine benzer şekildeydi. Kırmızı ve iki katlı.

Matka Kanyonu’na Nasıl Gidilir ?

Belki bir günüm daha olsa buraya kesinlikle giderdim. Hem yerel insanlar hem de tanıştığım gezginler kesin olarak tavsiye ediyor. İnsanlar buraya yüzmek, kano gezintisi, piknik ve 5-6 kilometrelik parkurda yürüyüş yapmak için gidiyor.

Üsküp Otobüs Terminali’nin arkasındaki duraklardan 60 numaralı otobüsle gidiliyor ve yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor. Matka Kanyonu otobüsüne binebilmek için bizdeki İstanbul Kart gibi bir karta ihtiyaç var. Kimi hosteller bu kartı ödünç olarak misafirlerine veriyorlarmış. Üsküp – Matka Kanyonu için tek yön otobüs ücretinin fiyatı ise 35 MKD imiş.

Bu arada şunu da belirtmeliyim : Tüm Balkan ülkelerinde yaz sezonu 1 Haziran’dan itibaren başlıyor. O yüzden klüplerden müzelere, otobüs sefer sıklıklarından aklınıza gelebilecek bir çok aktivite vs her neyse bu tarihten önce, sezona göre daha az oluyor. Dolayısıyla, tanıştığım bir Avustralyalı eleman, Matka Kanyonu’ndan dönüşte kalkması gereken otobüsün kalkmaması sebebiyle oradan taksi tutup şehir merkezine gelmişti. Bunu da dikkate alın derim.

Üsküp’ten Ohrid’e Nasıl Gidilir ?

Üsküp’ten Ohrid’e gitmek için öncelikle Üsküp Otobüs Terminali’ne gidip biletimizi alıyoruz. Tek yön için fiyat 520 MKD (yaklaşık 8,5 Euro) ve sabah 08:00 ve 10:00 saatlerinde otobüsler var. Öğleden sonra ise 14:00 ve bundan başka iki sefer daha var diye biliyorum.

Saat 10:00 otobüsü için bilet aldım ve firma ismi GALEB idi. Peronlara ulaşmaya çalışırken önce biletimizi kapıdaki görevliye gösteriyoruz. Biletin bir parçasını yırtıyor ve sonra da şoföre gösteriyoruz. Bu arada Balkanlar’da birçok ülkede geçerli olan bagaj ücreti uygulaması burada yok.

Üsküp’ten Prizren’e Nasıl Gidilir ?

Üsküp Otobüs Terminali’nden Ohrid için bilet alırken sırf buraya yazayım diye Prizren için de saat ve fiyat bilgisini sormuştum. Görevli bayanın demesine göre Üsküp-Prizren arası otobüs bileti 550 MKD (yaklaşık 9 Euro) imiş. Ayrıca her gün saat 11:30 ve 16:30 olmak üzere iki sefer varmış ve yolculuk 4 saat civarı sürüyormuş.

Üsküp’te Otobüs Bagaj Ücreti Var Mı ?

Alışık olmadığımız şekilde bana ve eminim ki bir çok gezgine saçma gelen bagaj ücretleri Balkanlar’daki bir çok ülkede var. Ancak sanıyorum bunun istisnası Makedonya ve Arnavutluk. Üsküp’ten Ohrid’e, Struga’dan Durres’e ve Üsküp’ten Priştine’ye otobüs ile seyahatlerimde benden herhangi bir bagaj ücreti istenmedi. Hatta hosteldeki resepsiyona da sordum emin olmak için. O da, daha önce alındığını ama artık alınmadığını söyledi.

Üsküp Emanet Bagaj

Üsküp’teyken çantamı bırakma ihtiyacım olmadı ama sırf bilgi almak için otobüs terminalinde bilet alınan sıradaki Information bölümündeki görevliye sorduğumda çanta başına günlük 50 MKD karşılığında bu hizmeti sağladıklarını söyledi.

Üsküp’te Para Bozdurma

Makedonya’nın para birimi Makedon Denarı’dır ve 1 Euro yaklaşık 61 Makedon Denarı (MKD) yapıyor. Tabi bu kur her yerde sabit değil. Örneğin, Üsküp Havalimanı’nda kontrollerden geçtikten sonra direkt karşınıza bir Change Office çıkacak. Hemen Vardar Ekspress bürosuna bitişik. Burada ben gittiğim zamanki kur 1 Euro = 54,92 MKD şeklindeydi. İhtiyacınız kadar bozun.

makedonya-para-birimi

Makedon Dinarı – Makedonya para birimi

Üsküp’e vardığımda kaldığım hostele yakın bir yerdeki VERO alışveriş merkezinde para bozdurduğumda ise kur 1 Euro = 62 MKD şeklindeydi. Kimi yerler ise düz hesap mantığı 1 Euro = 60 MKD şeklinde bozum yapıyor.

Makedonya Sınır Geçişleri

İlk olarak havalimanından başlayacak olursam kesinlikle en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Sadece klasik olarak “Ne için geldin?” ve “Ne kadar kalacaksın” sorularına maruz kaldım. Onun dışında herhangi bir belge vs sorulmadı. Siz yine de her şeyi eksiksiz götürün, çünkü sorunsuz geçmemin sebebi büyük ihtimalle pasaportumdaki Schengen ve UK vizeleri idi.

Otobüs ile sınır geçişlerinde ise 15 gecelik gezim boyunca en çok bekleme yaptığımız yer Sırbistan – Makedonya sınırı olan Tabanovçe‘de olmuştu. Sırp tarafında 10 dakika ve Makedon tarafında ise 40 dakika beklemiştik. Sınır geçişlerinde herhangi bir soru yok. İki taraf da pasaportları topluyor ve giriş-çıkış yaptıktan sonra geri veriyor.

Yine sadece bu sınırda herkes otobüsten inip tek tek pasaportları görevliye verip damgalar basılıp pasaportlar geri verildi. Herhangi bir sorun falan olmadı.

Üsküp Nerede Kalınır ?

Üsküp’te 16 Mayıs ve 29 Mayıs’ta olmak üzere toplam 2 gün kaldım ve ikisinde de tercihim Vardar Nehri kıyısında yer alan Shanti Hostel oldu. Bu hosteli tavsiye edebilirim. Çünkü hem otobüs terminaline 5 dakika yürüme mesafesinde, hem de şehir merkezine yürüme 15 dakika uzaklıkta. Gecelik fiyat olarak, kahvaltı dahil 9 Euro ödemiştim. Hostel çalışanları güler yüzlü ve samimi. Odalar biraz dar olsa da bu belki de en son dert edeceğimiz şey.

Şunu da belirteyim. Ben konaklamalarımı hep, bir sonraki destinasyonuma nasıl ulaşacaksam ona göre ayarlıyorum. Yani otobüs ile gideceksem otogara, metro ile gideceksem metro istasyonuna yakınlarda bulunmasına özen gösteririm ki zorluk olmasın. Tam şehir merkezinde olup olmaması umrumda değil.

Shanti Hostel’de rezervasyon yapmak isterseniz BURADAN booking linkine ulaşabilirsiniz.

Üsküp Gezilecek Yerler

Yine diğer yazılarımda olduğu gibi gidiş yönüme göre başlayacak olursam,

Vardar Nehri

Üsküp şehrini ikiye ayıran ve Osmanlı döneminde meşhur “Vardar Ovası” türküsüne ilham olmuş bir nehirdir.

Taş Köprü

Kimi kaynaklarda 6. yüzyılda Roma İmparatoru Justinyen tarafından yapıldığı yazsa da benim bildiğim, gördüğüm ve duyduğum yapımına II. Murad tarafından başlanıp Fatih Sultan Mehmed tarafından bitirildiğidir.

Köprünün ortasındaki mihrapta II. Murad döneminde yapıldığı ve en son 2008’de onarıldığı yazıyor. Bununla beraber yerel halktan tanıştığım kişiler bu köprüye Fatih Sultan Mehmed Köprüsü diyorlar. Ayrıca, Evliya Çelebi de seyahatnamesinde bu görülmeye değer köprünün “Fatih Sultan Mehmed Han” yapısı olduğunu söylüyor.

Kısacası Taş Köprü, Üsküp şehrinin sembolüdür diyebilirim.

uskup-gezilecek-yerler

Üsküp’ün simgesi Taş Köprü – Üsküp Gezilecek Yerler

Makedonya Meydanı 

Yeni Üsküp diyebileceğimiz heykellerle dolu genişçe bir meydan, buluşma yeridir. Aşağıdaki “Büyük İskender” olduğu sanılan heykelin bulunduğu meydandır.

Büyük İskender Heykeli

İnternetteki yerli yabancı bir çok gezi blogunda bu heykelin Büyük İskender heykeli olduğu yazıyor ama bu kesin değil. Zaten turist haritalarında da “Warrior on a horse” yani “At üzerindeki savaşçı” şeklinde geçiyor. Heybetli olmasından sebep insanlar bu heykeli Büyük İskender heykeli sanıyor.

Üsküp Büyük İskender heykeli

Büyük İskender heykeli sanılan “At üzerindeki savaşçı”

Porta Macedonia

Makedonya’nın bağımsızlığının 20. yılında dikilen mermerden yapılmış bir zafer takıdır. En tepesine çıkış imkanı var ancak fiyatını bilmiyorum.

uskup-gezilecek-yerler

Porta Macedonia – Üsküp Gezilecek Yerler

Parlamento Binası 

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin parlamento binasıdır. 11 Ekim ve Dame Gruev caddelerinin birleştiği yere yakın bir yerde bulunur.

Rahibe Teresa Evi

Rahibe Teresa Üsküp’te doğmuş ve 18 yaşına kadar burada yaşamış. Şu anki ev, orjinali değil. Açıkçası, dışarıdan bakmakla yetindim. Giriş ücretsiz bu arada.

Makedonya Arkeoloji Müzesi

Müzeye ilk girişte sağ taraftaki odada çeşitli dönemlere ait madeni paralar var. Bu bölümün ileriki taraflarında I. Murad’dan V. Mehmed’e kadar yüzden fazla parça (107’ydi galiba) akçe ve mangırlar sergileniyor.

Diğer katlarda ise klasik olarak imparator maketleri, heykeller, çanaklar, kaplar vs eşyalar yer alıyor. Giriş ücreti 300 MKD yani yaklaşık 5 Euro para yapıyor. Eğer arkeoloji bölümü öğrencisi değilseniz bu paraya kesinlikle değmez. Ayrıca, suratsız güvenlik görevlileri var ve kesinlikle resim çektirmiyorlar. Gördükleri anda sert tepki verip sildiriyorlar. Açıkçası müzeyi verdiğim para ile kıyasladığımda beğenmediğimi söyleyebilirim. Zaten eserlerin birçoğu da replika.

Üsküp Arkeoloji Müzesi

Üsküp Arkeoloji Müzesi – Üsküp Gezilecek Yerler

Ayrıca, Arkeoloji Müzesi’ne giderken geçilen ve “Medeniyetler Köprüsü” olarak adlandırılan bu köprüde, Makedonya tarihinde yeri olan kişilerin heykelleri yer almakta.

Davut Paşa Hamamı

Rumeli vezirlerinden Davut Paşa’nın 15. yüzyıl yapısı olan bu hamam günümüzde Ulusal Galeri olarak hizmet veriyor. Giriş 50 MKD, fakat Pazar günleri ücretsiz.

uskup-gezilecek-yerler

Davut Paşa Hamamı ya da günümüzde kullanılış şekli itibariyle Ulusal Galeri

Çifte Hamam

Evliya Çelebi’nin bahsettiği Gazi İsa Bey Hamamı işte bu Çifte Hamam’dır. Anlamadığım bir şekilde, internette yer alan yazıların 90%’ında bu Çifte Hamam’ın Davut Paşa Hamamı olduğu yazıyor. Değil kardeşim inanmayın onlara.

Çifte Hamam, Davut Paşa Hamamı’nın yanında yer alır. Günümüzde sergiler için kullanılıyor. Bunun da giriş ücreti 50 MKD, fakat Pazar günleri ücretsiz.

Bu hamamların dışında Evliya Çelebi, bir de Şengül Hamamı olduğundan bahsediyor ama onun nerede olduğunu bilmiyorum.

Eski Çarşı

Burayı anlatmaya gerek yok. Girer girmez Osmanlı hissiyatını yaşayacak ve belki de duygulanacaksınız. Pek çok dükkan, kuyumcu, ıvır zıvırcıların satış yaptığı bölgedir.

Üsküp Eski Türk Çarşısı

Eski Çarşı – Üsküp Gezilecek Yerler

Üsküp Kalesi

Doğal olarak şehrin en yüksek noktasında yapılmış ve 5. yüzyıl Roma döneminden kalma olduğu düşünülen bir kaledir. Birkaç defa yangın ve depreme maruz kalmış ve en son 1963’te meydana gelen depremden sonra herhangi bir restorasyon çalışması yapılmamış. Günümüzdeki hali de o depremden sonraki haliymiş.

Kalenin içine gelecek olursak, gezilecek herhangi bir yapı yok. Birkaç tane kule, burçlar ve manzara dışında bir şey yok. Kalenin kısa bir görünümü için çektiğim videoya bakabilirsiniz.

Üsküp Kalesi’ne giriş ücretsiz. Açılış saatleri olarak kaldığım hostelin resepsiyonu 7/24 açık dedi ama orayı ziyaret eden bir arkadaşım akşam 8’de görevliler dışarı çıkartıyor diye nakletti.

Mustafa Paşa Camii

Evliya Çelebi’nin Koca Mustafa Paşa Camii olarak bahsettiği bu camii, 1492 yılında yapılmış. Gerçekten çok hoş camii. 1963’teki depremde hasar görmesinden dolayı TİKA tarafından restore edilmiş. Caminin hemen yanındaki türbede ise Mustafa Paşa’nın kızı gömülüdür. Camiye giriş ücretsiz.

Üsküp Mustafa Paşa Camii

Mustafa Paşa Camii – Üsküp Gezilecek Yerler

Yahya Paşa Camii

Sultan II. Bayezid’in damadı olan Yahya Paşa’nın 16. yüzyılın başlarında yaptırdığı camiidir. Bit Pazarı’nın başında bulunur. Giriş ücretsiz. Ayrıca, Bit Pazarı’nın sonuna doğru gidildiğinde ise İshak Bey Camii vardır.

Arasta Camii

Bu camii de 15. yüzyıl yapısıdır. Camiiyi fotoğraflarken yerel halktan Arnavut asıllı Türkçe bilen Aljko isimli bir abi ile birbirimize bakarken selam verip ayak üstü muhabbet edince, camii yakınında yer alan bir yerde beni çay içmeye davet etti. Makedonya’da yaşayanların herhangi bir konuda davet etme kültürü olduğunu daha önce okuduğumdan, bu teklifi geri çevirmedim. Orada muhabbet esnasında camii ile bazı bilgiler verdi.

Bu Arasta Camii’ye aynı zamanda Ağa Camii de diyorlarmış. 1963 yılında meydana gelen depremden sonra bu kez TİKA değil kardeş şehir olduğundan Bursalılar gelip 2014 yılında bu camiiyi restore etmişler. Kardeş şehir olduklarını bilmiyordum onlar söyledi. İsmet isimli bir diğer abi de damardan girip “500 yıl boyunca işte kafirlerden buraları hep biz koruduk” dedi.  Giriş ücretsiz.

Üsküp Arasta Camii

Arasta Camii’nin önündeki şadırvan – Üsküp Gezilecek Yerler

Murat Paşa Camii 

Eski çarşının ortalarında bir yerde bulunur.

Sultan Murad Camii

Balkanlardaki en büyük Camii bu Sultan II. Murad’ın yaptırdığı Camii’dir. Evliya Çelebi’nin anlatımında buraya Hünkar Camii deniyor ve bu camii yakınında da bir Saat Kulesi yer alıyor. Ayrıca, bu camiinin kuzey tarafında ise Gazi İsa Bey Camii vardır.

Kurşunlu Han

Üsküp’te şu an ayakta kalan üç Osmanlı kervansarayından en büyüğü ve belki de en güzeli olan Kurşunlu Han 16. yüzyılın ortalarında yapılmış. Gittiğimde kapalı olduğundan daha fazla bilgi veremeyeceğim.

Üsküp Kurşunlu Han

Kurşunlu Han – Üsküp Gezilecek Yerler

Kurşunlu Han’dan başka Kapan Han ve Sulu Han Üsküp’te yer alan diğer kervansaraylardandır.

St. Saviour Kilisesi

Büyükçe olmayan bu kilise Sultan Murad Camii’nin yakınlarında bulunur. Bu kilisede, Türklere karşı bağımsızlık hareketinin öncüsü Goce Delchev isimli şahsiyet yatıyormuş.

Üsküp ile gezip gördüğüm yerler bu kısıtlı sürede bunlar oldu. Bu yazdıklarım dışında Makedonya Milli Mücadele Müzesi diye Türkçe’ye çevirebileceğimiz Museum of the Macedonian Struggle, Eski Tren istasyonu olan şu an ki Üsküp Şehir Müzesi ve birkaç tane kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz.

Makedon Dili

Balkanlarda diğer popüler Avrupa ülkelerine göre İngilizce bilme oranı gerçekten çok az. Ancak yine de yarı İngilizce, şanslıysak bazen Türkçe bazen de tamamen beden dili ile anlaşabiliyoruz. Açıkçası Balkanlar gezime çıkmadan önce bir kaç kelime de olsa öğrenme gereği duymamıştım. Buna rağmen Makedonya’dayken sürekli duyduğum ve öğrendiğim bazı kelimeleri yazmak istiyorum. Tabi internette daha detaylıcası var ama prensip gereği sadece duyduğum ve hatta yeri geldiğinde sıcak ortamın oluşması için bizzat kullandığım kelimeleri yazıyorum.

Da : Evet
Ne : Hayır
Blagodaram : Teşekkürler
Zdravo : Merhaba
Dobra Nok : İyi geceler
Dobro utro : günaydın
Doviduvanje : görüşürüz
Dobro : iyi, tamam

Üsküp’te Ne Yenir ?

Türkiye dışında seyahat ettiğimiz yerlerde, Türk damak tadına uygunluğu bakımından herhalde aç kalmayacağımız yegane yerlerdendir Balkan ülkeleri. Bu seyahatimde tecrübe ettiğim birkaç yerden bahsedecek olursam,

Destan Restaurant : Balkan gezime başlamadan önce okuduğum yazılarda hemen hemen herkes bu restoranttan bahsetmişti. Eski çarşının tam ortasında bir yerde, yaya yolunun ikiye ayrıldığı yerde sağ tarafta kalıyor. Yukarıda bahsettiğim bana çay ısmarlayan Aljko abinin demesine göre, bu restorant Üsküp’te kebap türü yiyecekler satan en eski restorantmış.

Gelelim yemeğe.. Ben de çarşıya iner inmez karşıma direkt çıktığından burada yemek yedim. Köfte sipariş edip dışarıda oturdum. Balkan ülkelerinde İnegöl köfteye benzer bu tip köfteye cevapcici ya da kısaca cevabi deniyor. 5 dakika içinde gelen porsiyon şu şekildeydi:

uskupte-ne-yenir

İlk cevapcici denemem..

Lezzet ve fiyat kısmına gelirsek şunları söyleyebilirim. Evet bu yediğim porsiyon gerçekten lezzetli ama milletin abarttığı kadar da bir tadı yok. Bunun çok daha iyisini Türkiye’de bulmak hiç de zor değil. Fiyat olarak da, 10 parça köfte (1 adedi = 21 MKD) ve 1 ayran (90 MKD) için toplam 300 MKD ödedim. Fiyat gerçekten uygun ama birçok blog yazarının abarttığı kadar da ucuz değil.  Şahsen beklediğimden biraz pahalı geldi.

Restaurant Kej : Burası kaldığım hostele yürüyerek birkaç dakika uzaklıkta bir yer. Açıkçası burada yemek yemedim ama menüyü biraz inceledim. Fiyatlar fena değil. Aklımda kalanlardan tavuk şiş 90 MKD, salata 70 MKD, çorba 60 MKD ve İtalyan tarzı makarnalar 80-150 MKD arasında değişiyordu. Vardar Nehri kenarında yer alıyor.

Restaurant La Tana : Bu restoranta hostelde birlikte kaldığım 1 Hollandalı, 1 İspanyol ve 1 Kanadalı gezgin ile beraber gitmiştim. Açıkçası ben yerini bilmiyordum onlar gidelim deyince gittik. Yemekler fena değil ama canlı müzik yapıyorlar ve bu gerçekten baş ağrıtıcı. Biraya 120 MKD, gayet doyurucu patates kızartması üzeri peynire de 130 MKD vermiştim. Şiş kebap tarzı bir yemek de 150 MKD civarı bir şeydi.

Suna Cafe : Burası tam Eski Çarşı’ya geçişte sol tarafta ve Davut Paşa Hamamı’nın karşısında bir yerde kalıyor. Buraya akşam vakti cebimdeki Makedon Denarlarını bitirmek için gitmiştim. Dondurma söyledim. 1 topu 20 MKD ama tavsiye etmem, beğenmedim. Dondurmadan çok su tadı geliyor insanın ağzına. Onun dışında Türk çayı sipariş ettim. Bana taze olduğunu söylediler. Deyim yerindeyse imamın abdest suyu tarzı bir çay getirdiler. Gerçi daha sonra biraz daha demli getirmelerini rica ettim. Sağolsunlar getirdiler ama tadı vasatın da altındaydı. Kısacası elemanlar ilgili ama açıkçası ben bu kafeyi tavsiye etmiyorum.

Bu saydıklarım dışında bir de ara bir sokaktan Üsküp Kalesi’ne doğru giderken insanların çay içip tavla oynadıkları bir kafe var. İsmini hatırlamıyorum ama arkadaş ortamında gidilebilir.

Üsküp ile anlatacaklarım bu kadar. Bir sonraki rotam olan Ohrid ile ilgili gezi notlarıma ise “Ohrid Gezilecek Yerler” adlı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Üsküp Araç Kiralama

Üsküp’te araç kiralama seçeneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

19 yorum

  1. nur

    merhaba, biz üsküp gidiş-priştina dönüş bileti aldık.3 gün.Nerede kaç gün konaklama tavsiye edersiniz.1Aralık ta gideceğimiz için OHRID e gitmek gerekir mi? teşekkürler

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Makedonya’ya gidiliyorsa Ohrid’e gidilmesini 1 gün bile olsa kesinlikle tavsiye ederim. Ama 3 günlük bir tatil için önce Üsküp’e gelip sonra 3 saat güneye inip aynı yolu tekrar geri gelip Priştine’ye gitmek biraz koşuşturmaca olur gibi.

  2. Merve

    Merhaba bizde Balkan Turu yaptık başlangıç ve bitiş noktamız Üsküptü Üsküpten başladık ama sizin rotanın tam tersinden ilerledik Üsküp Ohrid Arnavutluk Karadağ Bosna Sırbistan Üsküp son gün Kosovoya da ge.tik Üsküp Kosovo arası yeni otoban ile 40 dk mesafede Prishtina şehri Araç kiralarken sınrı geçiş için gerekli olan yeşil kartı alın biz Uskuper araç kiralamadan kiraladık sahibi Emre bey çok yardımcı olmuştu tavsiye ederim sizlerede yanınızda bozuk pra bulundurun otoban geçişlerinde küçük ödemeler yapmanız gerekiyor hız sınırına dikat edin Balkanlar gerçekten çok güzelmiş yeşil her yer Karadağ çok güzeldi

  3. Burcu

    Merhabalar, 1 ay sonra balkanlar turuna çıkıyoruz üsküp başlangıçlı ve bitişli biz rotayı üsküp-belgrad-saraybosna-mostor-kotor-budva- Arnavutluk yada Kosova – üsküp olarak düşünüyoruz, bu rota için Arnavutluk mu Kosova mı daha uygun olur sizce?

  4. Matka Kanyonu

    Merhaba,
    MAtka Kanyonu otobüs saatlerini biliyor musunuz?

  5. Kemal Akalın

    Merhaba hocam,
    Belgrad veya Nis’ten priştineye direkt geçiş var mı? Bosnahersekten veya Makedonyadan dolaşmam mı gerekicek?

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Sırbistan üzerinden direkt olarak Kosova’ya geçemezsin. Sırp polisleri ile sorun yaşarsın. Ben Niş’te kaldıktan sonra Üsküp’e gidip oradan Priştine’ye geçmiştim. Sen de öyle yapabilirsin.

  6. Samet Özkan

    şu Destan restorant hakkında en objektif bakış açısına sahip yazı bence bu. Herkes ballandıra ballandıra anlatırken ben de sizin gibi bu mekanın ekstra bir özelliğini göremedim.

  7. İrfan Yücel

    Gercekten mukemmel bir yazi olmus. Sizi tebrik ediyorum. Anlatiminiz da ictenlik ve ozgunluklerle dolu. Ozellikle, hic bir ayrintiyi es gecmemissiniz. Ulasim, bagaj ucretleri, sinir gecisleri vs gibi basliklar eminim bircok kisinin isine yarayacaktir.

  8. Gezilecek Yerler
    Gezilecek Yerler

    Elinize sağlık güzel bir arşiv olmuş.

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Teşekkür ederim. Türk gezgininin karşılacabileceği durumları da detaylıca yazmak istedim. Beğendiyseniz ne mutlu bana 🙂

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*