Alanya’dan sonraki durağım, Antik Çağ’lardaki ismi ile anılan ve “Nar” anlamına gelen Side kenti idi. Bu yazımda Side Gezilecek Yerler, Side Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir, Side Otelleri, Manavgat Şelalesi’ne Nasıl Gidilir ve Side Nerede Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
- 1 Side’ye Nasıl Gidilir ?
- 2 Side’de Nerede Kalınır ?
- 3 Side Gezilecek Yerler
- 4 Side Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- 5 Side Antik Kenti Gezilecek Yerler
- 5.1 Anıtsal Çeşme (Nymphaeum)
- 5.2 Side Antik Kent Surları
- 5.3 Sütunlu Cadde
- 5.4 SütunIu Cadde Dükkanları
- 5.5 Side Antik Kent Ticaret Agorası
- 5.6 Side Müzesi
- 5.7 Vespasianus Anıtı
- 5.8 Side Antik Tiyatrosu
- 5.9 Dionysos Tapınağı
- 5.10 Side Antik Kent Devlet Agorası
- 5.11 Men Tapınağı
- 5.12 Side Apollon Tapınağı
- 5.13 Liman Hamamı
- 5.14 Athena Tapınağı ve Güney Bazilikası
- 5.15 Side Limanı
- 6 Manavgat Şelalesi’ne Nasıl Gidilir ?
Side’ye Nasıl Gidilir ?
Öncelikle Alanya’dan Side’ye geçtiğim için bunun bilgisini vereceğim. İlk olarak yaptığım şey, Alanya’da kaldığım Alin Hotel ‘den sırasıyla Güzelyalı Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Sünbül Sokak’ı takip ederek Alanya Otogarı’na ulaşmak oldu.
Otelden otogara yürümek tam 20 dakika sürüyor. Öğrendiğim kadarıyla Side’ye bir tek Alanyalılar adlı firma gidiyor. Zaten kendileri, siz otogara girer girmez nereye gideceğinizi soracaklar. Yalnız tam olarak Side içine değil, Side Yol Ayrımı denen bir yerde bırakıyorlar. Burası benim kaldığım otele 3 km, Side Antik Kenti’ne ise yaklaşık 5-6 km mesafedeydi.
Alanya Otogar’dan Side Yol Ayrımı’na kadar istedikleri ücret 12 TL ve bu noktaya kadar yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. İndirdikleri noktadan her 10 dakikada bir dolmuş geçtiğini söyleseler de hem dolmuşun gelmemesi hem de yakıcı güneşin altında beklemek istememem dolayısıyla yürümeye kadar verdim. İyi ki de yürümüşüm çünkü yürüdüğüm bu 3 km yol boyunca bir tane bile dolmuş geçmedi.
Side’den Antalya’ya gitmek için ise saçma bir şekilde Side Otogarı’ndan direkt araç yok. Kaldığım otelin “Her 20 dakikada bir kalkıyor.” yönlendirmesi üzerine 20-25 dakika otogara yürüdükten sonra oradan hiçbir aracın Antalya Otogarı’na gitmediğini öğrendim.
Burada yapılacak tek şey 2,5 TL karşılığında Manavgat Otogarı’na gidip oradan binmek. Side Otogarı’ndan bindiğim minibüsün şoförü ise tam Manavgat Otogarı’na gelmeden, 1-2 dakika içinde Antalya’ya gidecek olan büyük otobüsün geleceğini ve yolun karşısında beklememizi söyleyerek ismini bilmediğim bir noktada beni indirdi. Hakikaten de dediği gibi 2 dakika içinde büyük otobüs gelip ona bindim. Bunun detaylarını Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler yazımda bulabilirsiniz.
Side’den, bağlı olduğu Manavgat ilçesine gitmek için de yine minibüsleri kullanmak gerekiyor. Bu güzergah için ücret 2,5 – 3 TL arası değişiyor. Yazımın devamında Manavgat Şelalesi’ni anlatırken bundan bahsedeceğim.
Side’de Nerede Kalınır ?
Side’de konaklamadan yana terchimi Vesta Hotel‘den yana kullandım ama bu oteli neden seçmişim gerçekten hatırlamıyorum. Fiyatı dolayısıyla olabilir sanıyorum. Öncelikle otel fena değil ancak Side Otogarı’na 20 dakika, Antik Kent’e ise yaklaşık yarım saat yürüme mesafesinde.
Buraya kadar aslında her şey normal. Çünkü yürümek benim için problem değil. Beni asıl hayal kırıklığına uğratan şey ise otel resepsiyonunun yaşadıkları yer ile ilgili çok az bilgiye sahip olması. Ne kentin tarihi ile ilgili bilgiye sahipler, ne de Antalya’ya nasıl gidileceğinden haberleri var. Şahsen bana eksik bilgi verip boşa zaman kaybetmeme sebep oldular.
Kaldığım otelin detaylarına gelecek olursam, tek kişi kullanımlı çift kişilik oda ve kahvaltı dahil 45 TL ödedim. Bu rağmen gerek lokasyonu gerekse enformasyon bakımından sahile yakın merkezi yerlerden otel ayarlarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
Side Gezilecek Yerler
Side’de gezilecek yerlerden gezi yönüme göre bahsedecek olursam ;
Mezar Anıtı
Side Antik Kent surlarının dışında yer alan Nekropol bölümünde yer alan bu anıtın 5-6. yüzyıllarda yapıldığı sanılıyormuş. 1999-2000 yılında Kültür Bakanlığı’nca kazı ve onarımı yaptırılıp koruma altına alınmış. Mezarın kime ait olduğu bilinmiyormuş. Hatırladığım kadarıyla Necdet Atik Kavşağı’nın sağ çaprazında kalıyor.
Sonrasında Side Antik Kenti‘ne doğru yol aldım.
Side Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Side Antik Kenti giriş ücreti 25 TL’dir ve Müzekart geçerlidir.
Side Antik Kenti ziyaret saatleri ise 1 Nisan – 1 Ekim arası 10:00 – 17:00 saatleri, 1 Ekim – 1 Nisan arası ise 08:30 – 17:30 saatleridir. Pazartesi günleri ise ziyarete kapalıdır.
Side Antik Kenti Gezilecek Yerler
Anıtsal Çeşme (Nymphaeum)
Şehrin Ana giriş kapısının hemen gerisinde, Side Otogarı’nın yanındadır. Eskiden, Deniz Ticareti sezonunun başlaması için kutlanan bayram dolayısıyla tören alayı burada toplanırmış. Anladığım kadarıyla üç bölmeli bir çeşmeymiş.
Side Antik Kent Surları
Anıtsal Çeşme’nin önündeki caddeden devam edince sol tarafa doğru devam eden kısım şu şekilde :
Sütunlu Cadde
Anladığım kadarıyla Side Antik Kenti’nde iki adet Sütunlu Cadde var. Bir tanesi şehir surları yönünde devam eden cadde, diğeri ise günümüzde araba yolunun devam ettiği cadde.
SütunIu Cadde Dükkanları
Caddenin her iki yanında bulunan küçük odacıklar şeklinde yapılmış bölümlerdir.
Biraz ilerledikten sonra bu dükkanların arka kısımlarında yer alan Konsollu Ev ve Peristilli Ev (etrafı sütunlarla çevrili avlu) denen bölümler bulunuyor. Aşağıdaki resim Peristilli Ev denen yere ait.
Side Antik Kent Ticaret Agorası
Ticarat Agorası, Antik Tiyatro’nun hemen önünde bulunuyor. Agora’da görünen kalıntılar 2. yüzyıla’a aitmiş. Ortada bulunan yuvarlak yapı ise Tykhe Tapınağı imiş. Agora’nın Vespasianus Kapısı tarafındaki köşesinde ise bir Latrina yani tuvalet bulunuyor.
Side Müzesi
Bugün Side Müzesi olarak kullanılan bina, 2. yüzyılda Agora Hamamı olarak inşa edilen binaymış. Müzede toplam beş salon ve geniş bir avlu bulunuyor.
Bu arada, Side Müzesi giriş ücreti 15 TL’dir ve Müzekart geçerlidir.
Birinci ve beşinci salonlar ile avlu kısmı açık sergi alanı şeklinde düzenlenmiş. 2 No.lu Locanium (Sauna) denen salonda mermer ve pişmiş topraktan yapılan ölçü kapları, mızrak ve ok uçları, haçlar, tıp aletleri, çeşitli kase ve çanaklar, tanrı ve tanrıça heykelleri ile yüzük, kolye, kapı tokmağı gibi küçük boyutlu eserler bulunuyor.
3 no.lu Caldarium (Sıcaklık) denen salonda çeşitli heykeller ve parçaları, Side dilinde yazılmış tabletler, kabartmalı lahitler, amforalar, gemi çapaları ve Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi sikkeleri sergileniyor.
Son olarak 4 no.lu Tepidarium (Ilıklık) denen salonda ise çeşitli heykel başları, kabartmalı lahit ve sfenksler yer alıyor.
1 No.lu Frigidarium (Soğukluk) denen açık avlu ise şu şekilde :
Vespasianus Anıtı
MS. 69-79 yılları arasında imparator olan Vespasianus’a adanan bir anıttır.
Ancak bu anıttan daha çok hemen yanındaki tak daha çok dikkat çekiyor.
Side Antik Tiyatrosu
Side kentindeki en önemli ve en turistik yer bu antik tiyatrodur. MS 2. yüzyılda yapı olan bu antik tiyatro, o dönemlerde 15 binden fazla kişi alabiliyormuş.
Bu arada, Side Antik Kent Tiyatrosu giriş ücreti 30 TL’dir ve Müzekart burada da imdadımıza yetişiyor.
Dionysos Tapınağı
Antik Tiyatro’nun, Vespasianus Anıtı’na yakın köşede bulunuyor.
Side Antik Kent Devlet Agorası
Yine 2. yüzyılda inşa edilmiş bu alan ise o dönemlerde şehrin yönetim merkeziymiş.
Men Tapınağı
Devlet Agorası’ndan çıkıp direkt sahil yoluna giden yolun kenarından kalıyor. Bu yapı ise Ay Tanrısı Men’e adanmış. Güzel bir açıdan çekilmiş fotoğrafım olmadığı için koyamıyorum. Zaten tapınaktan geriye pek de bir şey kalmamış.
Side Apollon Tapınağı
Side sahile yakın bir noktada bulunuyor. MS. 2 yüzyıldan itibaren şehrin baş Tanrıları’ndan Apollon, Side Kenti’nde daha da önem kazanmış ve kendisine adanılan bir tapınak inşa edilmiş.
Liman Hamamı
Bu hamam ismini limanın hemen kuzey kenarında yer almasından dolayı almış. Hamamın içinde farklı büyüklüklerde on adet oda bulunuyormuş.
Athena Tapınağı ve Güney Bazilikası
Bu bölüm, tellerle çevrili olduğu için giremedim. Görünümü şöyle bir şey :
Side Limanı
Apollon Tapınağı’nın bitiminden sağa doğru dönülünce varılan Liman ise şu şekildeydi :
Yine turistik bir belde olan Side’ye yakışmayacak bir şekilde merkezden ya da otogardan Manavgat Şelalesi‘ne direkt olarak ulaşım yok. Bunun için önce Manavgat merkeze gidilmesi gerekiyor. Otogar’dan kalkan minibüslerle gidilebileceği gibi benim gibi, bana daha yakın olan İnönü Bulvarı’ndan geçen dolmuşlara da binebilirsiniz. Bu noktadan binilse de dolmuş önce Otogar’a uğruyor ondan sonra Manavgat’a gidiyor.
Benim bindiğim İnönü Bulvarı’ndan Manavgat merkeze dolmuş ücreti 3TL, otogardan ise 2,5 TL. Yolculuk yaklaşık 35 dakika sürdü. Manavgat’ta indiğim yer, her bölgenin ayrı Kooperatifi olacak şekilde ayrılmış küçük otogar gibi bir yerdi. Bu noktadan Şelale Koop. yazan minibüslere binmek gerekiyor. Buradan Manavgat Şelalesi girişine kadar yolculuk tam 20 dakika sürerken ücret olarak 2 TL ödeniyor.
Dönüşte ise yine aynı şekilde Şelale girişinin karşı tarafında bekleyip 2 TL karşılığında gelen minibüslerle Koop. minibüslerinin kalktığı yere, oradan da yine 2,5 TL karşılığı Side merkeze giden minibüslerle Side’ye gidiyorsunuz.
Manavgat Şelalesi giriş ücreti 2020 yılı için 10 TL. Şelale’de açıkçası görülecek pek bir şey yok. Yani eğer burada çay, kahve falan içilmeyecekse maksimum geçirilecek zaman 5-10 dakikadır. Antalya sınırları içerisinde benim favorim ise Kurşunlu Şelalesi.
Manavgat Şelalesi’nde ilginç olan ayrıntı ise suların sadece birkaç metre yükseklikten akmasına rağmen çıkardığı gür sestir. Aşağıda çektiğim videoya bakabilirsiniz.
side’ den Manavgat otogarına gitmek için hangi minibüse binmek gerekiyor ve nereden binmek gerekiyor.
Teşekkürler
Side otogarindan ya da Inonu bulvari denen yerden minibusler geciyor. Manavgat diye yazar zaten. Gerci 3 sene oldu ben gideli. Belki bazi guzergahlar degismis ya da ulasim daha kolay hale gelmis olabilir. Oraya vardiginizda yardim isterseniz daha net cevap alabilirsiniz.
O kadar site gezdim ama Side’de ulaşım konusundan sizin kadar tatmin edici bilgi veren yok. Gerçekten tebrik ederim.
Teşekkür ederim hocam. Umarım faydalı olmuştur.