Perge Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Türkiye » Antalya » Perge Gezilecek Yerler

Perge Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 27 Haziran 2020

Bu yazımda Antalya Perge Gezilecek Yerler, Perge Antik Kenti giriş ücreti, Perge Antik Kenti Nasıl Gidilir, Perge Antik Kenti hangi ilimizdedir, Perge Antik Kenti Nerede konularından bahsetmek istiyorum.

Perge Antik Kenti Hangi İlimizdedir ?

Perge Antik Kenti, Antalya ilinin yaklaşık 17 km doğusunda yer alan Aksu ilçesinde yer alır. Aksu merkezine 2 km mesafededir.

Perge nerede

Perge Antik Kenti Nerede ?

Perge Antik Kenti Hakkında Bilgi

Perge, gezdiğim antik kentler içerisinde belki de en düzenli olan kent idi. Mesela, Olympos ise bende, çok dağınık bir şekilde kurulmuş bir kent izlenimi uyandırmıştı. Her neyse, buradaki kazılar 1946 yılında başlamış ve ele geçirilen heykeller ise şu yazımda da bahsettiğim gibi Antalya Müzesi’nde sergileniyormuş.

Elde edilen bulgulara dayanarak Perge Antik Kenti’nde yerleşimin M.Ö. 3000’lere dayandığı söyleniyor. Yapılan araştırmalara göre Perge’nin üç parlak dönemden geçtiği tespit edilmiş. Helenistik dönemin (M.Ö. 2. ve 3. yüzyıllar) göstergeleri günümüzde kısmen ayakta kalan sur ve kuleler ile Palaestra denen agora, Roma döneminin göstergeleri tiyatro, stadyum, çeşmeler vs gibi anıtsal yapılar ve son olarak Hristiyanlık dönemi denen M.S. 5. ve 6 yüzyılların göstergeleri ise inşa edilmiş kiliseler. Günümüzde görülebilen yapıların çoğu ise Roma döneminden kalma.

Perge Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Perge Antik Kenti’ne gitmek için öncelikle Aksu ilçesine ulaşmak gerekiyor. AC03 numaralı otobüsler Antalya merkezden Aksu’ya tam 1 saatte varıyor. Yalnızca 17 km’lik yol, otobüsün her 30 saniyede bir durması yüzünden 1 saat sürüyor. Bilmiyorum belki de bana öyle denk gelmiştir demek istiyorum ama dönüşte trafiğin de etkisiyle daha uzun sürmüştü.

perge-gezilecek-yerler

Perge tabelası – Perge Antik Kenti Nasıl Gidilir ?

Aksu’ya vardıktan sonra Perge tabelasını takip edip Jandarma biriminin önündeki yoldan 2 km yürüdükten sonra Perge Antik Kenti’ne ulaşmış oluyoruz. Otobüsle Aksu’da indikten sonra su takviyesi yapılmasını tavsiye ediyorum.

Perge Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Perge Antik Kenti, haftanın her günü açık olup Nisan-Ekim ayları arası olan yüksek sezonda 09:00-19:00, Kasım-Mart ayları arasındaki düşük sezonda ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

2020 yılında Perge Antik Kenti giriş ücreti 50 TL’dir, ancak Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Tavsiyem, eğer Antalya’da müze ve antik kent ziyaretleri yapılacaksa benim yaptığım gibi gelmeden önce Müzekart temin etmektir.

Perge Antik Kenti Gezilecek Yerler

Perge Antik Kenti’ne yapmış olduğum gezi sonrasında görülecek yapılardan bahsedecek olursam şunları söyleyebilirim.

Perge Antik Tiyatrosu

Perge Antik Kenti’ne varıldığında ilk karşımıza çıkan yerdir. Ben gittiğimde tadilattan dolayı kapalı olduğu için giremedim. Görevlinin demesine göre ise 9 yıldır zaten kapalıymış.

perge-gezilecek-yerler

Perge Antik Tiyatro – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Stadyum

Yaklaşık 12 bin kişilik olan bu stadyum, antik dünyadan günümüze ulaşabilmiş en iyi stadyumlardan biriymiş. M.S. 1. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyormuş. Stadyumun eni 34 metre, boyu ise 234 metreymiş.

Stadyumun uzun kenarlarındaki kemerli bölümler ise eskiden dükkan olarak faaliyet gösterirmiş.

perge-antik-stadyum

Stadyumun dış tarafında dükkan olarak kullanılan kemerli bölümler.

Perge Antik Roma Kapısı

Perge Antik Kent gezisinin başladığı, M.S. 3. yüzyılın sonu gibi inşa edilen Roma dönemi kapısıdır. Kapının diğer tarafa bakan kısmı ise Septimius Severus Meydanı olarak anılıyor.

perge-gezilecek-yerler

Roma Kapısı – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Anıtsal Çeşme (Nymphaeum)

Septimius Severus Meydanı’nın sol tarafında bulunan çeşmedir. Bu çeşme ile ilgili herhangi bir bilgilendirme levhası yok.

perge-gezilecek-yerler

Anıtsal Çeşme – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Güney Hamamı

Propylon denen giriş kapısı kalıntılarından geçilen ve hatırladığım kadarıyla 4-5 tane farklı bölümü olan gayet büyük bir hamamdır.

perge-gezilecek-yerler

Güney Hamamı’ndaki bir bölüm – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kenti Helenistik Giriş ve Kuleler

Perge Antik Kenti’ndeki en eski kapıdır. Bu girişin her iki yanında birer kule bulunuyor. Ziyaretim esnasında sağ taraftaki tadilattaydı.

perge-gezilecek-yerler

Helenistik giriş ve kuleler – Perge Gezilecek Yerler

Bu kuleler Plancia Magna isminde bir bayan tarafından avlu haline getirilmiş ve bu avludaki boşluklarda (sanırım niş deniyor) eskiden imparatorların heykelleri sergileniyormuş.

perge-gezilecek-yerler

Nişler – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Sütunlu Cadde

Helenistik Kapı’dan aşağıda bahsedeceğim Akropol Çeşmesi’ne kadar olan ve iki tarafında sütunlar bulunan caddedir. Bu caddenin ortasından yol boyu bir su kanalı geçiyor. Sütunların yan tarafı ise yaya kaldırımı ve dükkanlardan oluşuyor.

Perge Akropol Çeşmesi 

Burası aynı zamanda Kuzey Anıtsal Çeşmesi olarak da biliniyor. Buradan akan su, üstteki videoda görülen su kanalı yoluyla ta Helenistik Kapı’ya kadar gidiyormuş. Resimdeki pencere gibi olan kısmın önündeki heykel ise Nehir Tanrısı Kestros’un heykeli.

perge-gezilecek-yerler

Akropol Çeşmesi – Perge Gezilecek Yerler

Demetrius Apollonius TakI

Perge Antik Kenti’nde bulunan iki adet Sütunlu Cadde’nin tam olarak birleştiği yerin ortasında bulunan kemer şeklindeki yapıdır.

perge-gezilecek-yerler

Demetrius Apollonius Takı – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Akropolü

Akropol Anıtsal Çeşmesi’nin hemen arkasından çıkılan bu tepe, aynı zamanda Perge Antik Kenti’ndeki ilk yerleşim yeriymiş. Günümüzde bu kısımda görülen kalıntılar ise Bizans döneminden kalma.

Akropol’den Perge Antik Kent manzarası ise şu şekilde :

perge-gezilecek-yerler

Akropol manzarası – Perge Gezilecek Yerler

Perge Batı Sütunlu Cadde

Demetrius – Apollonius Takı’ndan sol tarafa giden caddedir.

perge-gezilecek-yerler

Sütunlu Batı Caddesi – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Kuzey Hamamı

Herhangi bir bilgilendirme levhası göremedim ama sanıyorum Batı Sütunlu Cadde’nin en sonunda bulunan yapı Kuzey Hamamı’dır.

perge-gezilecek-yerler

Kuzey Hamamı – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Agorası

Perge Antik Kenti’nde anladığım kadarıyla iki tane agora var. Helenistik dönemde yapılan agoraya Palaestra deniyormuş. Bu yapı sanırım Batı Sütunlu Cadde’nin başladığı yere yakın olan kısım.

perge-gezilecek-yerler

Palaestra – Perge Gezilecek Yerler

M.S. 2. yüzyılda kent surlarının yukarıda bahsettiğim Helenistik Kapı’nın yakınına alınmasıyla bu kısma yeni bir agora inşa edilmiş. Kare görünümlü bu agoranın etrafı dükkanlar, odalar ve sütunlar ile çevrelenmiş.

Burada dikkatimi çeken şey ise agoranın ortasında yuvarlak bir yapının bulunması. Buna benzer bir yapıyı, daha doğrusu kalıntılarını Atina’daki Ancient Agora‘da görmüştüm. O an hatırladım ki bu şekildeki yapılara “tholos” deniyor. Atina’daki tholos’un meclis olarak kullanıldığını orada okumuştum. Ancak, Perge’deki ile ilgili herhangi bir bilgi olmadığı için internetten araştırdığım kadarıyla, buradaki yuvarlağın yer altı mezar yapısı olduğunu okudum.

perge-gezilecek-yerler

Tholos denilen yapı – Perge Gezilecek Yerler

Perge Antik Kent Bazilikaları

Perge Antik Kenti’nde görebildiğim kadarıyla iki adet bazilika kalıntısı var. Bir tanesi Roma Kapısı’na yakın yere bulunuyor ve M.S. 6. yüzyıla aitmiş. Ben oradayken hala tadilat çalışmaları devam ediyordu.

perge-gezilecek-yerler

6. yüzyıl Bazilikası – Perge Gezilecek Yerler

Diğer bazilika kalıntıları ise Sütunlu Cadde’nin ortalarına doğru bir yerde, sol taraftaki alanda bulunuyor. Bu bazilika da 6. yüzyıla tarihlenmiş.

Perge Nekropolü

Batı Sütunlu Cadde’nin bitiminde kalan alan nekropol yani mezarlıktır. Anladığım kadarıyla bu bölümdeki çalışmalar hala devam ediyor. Giriş kısmında “Girmeyiniz” tabelası bulunuyordu. Sadece girişten bir resim aldım.

perge-gezilecek-yerler

Perge Nekropolü – Perge Gezilecek Yerler

Yaklaşık 2,5 saat zaman harcadığım Perge Antik Kenti’nde gördüğüm yapılar bunlardı. Elbette bilgi levhalarında çok daha fazlası ve benim gibi tarih ya da arkeoloji bölümlerini bitirmemiş kimselerin bilmediği terimler çokça var. Bunların hepsinden anlıyormuş gibi buraya yazmaktansa kendi düşüncelerimi anlatıp yer yer not şeklinde yazmaya gayret ettim ki bu mesleği icra edenlere saygısızlık olmasın.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

3 yorum

  1. tomris

    Ulaşım konusuna değinmeniz güzel olmuş.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*