Son yıllarda gerek Türkiye’ye yakınlığı gerekse renkli gece hayatı ve kumarhaneleriyle popüler hale gelen Batum için Gürcistan’ın yazlığı diyebiliriz. Bu kısa süreli ziyaretimde, ilk vardığımda yapaylığından dolayı pek ısınamadığım bir yer olsa da, geniş alanları ve ağaçlı geniş yolları ile hoşuma giden bir yer haline geldi.
Gezilecek yerler açısından Batum’a 1 gün ayırmak yeterli olsa da, gece hayatı ve diğer aktiviteler için toplamda 2-3 gün ideal olacaktır.
Bu yazımda Türkiye’den Batum’a ulaşım, gezilecek yerler ve tren ile Tiflis ulaşımı ile ilgili tecrübelerimden bahsedeceğim.
Yazı İçeriği
Batum Nerede ?
Karadeniz’in doğusunda yer alan Batum, Türkiye’ye çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Türkiye’nin Artvin ilinden sonra gelen ve Türkiye – Gürcistan sınırını oluşturan “Sarp Sınır Kapısı” ile Batum’a ulaşılır.
Hopa – Batum arası ise yaklaşık 36 km‘dir.
Batum’a Nasıl Gidilir ?
Gürcistan’a girişin vizesiz olmasının yanı sıra artık pasaportsuz bir şekilde sadece kimlik ile de giriş yapılabiliyor. Bu sebeple Batum, Türk insanı için yazlık beldelere gidilir gibi ulaşılabilen bir yer haline geldi. Uçakla ve karayolu ile ulaşım seçenekleri ile ulaşılan Batum için kendi tecrübelerim şu şekilde oldu :
Trabzon’dan Batum’a Nasıl Gidilir ?
Hali hazırda o dönemde Trabzon’da olduğumdan yolculuğumun başlangıç noktası Trabzon Otogarı oldu. Buradan, Prenskale adlı firmanın yarım otobüsleri ile Sarp Sınır Kapısı’na ulaştım. Gördüğüm bir tabelada araçların her yarım saatte bir kalktığı yazıyordu. 09:30’da bindiğim araç ile Sarp Sınır Kapısı‘na vardığımda aradan tam 3,5 saat geçmişti.
Yol boyunca otobüsün sık sık durmasının bu sürenin uzun olmasında etkisinin olduğunu düşünüyorum. Yoksa, daha önce okuduğum yazılarda ulaşımın 1,5-2 saat civarı sürdüğü yazıyordu. Bu arada, Trabzon – Batum otobüs fiyatı 60 TL civarı.
Sarp Sınır Kapısı’ndan Batum’a Nasıl Gidilir ?
Batum şehir merkezi, sınırdan itibaren yaklaşık 15-20 km civarı. Sınırı geçtikten sonra taksi ile ortalama 15-20 Lari’ye şehir merkezine gidilirken, beyaz renkli transporter dolmuşlar ile sadece 1 Lari’ye gidiliyor. Nerede ineceğinizi bilmiyorsanız ya merkezde akılda kalan bir yerin ismini söyleyin ya da offline haritadan konumunuza göre inin.
Batum – Tiflis Treni
Öncelikle Batum’dan Tiflis’e her gün 07:50 ve 17:55 olmak üzere iki tren seferi olmakla birlikte, ayın çift günlerinde ise (22 Mayıs, 24 Mayıs, 26 Mayıs gibi) saat 01:15’te kalkan gece treni var. Gündüz trenleri Batumi Central‘dan kalkarken, bildiğim kadarıyla gece treni ise Makhinjauri İstasyonu‘ndan kalkıyor.
Gürcistan saatinin 1 saat ileri olmasını geç farketmem dolayısıyla saatimi ayarladığımda Tiflis’e gidecek trenime yalnızca 50 dk kaldığını görünce hemen Batum şehir merkezinden Batumi Central’e gitmek istedim. Ancak, hangi otobüsün gittiği konusunda kimsenin bir fikri yoktu. Bir vatandaş No.28 dese de dönerci eleman No.31 demişti. En sonunda taksicinin biriyle 5 Lari’ye (yaklaşık 7,5 TL) anlaşıp tren garına gittim.
Batum – Tiflis Tren Bileti Ne Kadar ?
Batum Tiflis Tren bileti fiyatları, vagon sınıfına göre değişmektedir. 2020 yılı için ücret tarifesi şu şekilde :
Tren No | Kalkış Saati | Varış Saati | 1.Sınıf Vagon Ücreti | 2.Sınıf Vagon Ücreti |
803 | 07:50 | 12:59 | 61 GEL | 25 GEL |
801 | 17:55 | 23:00 | 61 GEL | 25 GEL |
Yukarıdaki tabloda da göründüğü şekilde Batum – Tiflis treni yaklaşık 5 saat sürüyor. Hatta trende ücretsiz suyun yanı sıra mükemmel derecede iyi çeken wi-fi hizmeti de vardı.
Batum – Tiflis Bileti Nereden Alınır ?
1) Batum – Tiflis tren bileti artık internet üzerinden kolayca alınabiliyor. Gürcistan Demiryolları’nın resmi websitesi olan railway.ge üzerinden bir kayıt oluşturduktan sonra ekranın üst kısmında “Purchase Tickets” yazan yerden biletinizi alabilirsiniz.
2) Batumi Central Tren İstasyonu’na gidip de tren biletinizi alabilirsiniz.
3) Tren biletlerinin Batumi Central dışında alınabildiği bir başka yer ise Giorgi Mazniashvili Caddesi üzerinde bulunan ve Chacha Time isimli restorantın hemen yanında bulunan Georgian Railways ofisi. Ben buradan almıştım. Görevli az da olsa İngilizce konuşabiliyor.
Benim bindiğim Batum’dan kalkan 17:55’te treni, Kobuleti ve Ureki’den geçerek saat 23:00’de Tiflis Tren Garı’na varmıştı. Yol boyunca görülen manzaralar genel olarak aynı. Aşağıda kendi çekmiş olduğum kısa videodan bakılabilir.
Gürcistan Sınır Kapısı Geçişi
Otobüs ile Batum merkeze gidilebilse de gümrükte araç kuyruğunun fazla olacağını düşündüğüm için Sarp Sınır Kapısı‘nda inip sınırı yürüyerek geçmeye karar verdim. Buraya izlenmesi gereken prosedürler kısaca şu şekilde:
-
Giriş – Çıkış Formunu Dolduruyoruz
Sarp Sınır Kapısı’nda verilen giriş-çıkış formlarında ad-soyad, TC Kimlik no, doğum tarihi gibi basit kişisel bilgilerin istendiği formu dolduruyoruz.
-
Yurt Dışı Çıkış Harç Pulunu Alıyoruz
Gezginler olarak başımızın belası har(a)ç pulunu 50 TL karşılığında alıyoruz. Bu pulu, doldurduğumuz giriş-çıkış formunun üzerine yapıştırıyorlar.
Diğer yandan, harç pulunu banka yoluyla da yatırıp dekontunu yanınızda getirebilirsiniz. Ancak, parayı yatırırken kimlikle geçiş yapacaksanız bunu belirtmeniz gerek.
-
Kontrol Noktalarından Geçiyoruz
Elimizdeki giriş-çıkış formu ve harç pulu ile sırasıyla Türk ve Gürcü kontrol noktalarından x-ray cihazlarında kontol edilerek geçiyoruz.
Örneğin ben, otobüsten indikten sonra küçük bir vezneden 50 TL karşılığında harç pulu aldım. Harç pulu üzerine yapıştırılmış şekilde verilen küçük bir çıkış formu ile sıraya girdim ve formu tükenmez kalem ile doldurdum. Sınırdaki bekleyişim yaklaşık yarım saat oldu.
Elimdeki forma çıkış damgası vurulduktan sonra birkaç dakika yürüyerek bu kez Gürcü tarafına geldim. “Niye geldin” ya da “Ne kadar kalacaksın” gibi sorular burada sorulmadı. Buradaki bekleyişim ise 10 dk civarıydı. Sorunsuz bir şekilde artık Gürcistan topraklarındaydım.
Bu arada, Gürcistan’a girişte ister kimlik isterse pasaportla girişte her halükarda 50 TL verilip harç pulu alınıyor.
Son olarak, bu giriş-çıkış formunu Türkiye’ye girene kadar kaybetmiyoruz.
Batum’da Para Bozdurma
Gürcistan’ın para birimi Lari olup GEL (GEorgian Lari) şeklinde gösteriliyor. Bizdeki Kuruş’un karşılığı ise Tetri. Gürcü tarafından geçtikten sonra hemen karşıda bir dövizci var. Trabzon’dan gelirken bindiğim otobüsün şoförü bana buranın kazık olduğunu ve 5 TL bozdurmamın yeterli olacağını söyledi. Ben de öyle yaptım.
Buradaki dövizcide 1 TL = 0,30 Lari yaparken, şehir merkezinde genel olarak 1 TL = 0,45 Lari civarında. Bahsettiğim sınırdaki dövizcinin kurnazlığına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin, verdiğim 10 TL karşılığı 3 Lari yapmasına rağmen bana 6 adet 50 Tetri yerine 5 adet vermeye kalktı. Ben durumu farkedince hemen çark edip bir 50’lik daha verdi. Dolmuş beklerken bir kişiye daha aynısını yaptığını gördüm.
Aynı şekilde Dolar kuru ise genel olarak 1 USD = 3 Lari şeklinde bozuluyor.
Batum’da Nerede Kalınır ?
Batum’da konaklama için en iyi seçenek şehir merkezinde kalmaktır. Bunun için uygun fiyatlı bazı Batum Otelleri konusunda birkaç tavsiye vereceğim.
✔️ Mariinsky Apart Hotel ⭐⭐⭐⭐
Batum Havalimanı’na 5 km, şehrin merkezindeki Avrupa Meydanı’na ise 100 metre mesafededir. Lokasyon ve kahvaltı bakımından tavsiye ederim.
Gecelik fiyat tek kişilik oda için ortalama 250 TL.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Hotel Old Town ⭐⭐⭐
Sahile çok yakın bir konumda bulunan bu otel her yere çok yakın. Ayrıca teras katında sunduğu kahvaltı ve manzara da gayet iyi. Gecelik fiyat kahvaltı dahil 300 TL civarında.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Skystar Hotel ⭐⭐⭐
3 yıldızlı bu otelde odalar, kahvaltı ve çalışanlar gayet iyi. Batum’un merkezine 10 dakika yürüme mesafesinde. Gecelik fiyat ortalama 225 TL civarı.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
✔️ Flat For Rent
Eğer Batum’da otel değil de ev kiralamak istiyorsanız, Flat For Rent adlı işletme ile iletişime geçebilirsiniz. Hem sahile yakın konumda hem de daireleri gayet iyi. Gecelik fiyat da ortalama 300 TL civarı. Yakınlarda ayrıca birçok market bulunuyor.
Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Batum Gezilecek Yerler
Batum şehir merkezinde inildikten sonra, buradaki gezilecek yerler 1 gün içinde rahatlıkla gezilebilir. Batum’da gezilecek yerlere Batum Bulvarı’ndan başlanabilir.
Batum Bulvarı
Kıyıya paralel uzanan 6 km uzunluğunda bir yürüyüş yolu olan Batum Bulvarı’nda yol boyunca ağaçlar, kafeler, çeşmeler ve barlar bulunuyor. Batum’un en popüler yerlerinden.
Ali ve Nino Anıtı
Azerbaycanlı yazar Kurban Sayid’in bir romanının karakterleri olan Gürcü prenses Nino ile Azeri sosyetesinin temsilcisi Ali’nin aşkına atfen 2010 yılında inşa edilen bir anıttır. 8 metre yüksekliğindeki bu anıttaki figürler, birbirlerine doğru yavaşça hareket edip değmeden birleşiyorlar.
Bu anıtın hemen yanında da bir dönme dolap bulunuyor.
Chacha Saat Kulesi
İzmir’deki Saat Kulesi’nin bir benzeri olan bu kulede her gün saat 19:00’da Gürcü içkisi olan Chacha, kuledeki çeşmelerden akıtılıyor. Bu sebeple turistik açıdan ilgi çekiyor.
Batum Feneri
1882 yılında Fransız mühendisler tarafından inşa edilen ve sekizgen bir yapı olan bu fener hala işlevselliğini koruyormuş. Batum şehrinin tarihi binalarındandır.
Alfabe Kulesi
Dünyada yaşayan sayılı alfabelerden biri olan Gürcü Alfabesi’ne ithafen yapılmış olan kuledir.
Avrupa Meydanı (Evropis Moedani)
Şehrin ana meydanı olan geniş Avrupa Meydanı’nda fıskiyeler ve Medea Heykeli bulunuyor. Özellikle yaz aylarında gerek yerel halkın gerekse turistlerin en uğrak yerlerindendir.
Teleferik
Şehir merkezinden Anuria Tepesi’nde bulunan restorant ve kafelerin olduğu yere ulaşım sağlıyor. Tabi insanların amacı genellikle bu mekanlara gitmekten ziyade manzaranın tadını çıkarmak. Fiyatı gidiş-dönüş için 15 Lari.
Astronomik Saat
Avrupa Meydanı’ndaki Medea heykelinin hemen arkasında bulunan Memed Abashidzade Caddesi üzerinde yer alıyor. Kule gibi görünen yapının ortasındaki yuvarlak olan yerdir.
Piazza Meydani
Restorant, kafe ve barlarla çevrili olan bu meydan, biraz Venedik’teki San Marco Meydanı’na benziyor. Yine yerel halkın ve turistlerin uğrak yerlerinden. Meydana girilince insanın burnuna müthiş kahve kokuları geliyor.
Orta Camii
19. yüzyılda yapılan Orta Camii, Batum’da ayakta kalan tek camidir. Günümüzde Kuran Kursu ve Müftülük binası olarak hizmet veriyormuş.
Poseidon Heykeli
Rustaveli Caddesi’nin kenarında bulunan meydanda yer alan altın renkli heykeldir.
Ilia Çavçavadze Heykeli
Ünlü bir yazar ve şair olan Ilia Çavçavadze, aynı zamanda 19. yüzyılın ikinci yarısında Gürcistan’ın ulusal bağımsızlık savaşının ilham kaynağı ve lideriymiş. Gürcü ulusu için yaptığı fedakarlıklardan dolayı “Ulusun Babası” olarak biliniyor. Gürcü Ortodoks Kilisesi onu azizlik mertebesine yükseltmiş. Heykelin arkasındaki binanın ise ne olduğunu bilmiyorum.
St. Nicholas Ortodoks Kilisesi
150 yıldan eski bir kilise olan St. Nicholas Kilisesi, o dönemde Batum’da yaşayan Rum cemaatin girişimleriyle inşa edilen bir yapıdır.
Ermeni Apostolik Kilisesi
19. yüzyılda ahşaptan yapıldıktan kısa bir süre sonra tahrip olan kilise, bağışlarla yeniden yapılmış.
Virgin Mary Kilisesi
19. yüzyılın sonlarında yapılan Virgin Mary Kilisesi ilk yapıldığında Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş. Daha sonraları ise Ortodoks Kilisesi’ne çevrilmiş. Günümüzde Batum’da ana kilise olarak kullanılıyormuş.
Bu saydıklarım dışında Batum’da görülebilecek diğer yerlerden Batum Botanik Bahçeleri, Batum Arkeoloji Müzesi, Stalin Müzesi ve Sanat Müzesi gibi yerler de listeye eklenebilir.
Batum Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Batum’a gece hayatı ve eğlence için gidiliyorsa birkaç günün, sırf gezmek için gidiliyorsa Tiflis‘e geçiş güzergahı olarak yarım günün yeterli olacağı düşüncesindeyim.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Teşekkürler.