Londra’ya ilk gelişimde gezmeye fırsat bulamadığım bir diğer yer de Greenwich idi. Burada bulunduğum süre içinde gözlemlediğim kadarıyla gezilip görülecek yerleri anlatmadan Greenwich’in “Grinviç” olarak değil “Greniç” olarak telaffuz edildiğini söylemeliyim.
Küçük yaşlardan itibaren coğrafya derslerinden bildiğimiz üzere Greenwich, başlangıç meridyeninin geçtiği yerdir. Londra sınırları içerisinde olup, şehrin güneydoğu taraflarında kalır. Şimdi gelelim Greenwich ve Greenwich Gözlemevi ile ilgili gözlemlerime..
Londra’ya ikinci kez gidişimin kesinleşmesiyle, hareket tarihinden yaklaşık bir ay önce Nick amcam ile bir Cumartesi günü Greenwich’e gitmeyi kararlaştırdık. Kendisi ile Euston tren istasyonunda buluşup sonrasında Tottenham Court Road ve Charing Cross boyunca yürüyerek Thames Nehri’ne vardık. Greenwich gezimiz öncesinde enerji depolamak için yol üzerinde aldığımız tatlı çöreklerimizi Southbank Center’da oturup yedik. Biraz daha oturup Greenwich’e geçmek için Westminster tarafına geçtik.
Yazı İçeriği
Greenwich Nerede ?
İngiltere’nin başkenti Londra’nın güneydoğusunda bulunan Greenwich, aynı zamanda Thames Nehri’nin de güney yakasında yer alır.
Greenwich Nasıl Gidilir ?
Greenwich’e gitmek için bir çok alternatif bulunuyor :
Tren ile Ulaşım
Londra şehir merkezinden hızlı bir şekilde Greenwich’e gitmek için tren kullanabilirsiniz.
Londra şehir merkezi ile Greenwich arası London Bridge durağından trenle 10 dakika, Canon Street durağından ise yaklaşık 15 dakika sürüyor.
Metro (Tube) ile Ulaşım
Underground, metro ya da İngilizlerin tabiriyle tube ile Greenwich’e gitmek için siyah hat olan Jubilee Line’a binip North Greenwich istasyonunda inmeniz gerekir.
DLR (Docklands Light Railway) ile Ulaşım
DLR ile Greenwich’e ulaşmak için “Bank” istasyonundan binip Cutty Sark durağında inilmelidir.
Otobüs ile Ulaşım
Otobüs ile gitmek için ise Russell Square’den 188 no.lu otobüse binmeniz gerekiyor. North Greenwich durağında inebilirsiniz.
Vapur ile Ulaşım
Denizyoluyla Greenwich’e ulaşmanın en hızlı yolu ise Thames Clippers’ katamaranlarını kullanmaktır. Bu katamaranlar her 20 dakikada bir kalkıyor.
London Eye iskelesinden binerseniz yolculuk 40 dakika, London Bridge’ten binerseniz 25 dakika sürüyor.
Tekne Turu ile Ulaşım
Yukarıda bahsettiğim tüm alternatiflere rağmen daha önce Thames Nehri‘nde tekne turu yapmadığımdan bu yolla Greenwich’e gitmeye karar verdik. Tekneler Westminster, Embankment, Tower Hill ve Waterloo gibi iskelelerden kalkıyor.
Biz Westminster Pier‘daki Thames River Services şirketinden saat 12:00 teknesi için biletlelerimizi aldık. Kişi başı tek yön bilet 8,50 Pound. Oyster Card’a belli bir miktar indirim de var.
Westminster Pier – Greenwich arası tekne yolculuğu ortalama 1 saat sürüyor.
Teknenin kaptanı yolculuk boyunca tekneden görülebilen 50’ye yakın yer ile ilgili çeşitli bilgiler veriyor. Shakespeare’s Globe, Tower Bridge, HMS Belfast Canary Wharf gibi önemli yerler ve yapılar bu tur üzerinde yer alsa da konumuz Greenwich olduğu için bunları es geçiyorum.
Greenwich Gezilecek Yerler
Greenwich’te gezilip görülecek yerlerin başında şunlar gelmektedir :
National Maritime Museum
Dünyanın en büyük denizcilik müzesi bu müzedir. Burada Britanya’nın denizcilik tarihi ve bununla ilgili çeşitli hikayelerden bahsediliyor. Geçmişte yaşanan şiddetli savaşlar, İngiltere’nin deniz ticareti ve Trafalgar Savaşı kahramanlarından Amiral Nelson ile ilgili bölümler de var.
National Maritime Museum’a giriş ücretsiz. Bu müzeyi ortalama 1 saat ayırmak ideal.
Cutty Sark
Cutty Sark, 1869 yılında Çin ile çay ticareti yapmak için imal edilen bir tür hızlı yelkenli teknedir. Şu anda türünün dünyada kalan tek örneğidir ve ziyarete açıktır.
Cutty Sark giriş ücreti ise 15 pound.
Greenwich Gözlemevi (Royal Observatory)
Greenwich Gözlemevi 1675 yılında Kral II. Charles tarafından kurulmuş. Buraya atanan ilk astronom John Flamsteed olduğundan zamanla buradaki bina Flamsteed House olarak adlandırılmaya başlanmış.
Başlangıç meridyeni olarak burası 1884 yılında merkez kabul edilmiş. Avludaki çizgiyi (Greenwich çizgisi) iki bacağımızın ortasına denk getirdiğimizde resmen Batı ve Doğu Yarım Küre’ye ayak basmış oluyoruz.
Bu arada, Greenwich Gözlemevi giriş ücreti yaklaşık 16 pound.
Gözlemevi’nin tepesindeki kırmızı top, zaman topudur. Yani her gün saat 13:00’da aşağıya düşer. Bu olay 1833 yılında ilk kez kamu için zaman göstergesi olarak kullanılmış. Benzer şekilde Edinburgh’ta da Edinburgh Kalesi‘nden saat 13:00’da top atılıp zamanı belli eder.
Kısacası Greenwich Mean Time olarak kullanılan bu zaman ya da sistem şu an tüm dünyada kullanılmaktadır. An itibariyle Türkiye’den iki saat gerideyim.
Greenwich Park
Şöyle bir yayılıp sandviçlerimi yeme fırsatı bulamasam da Greenwich Park, genişçe ve yeşilin bol olduğu bir parktır. Buradan Thames Nehri, Canary Wharf, O2 Arena, St. Paul Katedrali de görülebiliyor. Royal Observatory de bu Greenwich Park sınırları içerisinde kalıyor.
Queen’s House
Klasik İngiliz yapılarının ilki olan Queen’s House 1616’da Kral I. Charles’ın eşi Henrietta Maria için yapılmış. Hemen National Maritime Museum’un yanında bulunur. Giriş ücretsiz.
Bu ikiz kuleli yapıdaki The Chapel ve Painted Hall olarak da bilinen Dining Hall ziyarete açık tek yerdir. Dining Hall’un tavanındaki resimler gerçekten ilgi çekici. Giriş ücretsiz.
Greenwich’te yapılacak daha başka aktiviteler mutlaka olsa da, bu kısıtlı zaman zarfında aktaracaklarım bu kadar. Yeni yazımda Londra’da kendimce atladığım bir yer kalmamışsa şayet artık yavaştan Londra dışına çıkma zamanı gelmiş demektir.
Greenwich Araç Kiralama
Greenwich’te araç kiralama seçeneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Gerçekten net bilgiler vermişsiniz Greenwich ile ilgili. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler. Umarım faydasını görmüşsünüzdür.