Kazablanka Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Afrika » Fas » Kazablanka Gezilecek Yerler
fas-gezilecek-yerler

Kazablanka Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 22 Nisan 2022

En çok merak ettiğim ülkelerin başında gelen Fas’a nihayet Ekim ayında gitmek kısmet olmuştu. Bu yazımda sizlere Fas’ın ya da Kazablanka’nın tarihiyle ilgili internette kolayca bulunabilecek bilgilerden ziyade kendi gözlemlerime dayanan Kazablanka Gezilecek Yerler, Kazablanka Marakeş Tren Ulaşımı ve Şehir İçi Ulaşım, Konaklama ve Yeme-İçme ile ilgili birtakım bilgiler vermeye çalışacağım.

Marakeş gezi notlarıma ise “Marakeş Gezilecek Yerler” adlı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Başlamadan önce şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Kazablanka’da Arapça’dan çok Fransızca duyduğum için şehrin bendeki ilk izlenimi “Fransa’nın Fas şehrinin Kazablanka ilçesi” şeklinde olmuştu.

Kazablanka’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Fas-Kazablanka uçuşları direkt uçuş seçildiğinde yaklaşık 5 saat sürüyor. THY’nin ve Royal Air Maroc’un uçuşları var ve bu uçuşlar normal zamanlarda tek yön ortalama 2.000 TL civarında.

Aktarmalı uçuş olarak ise Amsterdam, Madrid veya Paris üzerinden Kazablanka’ya gidilebilir. Transit vizenin istenmediği bu ülkelerden aktarma yapıldığında daha ucuza uçak bileti bulmak mümkün.

Kazablanka Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Kazablanka, Fas’ın en gelişmiş şehri olduğundan burada yer alan Mohammed V Uluslararası Havalimanı ülkenin en yoğun havalimanıdır. Bu yoğun havalimanından Kazablanka’nın şehir merkezine ulaşmak için 3 alternatif yol bulunuyor:

1) Tren ile Ulaşım : Öncelikle tren saatlerine https://www.oncf.ma sitesinden bakabilirsiniz. Site Fransızca olsa da Google Chrome kullanıp dili İngilizce’ye çevirebiliyorsunuz. Buradaki arama kısmında kalkış yerini “Aeroport Med V”, varış yerini ise merkeze en yakın istasyon olan “Casa Port” istasyonunu seçebilirsiniz. Bu istasyon aynı zamanda II.Hasan Camii’ne de en yakın istasyondur. Havalimanındaki trenler gördüğüm kadarıyla saatte bir 55 dakika geçe kalkıyor (13:55, 14:55 gibi) ve yolculuk 45 dakika sürüyor.

Tren biletleri internetten bahsettiğim şekilde alınabileceği gibi, direkt havalimanındaki Terminal 1’in çıkışında bulunan istasyondaki “Billeterie” yazan gişeden de alınabilir. 1.sınıf tren bileti fiyatı 64 Dirhem (yaklaşık 35 TL), 2.sınıf tren bileti fiyatı ise 43 Dirhem (yaklaşık 25 TL)’dir. Yine de güncel fiyatları belirttiğim siteden kontrol etmenizde fayda var.

2) Otobüs ile Ulaşım : Kazablanka Havalimanı’ndan şehir merkezine CTM firmasına ait otobüslerle de ulaşım mümkün. Yolculuk yaklaşık 45 dakika-1 saat gibi sürerken ücret 20 Dirhem’dir. Direkt şoföre ödeme yapılabiliyor. CTM otobüslerinin durağı Terminal 1’in hemen çıkışında bulunuyor. Yolculuk güzergahına ise şu adresten bakılabilir.

3) Taksi ile Ulaşım : Havalimanından şehir merkezine taksi ile ulaşım ücreti 250 ila 300 Dirhem arası tutuyor ve bu da yaklaşık 30 USD’ye denk geliyor. Yolculuk süresi yaklaşık 40 dakika. Taksi ile yolculuk yapacaksanız beyaz renkli havalimanı taksilerine binmenizi tavsiye ederim.

Kazablanka’da Şehir İçi Ulaşım

Kazablanka’da gezilecek yerlere yürüyerek de kolaylıkla ulaşılabileceği gibi otobüs, tramvay ya da taksi kullanarak da gidebilirsiniz.

1)Taksi ile Ulaşım : Kazablanka’da iki türlü taksi var. Biri kırmızı renkli “Petit Taksi”ler, diğeri ise beyaz renkli “Grand Taksi”ler. İkisi arasındaki fark şu : Birincisi beyaz renkli taksiler, petit taksilere göre daha pahalı. Petit taksilerin ise çoğunda taksimetre bulunmuyor ve taksi fişi vermiyor. Verenler ise fiş için 10 Dirhem istiyor. O yüzden binmeden fiyat sorun ve pazarlık yapın. Örneğin, ben Hotel Prince de Paris’ten II.Hasan Camii’nin yakınındaki fuar alanına petit taksi ile gitmiştim. 3 kilometreden daha az bir yol için ilk gittiğimde 50 Dirhem istemişti, 30 Dirhem’e düşürmüştüm. İkinci gün ise taksimetre açan bir taksiye denk gelip yalnızca 8 Dirhem ödemiştim.

Sonra petit taksiler, dolmuş benzeri paylaşımlı taksilerdir. Acil bir yere yetişmeye çalışıyorsanız bu dezavantaj olabilir. Çünkü sizden önce binen birisi varsa önce onu bırakıyor, sonra sizi. Yine de ben, pratiklik bakımından her gün bu taksileri kullandım.

2)Tramvay ile Ulaşım : Kazablanka’da tramvay hattı 05:30 ile 22:30 saatleri arası çalışıyor. Bilet ücreti ise tek yön 7 Dirhem (yaklaşık 4 TL). Rechargable Card’ınız var ise 6 Dirhem. Bu kartın kendisi 15 Dirhem olup 5 yıl geçerliliği var. İstasyonlardaki makinelerden kolayca alınabiliyor.

kazablanka-toplu-tasima

Kazablanka Tramvay Hattı – Kazablanka Gezilecek Yerler

3)Otobüs ile Ulaşım : Açıkçası Kazablanka’da hiç otobüs kullanmadım, dolayısıyla hangi hat nereye gidiyor bilgim yok. Ancak, bazı eski otobüsleri gördükten sonra binmek de istemedim. Tabi bunun yanında yeni otobüsler de mevcut. Dediğim gibi ihtiyacım olmadığı için denemedim. Ücret olarak ise 5 Dirhem ödeniyor.

Kazablanka’dan Marakeş’e Nasıl Gidilir?

Kazablanka’dan Marakeş’e havayolu ile gitme seçeneği bulunsa da bu yol hem daha pahalı hem de havalimanı ulaşımlarını da dikkate alırsak zaman kaybına yol açacak bir seçenek. O yüzden tren ya da otobüs ile gitmek en iyisi.

1)Tren ile Ulaşım : Kazablanka’dan Marakeş’e gitmek için şehir merkezine yakın Casa Voyageurs Tren Garı‘nı kullanmak gerekiyor. Merkezden kırmızı renkli “petit taksiler” ile en fazla 20-30 Dirhem vererek Casa Voyageurs Tren Garı’na ulaşabilirsiniz.

kazablankadan-marakese-nasıl-gidilir

Casa Voyageurs Tren Garı – Kazablanka Gezilecek Yerler

Kazablanka-Marakeş arası tren yolculuğu 3,5 saat sürüyor. 2.sınıf olarak aldığım bilet için 95 Dirhem (yaklaşık 55 TL) ödemiştim. Bilet almak için bence bilet kuyruğuna girmeye hiç gerek yok. Bilet makinelerinden kolayca biletinizi alabilirsiniz. Menüsü Fransızca ama orada size eden görevli gençler bulunuyor. Zaten gitmeden önce websitesini incelediyseniz kendiniz de hemen çözersiniz. 

Yalnız https://www.oncf.ma üzerinden tekrar kontrol ettim. 1.sınıf biletler saatine göre 144-180 Dirhem, 2.sınıf biletler ise 110-132 Dirhem arası olarak görünüyor.

Trenler bizdeki ekspres trenler gibi. Burada 6 kişilik kompartmanlar da mevcut. 1.sınıf yolculuklarda size ait bir koltuk numarası bulunurken, 2.sınıf yolculuklarda bu yok. Trenin dolu olduğu zamanlarda yer bulma konusu sıkıntı olabilir.

2)Otobüs ile ulaşım : Şehir merkezinden otobüsle ulaşmak için CTM’nin 23 Rue Leon L’Africain adresinde bulunan Terminali’ne gitmek gerekiyor.  Otobüs ile Marakeş’e 3,5-4 saatte varılıyor olup bilet fiyatları otobüs konforuna göre 90-130 Dirhem arası değişiyor.

Diğer yandan, Kazablanka Havalimanı’ndan da Marakeş Tren Garı’na ulaşım mümkün. Ancak, “Oasis” adlı istasyonda aktarmak yapılması gerekiyor. Burada 1.sınıf biletler tren saatlerine göre 208-244 Dirhem arası, 2.sınıf biletler ise 153-175 Dirhem arası.

Kazablanka’dan Rabat’a Nasıl Gidilir?

Kazablanka merkezden Rabat’a gitmek için bu kez gidilmesi gereken tren garı Casa Port. Buradan ortalama 1 saat 15 dakikada Rabat’a ulaşılıyor. Bilet alırken Rabat’ta inilecek yer Rabat Agdal ve Rabat Ville diye geçiyor. Merkezde gezilecek yerlere daha yakın istasyon Rabat Ville. Biletinizi buna göre almanızı tavsiye ederim.

Bilet fiyatları ise 1.sınıf bilet 69 Dirhem, 2.sınıf bilet ise 37 Dirhem.

Otobüs seçeneğinde de yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor ve bilet fiyatı ortalama 30-35 Dirhem arası.

Fas İçin Vize Gerekli Mi?

Fas, Türk vatandaşlarından 90 güne kadar vize istemeyen bir ülke. Hal böyle olunca, uygun uçak bileti yakalandığı anda kaçırılmaması gereken bir destinasyon. Zaten, sosyal medyadaki seyahat gruplarında da son dönemlerde Fas’ın Türk gezginler arasında bayağı popüler olduğunu görebiliyoruz.

Kazablanka’da Havalimanı Prosedürleri

Kazablanka Mohammed V Uluslararası Havalimanı, bugüne kadar pasaport kontrolü için en uzun sıra beklediğim yer oldu. Tam 1 saatte ancak pasaportumu görevliye teslim edebildim. Pasaport tesliminden önce isim, soyisim, uçak no, Kazablanka’da kalacağınız adres gibi bilgilerin sorulduğu ufak bir landing card formu dolduruyorsunuz. Dönüşte de yine bu formu doldurup ilgili görevliye gösteriyorsunuz.

kazablanka-havalimanı-ulasimi

Kazablanka Havalimanı’nda pasaport kuyruğu

Fas’ta Türkler genel olarak seviliyor diyebilirim. Dolayısıyla havalimanında herhangi bir zorlukla karşılaşma olasılığı az. Yalnızca “Bahşiş var gardaş?” lafını sıkça duyabilirsiniz. Mesela benim başıma geldii. Pasaport memuru pişkin bir şekilde benden bahşiş istedi. Ben de yok dedim. O da üstelemedi ve sonunda sıkıntısız geçiş yaptım. Dönüşte ise yine landing card formunu doldurup teslim ettiğimiz yerde benden bahşiş istediler. Yok deyince pişkin pişkin Dolar olur, Euro olur, TL olur diyorlar. Yine vermeyince bu kez kabine vereceğiniz çantaları şöyle bir yokluyorlar. Korkmanıza gerek yok. O yüzden, 3 kuruş dahi olsa vermeyin.

Kazablanka’da Para Bozdurma

Fas’ta kullanılan para birimi Fas Dirhemi olup kısaca MAD ya da DH olarak gösteriliyor. İsmine aşina olduğumuz için ben Dirhem olarak bahsediyorum. Döviz kurlarına bakacak olursak 1 USD = 10 Dirhem ve 1 Euro = 11 Dirhem olarak düşünebilirsiniz. 1 TL ise yaklaşık 1,7 Dirhem yapıyor.

1-tl-kac-fas-dirhemi

Fas Dirhemi – Fas para birimi

Eğer Fas’a gidiyorsanız yanınızda Dolar yerine mümkünse Euro bulundurun. Döviz bürolarında ikisi de kabul görse de bazı yerlerde direkt olarak Euro ile de alışveriş yapılabiliyor.

Türkiye İle Fas Arasındaki Saat Farkı Nedir ?

Fas, GMT+1’de bulunduğundan Türkiye’den 2 saat geridedir. Ekim sonlarında Fas’tayken orada da bir saatleri geri alıp almama muhabbeti dönmüştü. Son verilen karara göre Fas ülkesinde de artık saatler geri ya da ileri alınmayacak.

Kazablanka’da Nerede Kalınır ?

Kazablanka’da hostellerden otellere birçok seçenek bulunsa da benim gözlemlediğim genel olarak temizlik konusunda biraz sıkıntılı olmasıydı. Örneğin, iş amaçlı gelip kaldığım 4 yıldızlı Hotel Prince de Paris‘teki odam, o kadar kötü olmasa bile pek de temiz sayılmazdı. En azından odanın duvarları biraz lekeliydi. Kahvaltısı ise doyurucuydu diyebilirim. Gezilecek yerlere de yakın olması bir avantajdı. Booking.com üzerindeki rezervasyon linkine buradan ulaşılabilir.

Daha ucuz hostel, guesthouse gibi konaklama seçenekleri de olsa hem okuduğum ve duyduğum yorumlar hem de kaldığım 4 yıldızlı otele bile çok iyi diyemediğim koşullarda bu seçeneklerde ne gibi sürprizlerle karşılaşılabileceğini tahmin etmek zor değil.

Lüks konaklama için ise Hyatt Regency, Sheraton, ve Sofitel adlı otelleri önerebilirim.

Bu arada, Fas’taki oteller günlük 20 Dirhem şehir vergisi alıyorlar. O yüzden ekstra maliyet çıktığında şaşırmayın.

Kazablanka’da Araç Kiralama

Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.

Kazanlanka Hava Durumu

Kazablanka, Atlas Okyanusu ve Akdeniz’e yakın konumu sebebiyle yıl boyunca ılıman bir iklime sahiptir. Yaz aylarında da nem az olduğundan öyle boğucu bir havası yoktur. Ben Ekim ayında gitmiştim ve hava gerçekten mükemmeldi. Gündüzleri hava ortalama 23-25 derece civarındayken akşamları biraz daha serinleyip 16-18 derecelere iniyordu ama yine de üşütmüyordu. Hava durumunun uygunluğu bakımından gerçekten çok idealdi. Ekim ayını tavsiye ederim.

Kazablanka’da İnternet Kullanımı

Kazablanka Havalimanı’nda Inwi adlı operatörün verdiği ücretsiz sim kartların bulunduğunu daha önce okumuştum. Ancak herhangi bir yerde göremedim. Zaten daha önce yabancı sitelerde okuduğum kadarıyla sinyal kalitesinin iyi olmadığı da yazıyor. Onun yerine Maroc Telecom veya Orange tavsiye ederim.

Şahsen ben Maroc Telecom’un tercih ettim. 12 gb internet ve yanlış hatırlamıyorsam 1 saatlik konuşma için 200 Dirhem ödemiştim. Sinyal kalitesi iyiydi.

Bunun dışında Kazablanka’da birçok restorant ve kafe de ücretsiz wi-fi hizmeti veriyor.

Fas’ta Kullanılan Priz Tipi

Fas’ta kullanılan priz tipi, Türkiye’deki gibi iki dişli olan C tipi prizdir. Bunun yanında 3 girişli E tipi prizler de kullanılıyor. Kısacası, Fas’a seyahat ederken yanınızda herhangi bir adaptör getirmenize gerek yok.

Kazablanka Gezilecek Yerler

Türkiye’den Fas’ta yalnızca Kazablanka’ya direkt uçuş olduğundan birçok kişi öncelikle Kazablanka’ya ayak basıyor. Her ne kadar Kazablanka, bir turizm şehri olarak bilinmese de yine de en azından 1 gün kalınabilir diye düşünüyorum.

Bu kısımda Kazablanka’da gezilecek yerleri, kaldığım otelden başlayıp gezme sırama göre anlatacağım.

5. Mohammed Meydanı

5.Mohammed Meydanı, ortasında bir çeşme bulunan ve sürekli kalabalık olan bir meydan olup çeşitli hükümet binalarını barındırmaktadır. Ülkenin bağımsızlık sembolü olan bir meydanmış. Kafa dinlemek ve biraz dinlenmek için gelinmeli diyemiyorum, çünkü kalabalık.

Postane Binası

1918 yılında yapılan ve girişi mozaiklerle kaplı bu bina, Mohammed V Meydanı’na gelmeden hemen köşede bulunuyor ve üzerinde Barid Al Maghrib yazıyor.

kazablanka-gezilecek-yerler

Kazablanka Postane Binası – Barid Al Maghrib – Kazablanka Gezilecek Yerler

Wilaya

Eskiden belediye binası olarak kullanılan bu bina, günümüzde Valilik Binası olarak kullanılıyor. 50 metrelik kulesi ile Mohammed V Meydanı’nda ilk göze çarpan yerlerden biri.

kazablanka-gezilecek-yerler

Wilaya – Kazablanka Gezilecek Yerler

Adliye

Yine Mohammed V meydanındaki çeşmenin arka tarafında bulunan binadır.

kazablanka-gezilecek-yerler

Adliye Sarayı – Kazablanka Gezilecek Yerler

Parc De La Ligue Arabe

Arap Ligi Parkı olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu park, Mohammed V Meydanı’ndan karşıya geçildikten sonra biraz ileride sağdaki yoldan devam edildiğinde palmiye ağaçlarıyla dolu bir yol karşımıza çıkıyor. O yoldan karşıya geçildiğinde parka ulaşılabiliyor. Aynı zamanda Moulay Youssef Bulvarı tarafından da girilebiliyor.

kazablanka-gezilecek-yerler

Parc de la Ligue Arabe – Kazablanka Gezilecek Yerler

Sacre Coeur Katedrali

Fas’ın 1956’da Fransız sömürgesinden kurtulup bağımsızlığını ilan etmesinden sonra dini faaliyetlerine son veren bu katedral, günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Parc de la Ligue Arabe’ın biraz ilerisindedir.

kazablanka-gezilecek-yerler

Kazablanka Katedrali – Kazablanka Gezilecek Yerler

Buradan II.Hasan Camii’ne doğru yürürken yol üzerinde Beth El Sinagogu bulunuyor.

II.Hasan Camii

Atlas Okyanusu’nun hemen kıyısında bulunan ve görkemli mimarisiyle göz kamaştıran II.Hasan Camii gerçekten izlemeye doyulamayacak bir yapı. Ben bu caminin tarihi bir camii olduğunu zannederdim, meğerse 1993 yılında Kral II.Hasan’ın 60.yaşının anısına yapılmış.

Caminin içinde 25 bin kişi, dış alanda ise 80 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Ayrıca, 210 metrelik minaresi ile dünyanın en uzun minaresine sahip camiymiş. Caminin duvarlarına yaklaşıldığında müthiş işlemelere sahip olduğu da görülebiliyor.

Son olarak, 09:00-16:00 saatleri arasında açık olan II.Hasan Camii’nin giriş ücretinin de 12 Euro olduğunu belirtmeliyim. Namaz kılma bahanesiyle bu parayı vermeden içeriyi görmek mümkün.

La Corniche

II.Hasan Camii’nden aşağıya doğru Atlas Okyanusu boyunca devam eden bu yol boyunca birçok kafe ve restorant bulunuyor. Okyanus kıyısında bulunduğu için de birçok plaja da ev sahipliği yapıyor. Genel olarak, okyanus tarafında oteller ve restorantlar, yolun diğer tarafında ise eğlence mekanları yer alıyor.

La Corniche üzerinde bulunan Anfaplace AVM‘de bir tur atıp alt katına inerek oradan yürüyerek hem plaja hem de okyanusa daha yakın bir yere ulaşabilirsiniz. Her ne kadar plaj bekçisi bulunsa da buna aldırış etmeyip gece vakti plaja dahi giren bir sürü kişi vardı.

kazablanka-gezilecek-yerler

La Corniche okyanus kıyısı – Kazablanka Gezilecek Yerler

Bu kısım Laila Meryem Plajı olarak adlandırılıyor. Daha ileride ise ünlü Ain Diab Plajı bulunuyor.

Old Medina

Marakeş’tekine kıyasla küçük ve pek de bir cazibesi olmayan bir yer olduğunu düşünüyorum. Place des Nations Unies Meydanı‘nın karşısında bulunan Saat Kulesi‘nin oradaki kapıdan Old Medina bölgesine girebilirsiniz.

kazablanka-gezilecek-yerler

Saat Kulesi – Kazablanka Gezilecek Yerler

Sur içinde çarşı, pazarı bulunan bir mahalle gibi bir yer olan Old Medina’daki çoğu bina 19.yüzyıldan kalma. Tabi ben akşam vakti buradan geçtiğim için genelde bomboş sokaklar ile karşılaşmıştım.

kazablanka-gezilecek-yerler

Old Medina – Kazablanka Gezilecek Yerler

Old Medina bölgesine diğer taraftan yani denize bakan taraftan, La Sqala adlı restorantın bahçesinden de geçip girebilirsiniz. Burası eski bir tabya benzeri bir yer.

kazablanka-gezilecek-yerler

La Sqala – Kazablanka Gezilecek Yerler

Şehir merkezinin birkaç kilometre dışında ise New Medina ya da diğer adıyla Quartier Habous denen çarşı bulunuyor. Buraya açıkçası gitmedim ancak konsept olarak Old Medina’daki dükkanlardan pek de farkı olmadığını düşünüyorum. Burada çeşitli dükkanların yanı sıra birkaç cami ve halka açık olmayan Kraliyet Sarayı bulunuyor.

Place Des Nations Unies

Birleşmiş Milletler Meydanı olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu meydan Kazablanka’nın tam merkezidir diyebilirim. Lüks otellere, restorant ve kafelere, seyahat acentelerine, iş merkezlerine ve bir de tramvay durağına yakın olan yerli yabancı birçok kişinin uğrak yeridir.

Daha önceleri göz attığım Türkçe bir blogda bu meydanın kentin lüks düşkünlerine hitap ettiği ve hatta burada biraz Nişantaşı, Etiler havası falan olduğu yazıyor. Yani bu meydan her türlü insanın bulunduğu hiçbir ekstra özelliği bulunmayan sıradan, karmaşık bir meydan. Nasıl böyle bir karşılaştırma yapılmış cidden çok ilginç.

kazablanka-gezilecek-yerler

Place des Nations Unies – Kazablanka Gezilecek Yerler

Özellikle akşam vakti bu meydandan geçerseniz biraz dikkatli olun. Çünkü etrafta yancısı, hırsızı, dilencisi ya da garip tipli birçok kişi bulunuyor.

Kazablanka’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Kazablanka’da restorant tavsiyesi vermeden önce şehir merkezinde 2-3 kilometrekarelik alanda 4-5 adet BİM gördüğümü söylemeliyim. Hemen hemen aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz. Fiyatlar uygun. En efsanesi ise bezden verdikleri büyük poşetler.

Restaurant des Fleurs : Merkezi bir konumda yer alan bu restoranta, Türkiye’den tanıdığım bir firmada çalışan arkadaşlarla gelmiştim. Fas’ın meşhur yemekleri olan tajin ile kuskus denemiştik.

Tajin, bizdeki etli türlü gibi bir şey olup sadece bu yemeğin adı olmayıp aynı zamanda pişirildiği kabın da adıdır. Bizdeki güveç, sac gibi. Sebze kısmını pek beğenmesem de içindeki kuzu eti gerçekten güzeldi.

kazablankada-ne-yenir

Tajin yemeği – Fas’ta Ne Yenir?

Kuskus ise içeriği tajine benzeyen ancak ince bulgur ile yapılan bir yemek. Yemekteki bulgur kuru olduğu için yanında üzerine dökmek için yağ gibi bir sos getiriliyor. Açıkçası ben çok beğenmemiştim.

kazablankada-ne-yenir

Kuskus yemeği – Fas’ta Ne Yenir?

Bu restoranttaki fiyatlar genel olarak normal seviye ya da bir tık üzerindeydi diyebilirim. Tajin 90 Dirhem, kuskus 90 dirhem, soslu spagetti makarna 50 Dirhem, meşrubatlar 20-30 Dirhem arasıydı.

La Sqala : Yukarıda bahsettiğim eski bir tabya olan Sqala’nın içinde “La Sqala” isimli bir restorant bulunuyor ve burada fiyatlar biraz daha pahalı. Örneğin, tajin ve kuskusun fiyatı burada 140 Dirhem. Faslı bir arkadaşımla burada yemek yiyip üzerine bir de Fas çayı içmiştik. Demlikte gelen çayın fiyatı 50 Dirhem idi.

kazablankada-ne-yenir

La Sqala – Fas’ta Ne Yenir?

La Bodega de Casablanca : Bir nevi İspanyol tapas barı olan La Bodega’yı internet araştırmalarım sonucu bulmuştum ve bir arkadaşımla birlikte denemeye karar verdim. Bu kez deniz ürünleri ağırlıklı bir menü denedik ve gerçekten memnun kaldık.

kazablankada-ne-yenir

La Bodega Restaurant – Kazablanka’da Ne Yenir?

Menünün içinde balık, karides, kalamar, top şeklinde köfte ve salata vardı. İki kişilik bu menünün fiyatı 260 Dirhem idi. Bunun yanında 50 cl Heineken biranın fiyatı ise 65 Dirhem idi. Yani fiyatlar ortalamanın bence çok üzerindeydi. Yine de tavsiye ederim.

Mekanda yemek yenen bölümde canlı müzik olmasının yanı sıra alt katında ise yine bir bar bulunuyor.

Casa Fish : Old Medina’nın içinde yer alan bu mekana Faslı arkadaşımla çay içmek için gitmiştik. Deniz ürünleri söylemiş olan birkaç müşterinin yemekleri de gerçekten güzel görünüyordu. Teras katında içtiğimiz çay için 30 Dirhem ödedik.

kazablankada-ne-yenir-ne-icilir

Fas Çayı

Rick’s Cafe : Şüphesiz Kazablanka’daki en ünlü restoranttır. ABD’li eski bir bayan diplomatın, bir Fas evi satın alarak 1942 yılı yapımı “Kazablanka” filminde geçen barın birebir kopyasını yaptığı mekandır. II. Hasan Camii’nden yürüyerek yaklaşık 20 dakikada gidiliyor.

kazablankada-ne-yenir

Rick’s Cafe

Gece hayatı konusunda Kazablanka’nın öyle ahım şahım bir gece hayatı yok. Eğlence merkezleri daha çok Ain Diab taraflarında yer alıyor. Bunun dışında yukarıda bahsettiğim La Bodega de Casablanca restorantının alt katında bir bar bulunuyor. Oraya gidilebilir.

Bundan başka East West Hotel’in yemek yenebilen, maç izlenebilen ve müzik dinlenebilen bir Irish Pub‘ı bulunuyor. Orayı da tavsiye edebilirim. Yemekler ve fiyatlar fena değil.

Son olarak, Faslı arkadaşım Kenzi Towers’ın 28. katında bulunan Sky 28 Bar tavsiye etmişti. Ancak, oraya gitmeye fırsatım olmamıştı.

Kazablanka Kaç Günde Gezilir ?

Fas’ta geçirilecek zamanı daha ekonomik kullanmak adına bir bütün olarak değerlendirmem gerekirse Kazablanka için kesin olarak 1 gün yeterlidir diyebilirim.

Kazablanka Gezilecek Yerler konulu yazımda anlatacaklarım bu kadar.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

15 yorum

  1. f. Kutlar

    Çok güzel bilgiler vermişsiniz, Casablanca hava alanından kente gitmek için verdiğiniz kapsamlı bilgiler çok işe yarayacak, çok teşekkürler.

  2. Numan Koçak

    Teşekkürler bu güzel makale için…

  3. Kevser

    Birkaç hafta sonra ben de Casablanca’ya gidiyorum. Notlarınız çok işime yarayacak. Emeğinize sağlık.

  4. Müge

    Ellerinize sağlık, yazınız gerçekten çok işime yaradı.

  5. nasıl gidilir

    Serkan hocam yine harika bir rehber çıkarmışsınız. Tebrik ederim.

  6. fatih pınar

    Gerçekten bu bilgi çok güzel oldu. Kaleminize sağlık.

  7. Sequ
    Sequ'nun Seyahatnamesi

    Merhaba,
    Sadece Kazablanka için 1 haftanın fazla olduğunu düşünüyorum. 1-2 gün normalde yeterli. Kalan süreyi Marakeş ile değerlendirebilirsiniz.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*