Şimdi bu güzergah üzerinde neler var, onlardan bahsedeyim. Her zamanki gibi, güne merkez üssüm olan Lancaster Gate‘ten başladım. Central Line (kırmızı hat) ile St. Paul’s istasyonunda indim. St. Paul’s Katedrali, Museum of London’dan daha yakın olsa da tekrar aynı yolu yürümemek için önce Museum of London‘a gittim.
Yazı İçeriği
Museum of London
Museum of London’ın giriş kapısını bulmak çok da kolay değil. Bu mahale gelindiğinde yuvarlağımsı ve üzerinde boncuklu kertenkeleye benzer bir figür olan duvarla karşılaşıyorsunuz. Baktım olacak gibi değil, sokağı süpüren bir adama sordum sağolsun yolu gösterdi. Bu dediğim duvarın sol tarafında apartman dairesi gibi bir yerden içeri girip merdivenleri çıkınca üstteki resimdeki yere geldiğinizde artık Museum of London’dasınız demektir.
Museum of London Giriş Ücreti Var Mı ?
St. Paul’s Katedrali
St. Paul’s Katedrali Giriş Ücreti Nedir ?
The Monument
St. Paul’s Katedrali’ne şöyle bir göz attıktan sonra Cannon Street boyunca yürüyerek London Bridge’e geldim. Köprüye gelmeden hemen kenarda diyebileceğim yerde 1666’daki Büyük Londra Yangını’nda ölenleri anmak için yapılmış, bizdeki Çemberlitaş Sütunu gibi The Monument adlı bir anıt yer alıyor.
Tower of London
London Bridge’ten çıkıp Lower Thames Street ve akabinde Tower Hill’i takip edince Tower Bridge’ten hemen önce Tower of London beliriyor.
Kale, daha doğrusu hisar diyelim, yaklaşık 900 yıllık ve o dönemlerde olduğu gibi, televizyonlarda da görmüşüzdür. Kırmızı kıyafetli ve kafalarında buffalo gibi tüylü bir çeşit şapka olan muhafızlar – ki Beefeaters deniyor – tarafından korunuyor. Eski zamanlarda kralların kaldığı ve hatta mahkumların hapis yeri olarak kullanılmış. Tower of London civarında tur satan birkaç acente falan var. Geçerken mutlaka görürsünüz.
Tower of London Giriş Ücreti Ne Kadar ?
Tower of London giriş ücreti yetişkinler için 12,5 Pound. 15 yaşından küçükler için ise 6,20 Pound.
Tower Bridge
London Bridge‘i tam yarılayacaktım ki aslında gitmek istediğim yerin Tower Bridge olduğunu farkettim. Thames Nehri manzarasını bir de buradan izleyeyim diye buradan etrafı seyrettim.London Bridge’in önemi nedir diye sorarsanız şunu söyleyebilirim : Bugün tam bu köprünün bulunduğu yerde Romalılar yaklaşık iki bin sene önce ahşap köprü yapıp ilk kez nehrin iki yakasını birbirine bağlamışlar.
Fotoğrafı çektiğim noktadaki caddeden biraz aşağıya yürüyüp sağa dönünce Thames Nehri üzerindeki köprülerden en görkemlisi olan Tower Bridge‘e vardım. Hakikaten döndükten sonra fotoğraf arşivime baktım. Londra’da en çok fotoğrafı burada çekmişim. Bu alttaki fotoğrafı ise Greenwich’e tekne ile giderken çekmiştim.
Hani Londra manzarası çizmem istense ortada bu Tower Bridge olur. Diğerlerini söylemeye gerek yok zaten. Biri kırmızı telefon kulübeleri, diğeri de siyah taksiler.
Tower Bridge Giriş Ücreti Ne Kadar ?
Tower Bridge için giriş ücreti yok, ancak Tower Bridge’in içini de ziyaret etmek isterseniz bu mümkün. Bu kısım Tower Bridge Exhibition olarak adlandırılıyor ve giriş ücreti 10,6 Pound. Burada bir yandan köprünün tarihi ve nasıl çalıştığı hakkında bilgiler verilirken diğer yandan da panoramik bir manzara sunuyor.
Tate Modern
Hafiften yorulmaya ve acıkmaya başlasam da yürümeye devam ettim ve sonunda köprünün diğer yakasına geçip ilk kez Thames Nehri’nin güneyine inmiş oldum. Bu kısımlarda öyle görülecek çok da fazla bir şey yok. Yine de sevindirici olan şey, civarda hep lokal insanların oluşuydu. Neyse, haritaya bakıp Tooley Street’i takip ederek Southwark’a geldim. Bu noktanın biraz kuzeyinde eski bir elektrik santrali olan ve içinde, dünya çapında bilinen modern sanat koleksiyonları ile çeşitli sergiler barındıran Tate Modern yer alıyor.
Tate Modern Giriş Ücreti Ne Kadar ?
Tate Modern’e giriş ücretsiz ancak içeride özel sergilerin değişen ücretleri oluyor.
Imperial War Museum
Southwark’tan Blackfriars Road boyunca dümdüz aşağıya doğru giden yolu takip ettim ve Imperial War Museum‘a geldim. Etrafta fazla kimse yoktu. Müzenin kapalı olmasından korkuyordum. Buraya gelmeden internetten araştırdığım kadarıyla ziyarete açık olması gerekiyordu. Hemen müze girişinde şık giyimli bir adama sordum ve bana “Korkarım ki 19 Temmuz’a kadar kapalı, Sir” dedi. Ben de “Korkmanıza gerek yok, kapalıysa kapalıdır. Next time” diyerek yönümü son güzergahım olan Westminster‘a çevirdim. Gerçi bayağı merak ediyordum bu müzeyi.
Westminster
Westminster Köprüsü’nü geçtiğimde Fransa Bisiklet turu nedeniyle her yerin inanılmaz kalabalık olduğunu gördüm. Dolayısıyla caddeler de araç trafiğine kapalıydı. London Bridge ve Tower of London civarında da bu şekildeydi. Artık Southbank’ın merkezi olan kısmındaydım. Burada Westminster Köprüsü’ne gelmeden sol tarafta Florence Nightingale Müzesi – ki İstanbul’da da var – biraz yukarda sağ tarafta ise London Eye ve Sea Life London Aquarium var. Bunun dışında kültür-sanat ile ilgili çeşitli galeri merkezleri de yer almakta.
Westminster’a güney taraftan girince daha önce fotoğrafını çektiğim yapıları farklı açılardan da fotoğraflama şansı yakaladım. İşte Palace of Westminster‘in o muhteşem görünümlerinden biri :
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
4 yorum
Pingback: Bangalore Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: Greenwich Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: Londra Hakkında Bilmeniz Gerekenler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: Londra'da Gezilecek Yerler : BLOOMSBURY | Sequ'nun Seyahatnamesi