Türkiye turumun güzergahlarından biri de travertenleriyle ünlü, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Pamukkale idi.
Bu yazımda Pamukkale Gezilecek Yerler, Hierapolis Antik Kenti Nasıl Gidilir, Pamukkale Travertenleri giriş ücreti, Hierapolis Antik Kenti Giriş Ücreti ve Pamukkale Kaç Saatte Gezilir gibi konular hakkında bilgier vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
Pamukkale’ye Nasıl Gidilir ?
İster uçakla ister otobüsle olsun Pamukkale’ye gelmek için yolumuzu bir şekilde Denizli merkeze düşürmek gerekiyor. Denizli – Pamukkale arası yaklaşık 20 km mesafedir.
Denizli’den Pamukkale’ye Nasıl Gidilir ?
Ben Bornova’dan Denizli Otogar’a 3 saatte geldikten sonra, otogardan kalkan minibüsler ile Pamukkale’ye, daha doğrusu Hierapolis Antik Kenti’nin Kuzey girişi denen yere ulaşmıştım. Şu an bu minibüslerin ücreti 10 TL civarı. Buradan Hierapolis Antik Kenti’nin içinden yürüyerek yaklaşık 1 saat sonra Traverten girişine geliniyor.
Pamukkale’den Kapadokya’ya Ulaşım
Pamukkale’de işimi bitirdikten sonra hem zaman kaybetmemek hem de ekstra konaklamaya para vermemek için gece otobüsü ile Ürgüp’e gitmek istedim. Bunun için öncelikle Travertenlerden aşağıya indikten sonra otobüs bileti satan bir acenteye gidip saat 22:00’de kalkan Süha Turizm’in aracına bilet aldım ve beni Denizli Otogar’a götürecek servisi beklemeye başladım. Böylelikle sabah saat 06:00 civarında Nevşehir’de olmayı planlıyordum.
Aralık ayında gittiğim Pamukkale’de hava günlük güneşlik iken Nevşehir’e vardığımda delicesine kar yağıyordu. Otobüs ile Nevşehir Otogar’da indim ve yaklaşık 45 dakika bekleyip gelen ücretsiz servis ile Kapadokya gezime başlayacağım Ürgüp Otogar’a ulaştım.
Denizli Otogarı’ndaki Tuhaflık
Saat 22:00’da kalkacak olan otobüsü beklerken Denizli Otogarı’nın cidden tekin bir yer olmadığını farketmem uzun sürmemişti. Büfelerden hırsızlık yaparken yakalanan elemandan, birbirleriyle kavga eden insanlara ve hatta otogarda dolaşan sokak köpeğine uçan tekme atan çocuğa kadar tuhaf olaylara rastladım. Üstelik bu anlattıklarım sadece 15-20 dakika içinde olmuştu.
Pamukkale Nerede Kalınır ?
Booking.com üzerinden Pamukkale’deki pansiyon ve oteller için BURAYA , Denizli’deki konaklama alternatifleri için ise ŞURAYA tıklanabilir.
Pamukkale Kaç Saatte Gezilir ?
Pamukkale’de bir tepe ve bu tepe üzerine kurulmuş Hierapolis Antik Kenti ve Havuz bulurken aşağı tarafa doğru ise bembeyaz travertenler var. Yani bu yüksek kesimdeki tependen başlamak için Antik Kentin kuzey girişinden gireceksiniz. Antik kenti gezip travertenlerden aşağıya inmek ortalama 3-4 saatinizi alacaktır.
Pamukkale Gezilecek Yerler
Pamukkale’yi gezmek için sanıyorum 3-4 saat ancak yeter. Bunun için benim tavsiyem, önce Kuzey Girişi’nden başlayıp Hierapolis Antik Kenti’ni gezmek, sonra istenirse Antik Havuz’a girmektir. Travertenler ise en sona saklanırsa daha iyi olur. Çünkü, bu sayede travertenler yukarıdan başlanıp aşağıya doğru inilip bitirildiğinde, bir daha geri gelmeye gerek kalmadan bir sonraki destinasyona ulaşmak daha kolay olur.
Hierapolis Antik Kenti
Hierapolis’in kuruluşu hakkında kısıtlı bilgiler olmasına rağmen, kentin Bergama krallarından II. Eumenes tarafından 2. yüzyılda kurulduğu ve adını Amazonlar kraliçesi Hiera’dan aldığı biliniyor.
Antik Kentin Kuzey Kapısı’ndan girdiğim için görülebilecek yerleri bu noktadan başlayarak anlatmaya çalışacağım. Bu arada, Hierapolis Antik Kent giriş ücreti 80 TL’dir.
Kuzey Nekropolü
Geniş bir alana yayılmış nekropol alanında numaralandırılmış bir çok mezar bulunuyor.
Nekropolde ilgimi çeken yerlerden biri de üzerinde gladyatör dövüşlerini betimleyen kabartmaların bulunduğu Gladyatörler Mezarı oldu.
Nekropol’de diğer ilgi çeken yapı ise yuvarlak şekildeki tümülüsler. Yeraltı mezar kısımlarına iki basamak ile iniliyor.
Hamam Bazilika
M.S. 3. yüzyıla ait olan hamam, daha sonra 6. yüzyılda gerekli eklemeler yapılarak kiliseye çevrilmiş. Hamamın şehrin dışında yer alması, eskiden şehre girmek isteyen kişilerin ancak yıkanıp temizlendikten sonra kabul edildiklerinin bir göstergesiymiş.
Frontinus Kapısı
Roma döneminde Hierapolis Antik Kenti’nin anıtsal giriş kapısıdır.
Hierapolis Latrina
Antik Roma’da umumi tuvalet anlamına gelen Latrina, Frontinus Caddesi’nin hemen solunda kalıyor.
Frontinus Caddesi’nin hemen solunda ise Antik Kent’in Agorası bulunuyor.
Bizans Kapısı
M.S. 4. yüzyıla tarihlenen bu kapı şehrin bir diğer Anıtsal giriş kapılarındandı. Şehri kötülüklerden koruyacağına inanılan arslan, panter vs gibi heykeller günümüze sağlam ulaşabilmiş. Şu an yalnızca kapı girişinde, üzerinde bulundukları sütunlar bulunuyor. Heykeller, hatırladığım kadarıyla Antik Kent’teki müzede sergileniyor.
Triton Nymphaeumu
Triton‘un anlamı Eski Yunan Mitolojisi’nde yarı insan yarı balık şeklindeki deniz tanrısıdır. Nymphaeum ise bir anıtsal çeşmedir. Kazılardan elde edilen bulgulara göre bu yapının M.S. 3. yüzyılda yapıldığı anlaşılıyormuş.
Bu yapının önündeki yoldan devam edince yine sol tarafta Bizans ve Roma Hamamları bulunuyor. Onların da ilerisinde, Antik Tiyatro’ya gelmeden, Apollo Tapınağı yer alıyor.
Hierapolis Antik Tiyatrosu
M.S. 3. yüzyılda tamamlanmış olan bu Antik Tiyatro’nun kapasitesi 10 bin civarındaymış.
Tapınak Nymphaeumu
M.S. 3. yüzyıla tarihlenen U biçimindeki anıtsal yapıdır.
Hierapolis Müze
Lahitler ve çeşitli heykellerin sergilendiği müzede ayrıca yukarıda bahsettiğim gladyatör dövüşlerini betimleyen kabartmalar da yer alıyor.
Hierapolis Antik Kenti’nde bu saydıklarım dışında Gymnasium, Ploutonium, Selçuklu Kalesi, Aziz Philippius Martyrionu ve Köprüsü gibi diğer yapılar da seyre değer yapılardır.
Hierapolis Antik Havuz
Hierapolis kentindeki Antik Havuz’u meydana getiren olay M.S. 7. yüzyılda meydana gelen bir depremmiş. Ayrıca bu deprem sonucu burada bulunan sütunlar da antik havuzun içine yıkılmış.
Antik Havuz, suyunun sıcaklığı dolayısıyla da rahatlatıcı etkisinin yanı sıra tedavi edici bir özelliğe de sahip.
Hierapolis Antik Havuz giriş ücreti ise 35 TL ve Müzekart geçerli değil.
Pamukkale Travertenleri
Şimdi travertenlerin nasıl oluştuğu ile ilgili internette yazan şeyleri buraya tekrar yazmamın bir anlamı yok. Okulda öğrendiğimiz en basit tabirle, sudaki kirecin çökelmesiyle oluşmuş kayaç türüdür diyebilirim.
Pamukkale Traverten alanında çeşitli yerlerden çıkan termal sular, kenardaki kanaldan devam edip bir kısmı, çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülüyor.
Travertenlerden aşağıya inerken yanımızda ayakkabılarımızı taşımak için mutlaka bir poşet bulundurmak gerek. Diğer yandan, iniş yolunda kaygan zemin dolayısıyla düşmemek için çok dikkatli olmak gerekiyor.
Pamukkale travertenleri açıkçası internette görülen resimlerin aksine bence eski güzelliğini gün geçtikçe kaybeden bir yer. Bunda sanıyorum hava kirliliğinin ve etrafındaki yapılaşmanın etkisi büyük.
Bu arada, bazı arkadaşlar Pamukkale Travertenleri giriş ücretini soruyor. Ancak, zaten Hierapolis Antik Kenti’ne girdiğinizde verdiğiniz 80 TL giriş ücreti travertenleri de kapsıyor.
Travertenlerden aşağıya indikten sonra bir sonraki destinasyonum olan Kapadokya’ya gitmek için otobüs bileti bulmaya gelmişti sıra..
Pamukkale Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden Pamukkale’de kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Güzel ve bol detaylı bir anlatım olmuş. Umarım gidip yerinde görürüz.
Teşekkür ederim, inşallah. Ancak yazımda da bahsettiğim gibi fotoğraflardaki güzelliği maalesef göremedim.