Sarıkamış Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Türkiye » Kars » Sarıkamış Gezilecek Yerler

Sarıkamış Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 3 Temmuz 2020

Bir önceki yazımda belirttiğim gibi Doğu Ekspresi ile son durak olan Kars yerine, Şehitleri Anma Yürüyüşü dolayısıyla Sarıkamış’ta inmiştik. Yürüyüşü bitirdikten sonra direkt olarak Kars merkeze geçtik. Kırıkkale’den bindiğimiz Doğu Ekspresi treninden tam 23 saat 15 dakika sonra ertesi gün akşam saat 18:45 gibi Sarıkamış durağında indik. Hava, eksi derecelerde seyretse de beklediğim kadar bir soğuk yoktu.

Bu yazımda Sarıkamış Gezilecek Yerler, Sarıkamış’ta ulaşım ve konaklama hakkında bilgiler ile Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü ile ilgili gezi notlarımı aktaracağım.

Sarıkamış’a Nasıl Gidilir ?

Sarıkamış’a ulaşımı tren ile yaptığımızı söylemiştim. Peki buradan Kars merkeze gitmek için nerede beklemeliyiz? Minibüsler Ay – Yıldız anıtının oradan da geçiyor ama boş olma ihtimali az. Onun yerine anıtın arka tarafındaki Şehit Kemal Mutlu Caddesi’nin sonunda yani Sarıkamış Otogarı’nı cepheden gören yerde beklemek gerekiyor.

Sarıkamış – Kars arası yolculuk bu minibüslerle tam 1 saat sürüyor ve ücret olarak 8 TL ödeniyor. Öğrencilere ise birkaç lira daha ucuz.

Sarıkamış Konaklama Tavsiyeleri

Sarıkamış’ta konaklanacak tesis az olduğundan fiyatlar gerçekten pahalı. Ekonomik düzeyde denebilecek otellerde ise ciddi bir kalite sorunu var. Biz tercihimizi merkezde yer alan Bildik Hotel‘den yana kullandık. Arkadaşım ve ben ayrı birer oda rezervasyonu yaptık. Oda ücreti için kahvaltı dahil 110 TL ödedik. Gerçi benim kaldığım oda üç kişilik bir odaydı ama booking.com üzerinden rezervasyon yaptığımda bu seçenek görünmüyordu. Check-in işlemleri sırasında odanın hazır olmaması ve sonuç olarak bize kullanıldığı, sigara içildiği ve apar topar temizlendiği bariz belli olan odalar tahsis etmelerine rağmen genel olarak bu oteli tavsiye edebilirim. Özellikle kahvaltısını çok beğendim. Rezervasyon için BURAYI tıklayabilirsiniz.

Sarıkamış’ta konaklanacak diğer tesisler için ise ŞURAYA bakabilirsiniz :

Sarıkamış Yeme-İçme 

Sarıkamış merkezde gördüğüm kadarıyla çok da fazla seçenek yok. Biz otele yerleştikten sonra karnımızı doyurmak için dışarı çıktığımızda, Ay-Yıldız anıtının sol tarafında yer alan Özçelik Lokantası adlı mekanda yemek yedik. Çorba 5 TL, ana yemek 9 TL, pilav 3 TL gibi fiyatlandırmalar mevcut. Yemekten sonra içtiğimiz çaylar ise şirkettendi.

Sadece çay içmek isterseniz bu lokantanın tam karşısında, köşe başında bir çay ocağı bulunuyor. Sanıyorum adı Ebrar Çayevi idi.

Sarıkamış Gezilecek Yerler

Açıkçası Sarıkamış’ta çok fazla gezip dolaşacak fırsat bulamadık. Zaten görülecek çok da fazla yer yok. Yine de gördüğümüz kadarıyla anlatacak olursam :

Ay-Yıldız Anıtı : Arkadaşımın demesine göre burada daha önce Atatürk Heykeli varmış.

sarikamis-gezilecek-yerler

Sarıkamış Gezilecek Yerler

Katerina Av Köşkü : Kars’ın Rus işgali sırasında Çar II. Nikola tarafından yapılan köşktür. Hem havanın karlı olması hem de köşk içerisine vahşi hayvanların yuva yaptığı söylentisi dolayısıyla gitmedik.

Demiryolu Atölyeleri : Katerina Köşküne gelmeden alt kısımda bulunan ve günümüzde sadece dış duvarları ayakta kalan yapıdır. Aşağıdaki videoda bu demiryolu atölyeleri ve arka planda ise Katerina Köşkü yer alıyor.

Kazım Karabekir Camii : Ruslar’dan kalma kiliseden camiye dönüştürülen bir yapıdır. Kaldığımız otelin arka taraflarında kalsa da yolumuz oraya düşmediği için ziyaret edemedik.

Ay-Yıldız anıtına gelmeden sol tarafta bulunan bir tane daha cami var ama ismini haritalarda bir türlü bulamadım.

sarikamis-gezilecek-yerler

Kazım Karabekir Camii – Sarıkamış Gezilecek Yerler

Allahuekber Dağları : I. Dünya Savaşı’nda Ruslar’a karşı savaşırken 90 bin askerimizin donarak şehit olduğu yerdir.

 

Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü

Sarıkamış Şehitleri 102. Yıl Anma Etkinliği çerçevesinde bu yürüyüşe katılmak için sabah 8:30 gibi merkezdeki Ay-Yıldız anıtına yakın bir noktadan belediyenin kaldırdığı ücretsiz otobüsler ile kısa bir yolculuktan sonra Yukarı Sarıkamış Şehitliği denilen alana geldik. Burada yarım saatten fazla bekledik. Aslında otobüslerin bizi zirveye kadar götürmesi gerekiyordu. Orada bulunan görevli polislere durumu izah etmeye çalıştık. Polisler en sonunda bize hak verdiler ve sonuç olarak gelen bir otobüse atlayıp Kızılçubuk Mevkii denilen yerde indik.

Kısa bir yürüyüşten sonra saat 09:30 gibi yürüyüşün başladığı alana vardık. Burada fotoğraf ve video çekmekten başka bir şey yapmadan yaklaşık 1,5 saat bekledik. Saat 11:00 gibi ise I. Dünya Savaşı’nda Ruslar’a karşı savaşırken olumsuz hava koşulları sebebiyle donarak şehit olan 90 bin askerimizin anısına Allahuekber Dağları’ndan aşağıya doğru sürecek olan yürüyüşümüze başladık. Geçen yıllarda 8,5 km olan yürüyüş güzergahı bu sene başka yola alındığı için 4,5 km olarak belirlense de sanıyorum 6 km civarı yürüdük.

Şehit sayısı kimi yerde 90 bin, kimi yerde 60-70 bin yazsa da burada önemli olan sayı değil, onları bir nebze de olsa anlayabilmek ve anmak için yürümekti. Kısacası organizasyon çok da iyi olmasa da yürüyüşün anlamı büyüktü. Tabi bazı kamillerin, yürüyüş gününde bile günümüz dönemine atfen siyasi propaganda yapmaları hariç.

Yürüyüşün bittiği alan olan ve belediye otobüslerinden ilk indiğimiz yer olan Yukarı Sarıkamış Şehitliği denen yere vardığımızda protokol konuşmalarını dinleyemeye gerek duymadık ve merkeze geri gelip otelimizden Kars’a gitmek üzere eşyalarımızı aldık.

Sarıkamış Şehitleri 102. Yıl Anma Yürüyüşümüz ile ilgili çekmiş olduğum videoyu aşağıda izleyebilirsiniz :

Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız, şimdi detaylı olarak anlattığım Kars’ta Gezilecek Yerler ve Ani Harabeleri ile ilgili yazıma bir göz atabilirsiniz..

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

8 yorum

  1. berk

    İzlenimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim hocam, Benim sorum bu yürüyüşü anma zamanı dışında yapabilir miyiz acaba , dağın o noktalarına çıkabilir miyiz, araç vs ile?

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Rica ederim. Bildiğim kadarıyla çıkılabiliyor ancak yaban hayatının varlığı dolayısıyla ne kadar tavsiye ediliyor bilgim yok.

  2. Şükran

    Merhaba, 7 ocakta Kars a gideceğiz . Tesadüfen rastladım sitenize ve Sarıkamış yürüyüşü çok anlamlı olur bizim açımızdan da . Peki her yıl aynı tarihte yapılıyor sanırım ? Kara merkezden Sarıkamış a gidip kayıt filan yaptırmadan mı katılıyor ? Biraz yürüyüş hakkında ipuçları ? Şuhut alın ben yaptım ama şöyle daha iyi olabilirdi gibi önerilerinizi alabilirim. Biz 3 bayanız , yürüyüşe alışkınız ama karda yürümedik hiç 🙂 bu konuda cesaretlendirseniz ne güzel olur . Şimdilik aklıma bunlar geldi . Teşekkürler .instagramdan pustoodunya İsmi ile talip edeceğim sizi hemen

    • Sequ
      Sequ'nun Seyahatnamesi

      Şükran Hanım merhaba,

      Bildigim kadariyla her sene ayni tarihte yapilmiyor. Ornegin 2015’te 4 Ocak’ta yailmis. Internetten yuruyus programi aciklandiginda takip etmekte fayda var.

      Herhangi bir kayda gerek yok. Yazimda belirttigim gibi meydanda zaten kalabaligi gorursunuz. Otobus ya da minibuslerle ucretsiz olarak yuruyusun baslayacagi yere goturuyorlar. Kalacaginiz yerden de yardim alabilirsiniz kalkis yeri hakkinda.

      Yaninizda bir sey olmasina gerek yok. Kaymayan bot en onemli sey bence. Yol cok dik ve kaygan. Onun disinda sıkı giyinmeniz gerekebilir.

      Bence muthis bir deneyim. Genc, yasli, coluk cocuk herkes oradaydi. Denk gelirseniz mutlaka gidin.

      Sevgiler.

  3. Efecan Yazgı
    Efecan Yazgı

    Merhaba hocam, emeğinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Sarıkamış yürüyüşü için kayıt falan yaptırmak gerekiyor mu?

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*