Tiflis’te kaldığım iki günün ardından sıradaki durağım Bakü idi.
Bu yazımda Azerbaycan Bakü gezilecek yerler, Tiflis Bakü arası kaç km, Tiflis’ten Bakü’ye Nasıl Gidilir, Türkiye’den Bakü Otobüs ile kaç saat, Bakü’de nerede kalınır, Bakü gece hayatı, Bakü’de ne yenir, Azerbaycan para birimi ve Bakü’de toplu taşıma ulaşımı gibi konuların yanı sıra Surakhani’deki Ateşgah’a ulaşım ile ilgili deneyimlerimi anlatmaya çalışacağım..
Yazı İçeriği
- 1 Bakü Nerenin Başkenti ? Bakü Nerede ?
- 2 Bakü – Tiflis Arası Kaç Km ?
- 3 Tiflis’ten Bakü’ye Tren ile Nasıl Gidilir ?
- 4 Bakü’den Tiflis’e Otobüs ile Nasıl Gidilir ?
- 5 Türkiye’den Bakü Otobüs ile Kaç Saat ?
- 6 Bakü’de Şehir İçi Ulaşım
- 7 Bakü Havalimanından Şehir Merkezi’ne Ulaşım
- 8 Bakü Kart Nasıl Alınır ?
- 9 Azerbaycan Sınır Geçişleri
- 10 Bakü’de Para Bozdurma
- 11 Bakü Gezilecek Yerler
- 12 Bakü – Ateşgah Gezilecek Yerler
- 13 Bakü Gece Hayatı
- 14 Bakü’de Nerede Kalınır ?
- 15 Bakü’de Ne Yenir ?
- 16 Bakü Araç Kiralama
- 17 Bakü’de Kaç Günde Gezilir ?
Bakü Nerenin Başkenti ? Bakü Nerede ?
Hazar Denizi’nin batı yakasında ve Abşeron Yarımadası’nın güney kıyılarında yer alan ve Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü, Kafkasya coğrafyasının da en büyük ve en önemli kültür ve ticaret şehridir. Bakü, aynı zamanda Hazar Denizi kıyısında bulunan en büyük limana sahip bir şehirdir.
Bakü – Tiflis Arası Kaç Km ?
Bakü – Tiflis arası yaklaşık 550 km‘dir. Bakü – Tiflis tren yolculuğu ise yaklaşık 12 saat 15 dakika sürmektedir. Otobüs ile giderseniz o da yaklaşık 11 saat sürüyor.
Tiflis’ten Bakü’ye Tren ile Nasıl Gidilir ?
Tiflis Gezilecek Yerler adlı yazımda da yazdığım gibi Bakü’ye ulaşımda Tiflis-Bakü trenini kullanmıştım. Tiflis’ten bindiğim 17:55 treni ile ertesi sabah 08:20’de Bakü Tren İstasyonu’na varmıştır. 2020 yılı itibariyle güncel tren saatleri ise şu şekilde :
Tiflis – Bakü Arası Tren Saatleri
Hareket Sıklığı | Tiflis’ten Kalkış | Sınıra Varış | Bakü’ye Varış | Toplam Süre |
Günde bir | 20:35 | 23:00 | 08:50 | 12 saat 15 dakika |
Bakü – Tiflis Arası Tren Saatleri
Hareket Sıklığı | Bakü’den Kalkış | Sınıra Varış | Tiflis’e Varış | Toplam Süre |
Günde bir | 20:40 | 05:25 | 08:55 | 12 saat 15 dakika |
Bunun dışında otobüs veya otostop yoluyla da Azerbaycan sınırı olan Kırmızı Köprü‘ye gidilip oradan otobüslerle Bakü’ye ulaşılabilir. Bu şekilde ya da direkt Tiflis’teki Ortachala Otogarı’ndan otobüsle Bakü’ye gitmek daha ucuz.
Bakü’den Tiflis’e Otobüs ile Nasıl Gidilir ?
Bakü’den Tiflis’e otobüs ile gitmek için Avtovağzal‘a yani Otogar’a gitmek gerekiyor. İçerişehir Metro İstasyonu‘nda kırmızı hatta binildiğini varsayarsam 28 May İstasyonu‘nda inip yeşil hat olan Dernegül yönüne aktarma yapılıyor. Memar Acemi İstasyonu‘nda inilip bu kez mor renkli hatta aktarma yapılıyor.
Bu şekilde, aktarma ücreti ödemeden yalnızca 30 Qepik’e (yaklaşık 1,2 TL) İçerişehir’den Avtovağzal’a ulaşılıyor. Bu arada, Avtovağzal’a ulaşım süresi ise İçerişehir’den bindikten itibaren yarım saat.
Metro ile Avtovağzal durağında inip dışarı çıktıktan sonra yolun karşı tarafında geçer geçmez otobüsçüler direkt olarak yapışıyor. Hiç muhattap olmadan üstteki resmin bulunduğu yerden devam edip ileriye doğru “Kassa” yani “Bilet gişeleri” oklarını takip etmek gerekiyor.
Öğrendiğim kadarıyla Bakü’den Tiflis’e akşam vakti hemen hemen her saat başı Tiflis’e otobüs var. Ben 21:00 otobüsüne bilet aldım ve 12,5 Manat (yaklaşık 60 TL) ödedim. Biletin üzerinde yazan platform numarası ile otobüsün kalkacağı nokta bulunuyor.
Türkiye’den Bakü Otobüs ile Kaç Saat ?
Bu arada, Türkiye’den de Bakü’ye uçak bileti alıp gitmenin dışında otobüs ile de gidebilirsiniz. Örneğin, İstanbul Bakü otobüs ile yaklaşık 36 saat sürerken, Ankara Bakü arası da otobüs ile yaklaşık 28-29 saat sürer. Normalde 200 TL civarına Bakü’ye gidilebilirken, Koronavirüs dolayısıyla fiyatlar 350-400 TL bandına yükseldi.
Bakü’de Şehir İçi Ulaşım
Bakü’de otobüs ya da metro kullanımı gerçekten çok ucuz ve aktarmalarda herhangi bir ücret ödenmiyor. Bir karşılaştırma yapmam gerekirse İstanbul metrosunda (İstanbul Kart olmadan) tek geçişlik ücret 5 TL iken, Azerbaycan Bakü’de aynı olay sadece 0.30 Manat yani yaklaşık 1,2 kuruş.
Üstelik İstanbul’da her aktarma yapıldığında değişen tarifelerle ücret alınırken Bakü’de sınırsız aktarma ücretsiz yapılıyor. Örneğin, Bakü İçerişehir’den Avtovağzal’a (Otogar) gidip gelmek için toplamda 4 aktarma yaptığım 25 km yolu sadece 0,60 Manat’a (yaklaşık 2,4 TL) katetmiş oldum.
Aynı şekilde şehir içi otobüs ulaşımında da mesafe gözetmeksizin ödenen ücret 0,30 Manat ya da 30 Qepik. Bakü Havalimanı’na ulaşımında ise fiyatlar biraz farklı.
Bakü Havalimanından Şehir Merkezi’ne Ulaşım
Otobüs ile Ulaşım
Azerbaycan’da havayolu ile bir işim olmadığı için bu güzergahı kullanmadım ancak öğrendiğim kadarıyla 116 no.lu otobüs en ucuz ulaşım yöntemi. Sadece 30 Qepik ödeyip 28 May İstasyonu’na yakın bir yere kadar getiriyormuş. Otobüslerde ücret peşin olarak bizdeki gibi direkt şoföre ödeniyor.
Shuttle ile Ulaşım
H1 Express Bus isimli shuttle araçlar 1,30 Manat karşılığında yarım saatte 28 May İstasyonu’na yakın bir yere kadar getiriyor. Burada ücretler Bakü Kart ile ödeniyor. Bakü Kart yoksa ücret 1,50 Manat.
Taksi ile Ulaşım
Bakü Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım maksimum 15 AZN civarı tutuyormuş. Şehirde gördüğüm kadarıyla taksiler Londra’nın meşhur taksileri gibi.
Bakü Kart Nasıl Alınır ?
Bakü Kart ya da orijinal adıyla Bakı Kart iki şekilde alınabiliyor :
-
Sürekli Kullanım İçin
Bakü (Bakı) Kart almak için öncelikle herhangi bir metro durağındaki mavi makineleri bulmak gerekiyor. Ekranın solundaki “Bakı Kart” menüsüne tıkladıktan sonra kartın fiyatının 2 AZN olduğu ekranda gözüküyor. “Devam et”i tıkladıktan sonra parayı makineye giriyorsunuz ve kart alttaki bölmeye düşüyor. Girilen para toplamı ayrıca makinede gözüküyor. Burada makinenin para üstü vermediğini unutmamak gerekiyor. Eğer girilen para, kart fiyatından fazlaysa aradaki fark kart bakiyesine yükleniyor.
-
Sınırlı Kullanım İçin
Bakü Kart’ın sınırlı kullanımı demek en fazla 4 geçişlik bilet almak anlamına geliyor. Toplu taşımanın fazla kullanılmayacağı düşünülürse sınırlı kart almak mantıklı. Gerçi ulaşım zaten ucuz olduğu için bence çok da fark etmez.
4 geçişlik kartı almak için, başlangıç ekranının bu kez sağ tarafındaki “Mehdud istifade üçün” yazan yeri tıklamak gerekiyor. Tıkladıktan sonra ekranda, kart fiyatının 0,20 Manat olduğu ekranda görünecek. Daha sonra “Devam et”i tıklıyoruz. Orada kaç geçişlik bilet istediğinizi seçiyorsunuz. Örneğin, ben 4 geçişlik bileti seçtim. 4×0,20 ve kart bedelini de ekleyince makineye kağıt 1 Manat’ı girdim ve kartımı aldım.
Azerbaycan Sınır Geçişleri
Gürcistan üzerinden Azerbaycan sınırına tren ile girdiğimde Böyük-Kesik adlı yerde durmuştuk. Buradaki kontroller Gürcü tarafına göre daha sıkı. Vagon görevlisi, henüz sınıra gelmeden doldurulmak üzere çıkış formu gibi bir kağıt veriyor. Azerice ve Rusça’nın yanı sıra istenirse İngilizce de verilebiliyor. Örnek olması açısından, işaretlenecek yerler şu şekilde :
X işaretli yerlerde belli bir limiti olan para ya da eşyalar ile ilgili sorular bulunuyor. Daha sonra pasaport polisi, vagonları tek tek dolaşarak çanta araması yapıyor. Pasaportlar geri dağıtılırken ise vagonun ilk odasında kamerası ve tarayıcı gibi bir cihazı ile birlikte pasaport memuru tek tek yolcuları buraya alıyor. Birkaç soru sorduktan sonra pasaporta damgayı basıyor. Azerbaycan sınırında harcanan süre toplam 1 saat.
Otobüs ile Azerbaycan’dan Gürcistan’a girildiğinde ise olay şu şekilde : Binmiş olduğum 21:00 otobüsü ile sabaha karşı 04:40’ta Azerbaycan’ın Gürcistan sınırı olan Kırmızı Köprü‘ye (Qırmızı Körpü) vardım. Sınıra gelindiğinde tüm eşyalar ile birlikte yolcular aşağıya inip sıraya giriyor ve Azeri tarafından bu şekilde geçiş oluyor. (Herhangi bir rüşvet isteme olayı yok). Daha sonra birkaç dakika şu yoldan yürünüp Gürcü tarafından geçiliyor ve otobüsün hareket etmesi bekleniyor.
Bakü’de Para Bozdurma
Azerbaycan’ın para birimi Manat olup kısaca AZN şeklinde gösteriliyor. Manat’ı oluşturan ve bizdeki kuruş’un karşılığı olan birim ise Qepik. Haziran 2020 itibariyle kur 1 AZN = 4,03 TL ve 1 USD = 1.70 AZN şeklinde.
Para bozdurmak için hostelden çıktığımda İçerişehir içerisinde resmen para bozduracak bir ofis bulamadım. Bulabildiğim yalnızca Azneft Meydanı’na yakın bir yerde bulunan Ata Bank idi. Gürcistan‘da ise adım başı döviz bürosu bulunuyor. Bakü’de kur genel olarak 1 USD = 1,65 – 1,67 AZN seviyesinde.
Bakü Gezilecek Yerler
Daha önce karşılaştığım birçok yazıda Bakü, gereksiz yere abartılan bir şehir olmakla beraber Doğu’nun Paris’i, Hazar’ın incisi gibi tasvirlerle anlatılıyor. Bakü şehri güzellik bakımından bence orta sınıfta yer alabilecek bir yer. Şahsen ben Tiflis’i daha çok beğenmiştim. Bakü bana daha yapay bir şehir gibi geldi.
Her şeye rağmen Bakü’de yine birçok gezilecek yer bulunuyor. 2 günümü geçirdiğim Bakü’de gezip gördüğüm yerler şu şekildeydi :
İçerişehir
Bakü’nün eski şehir merkezi olan İçerişehir, barındırdığı yapılar ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bir yer. Arnavut kaldırımlı temiz sokakları ve düzgün binalarıyla, şehirde ilk gezilmesi gereken yerdir.
Fevvareler Meydanı tarafından gelindiğinde İçerişehir’e ilk girilen yer Qoşa Qala ya da Çifte Kapı denilen ve araçların geçebildiği kapıdır. Bu kapının önündeki alanda fuar standı gibi kurulan ofis gibi ufak yapılar bulunuyor ve bu yapılarda yiyecek ve içecek satılıyor.
Kız Kulesi (Qız Qalası)
Bakü’nün tarihi sembolü olan bu 7 katlı kulenin yapılışı 12. yüzyıla tarihleniyor. Kulenin ne amaçlı yapıldığı kesin olarak bilinmese de, bir kesim Zerdüştlerin tapınak olarak inşa ettiği bir yapı, kimisi Bakü surlarının parçası olan bir savunma kulesi, kimisi de bir gözlem kulesi olduğunu savunuyor.
Bu arada, 25 Haziran 2017’de yapılan Formula 1 Bakü Grand Prix’i için şehrin farklı noktalarına #F1Baku yazıları koyulmuştu.
Kulenin her bir katında çeşitli sergiler ve bilgilendirme panoları bulunuyor. En üst kısım ise, Hazar Denizi’nin ve Bakü şehrinin panoramik olarak göründüğü teras bölümü bulunuyor. Ancak, etrafı camla çevrili olduğu için manzaradan şahsen keyif alamadım.
Kız Kulesi’ne giriş ücreti ise yabancı ülke vatandaşları için 10 AZN, öğrenci iseniz 5 AZN. Biletçi kıza, “Biz kardeş değil miyiz, bana da mı 10 AZN?” diye şaka yollu sordum, “Menim olsa pul almayabilerim” dedi. Kız Kulesi ile ilgili yorumuma gelecek olursak, kesinlikle verdiğim paraya değmediğini düşünüyorum. Alanya’daki Kızıl Kule bence daha güzeldi.
Son olarak Kız Kulesi’nin içini ve teras bölümünden görünen manzara için çekmiş olduğum videoya bakılabilir.
Şirvanşahlar Sarayı
Ortaçağ’da Azerbaycan’da hüküm süren Şirvanşahlar Hanedanı‘nın oturduğu bu saray kompleksi 15. yüzyılda inşa edilmiş ve en son 2003 yılında restore edilmiş. Sarayı yaptıran kişi ise Şah 1. İbrahim Halilullah’mış. Bu arada, Şirvanşahlar Sarayı’nın giriş ücreti 15 AZN.
Bu saray kompleksinde görülmesi gereken 10 ayrı bölüm bulunuyor.
Biletimizi aldıktan sonra ilk karşımıza çıkan yer olarak, Şirvanşah Hanedanı’nın oturduğu “Yaşayış Binası” bulunuyor. Bu “Yaşayış Binası”nın inşasına 12. yüzyılda başlanmış ve 14.-15. yüzyıllarda daha da genişletilmiş. İki katlı olan bu sarayın üst katında Şah ve ailesi, alt katında ise sarayın hizmetinde bulunan kişiler otururmuş.
Yaşayış Binası’nın içinde ise halılardan, kılıçlara ve Şah’ın taht odasına kadar birçok bölüm bulunuyor. Bunun videosu da şu şekilde :
Saray kompleksinde görülmesi gereken ikinci şey ise, Güllebaran (Gülle vuran) Yerleri. Yani, 31 Mart-2 Nisan 1918’de Ermeni çetelerinin Bakü’de yaptıkları soykırım sırasında sarayın duvarlarına isabet eden mermi izlerinin bulunduğu yer.
Üçüncü yer, bu mermi izlerinin bulunduğu duvarın tam karşısında yer alan Divanhane. Resmi törenler burada yapılır, devlet şurası burada toplanırmış.
Dördüncü yer, aslında Şirvanşahların Yaşayış Binası’nın alt katının bulunduğu kısım. Bu kısımdan yukarıda bahsetmiştim. Onun yerine anlatmak istediğim yer ise bu alt kısıma geçerken inilen merdivenlerin sol köşesinde bir oda bulunuyor. Burada çeşitli turistik ürünler satılıyor. Türlü türlü meyve ve bitki karışımlarından yapılan oda kokuları ise apayrı bir olay. Bir gün tekrar Bakü’ye gidersem sırf bunun için giderim.
Sarayda görülmesi gereken beşinci yer, Seyyid Yahya Bakuvi’nin ya da yerel halkın deyimiyle “Derviş Türbesi”dir. Bu kişi, 15. yüzyılda Şah 1. Halilullah döneminde sarayın alimi olan bir kişiymiş.
Türbenin giriş kapısının yanındaki bilgilendirme panosunun dibindeki dar merdivenlerden ise bu yapının alt katına iniliyor. Bu tarz bir olayı daha önce Glasgow Katedrali’nde görmüştüm.
Türbenin etrafında sergilenen kalıntılar ise 14. yüzyıldan kalma Şirvanşah Key Qubat Mescidi’nin kalıntılarıymış. Bu mescitte Seyyid Yahya Bakuvi, Şah 1. Halilullah’ın çocuklarına der verirmiş. Mescit, Ermeni katliamı sırasında yıkılmış.
Altıncı yer, türbenin karşısında bulunan binada sergilenen Bayıl Kalesi’nin kalıntıları. Bu kale, 13. yüzyılda Moğol saldırılarının etkili olduğu yıllarda Bakü sahiline yakın bir adanın üzerine yapılan ve daha önce ismini bile duymadığım bir kaleymiş. Yapımından yaklaşık 70 yıl sonra meydana gelen depremle Hazar Denizi’nin sularına gömülmüş. Kale kalıntıları, Hazar Denizi sularının alçalmasıyla bazen görünür olurmuş. Buradaki ilk arkeolojik kazılar ise 1938 yılında başlamış.
Yedinci yer, Şirvanşahlar devleti devrildikten sonra Osmanlıların Bakü’ye hakimiyet sağladığı zamanlarda 1585 yılında Bakü Valisi Receb Baba Bakuvi’nin emri ile mimar Emirşah tarafından inşa edilen Sultan Murad Darvazası (Kapısı).
Sekizinci yer, Şah Mescidi. Bu mescitte iki bölme bulunuyor. Büyük olan bölme Şah ve onun ayanları, küçük olan bölme ise kadınların ibadeti için inşa edilmiş.
Dokuzuncu yer, Şirvanşahların Aile Türbesi’dir. Şirvanşah 1. Halilullah’ın kendisi, annesi, eşi ve çocukları bu türbede defnolunmuşlar.
Görülmesi gereken son bölüm ise, saraydaki hamam kalıntılarıdır. Onun için de çekmiş olduğum şu videoya bakılabilir.
Cuma Mescidi
Kız Kulesi’nin biraz ilerisinde, turistik Asaf Zeynallı Küçesi üzerinde bulunan 1899 yılında inşa edilmiş ve aktif olarak kullanılan dini bir yapıdır.
Sinıq Qala Mescidi (Muhammed Mescidi)
Küçük Muhammed Mescidi de denen bu yapının tarihi 1079 yılına kadar gidiyormuş. Sinıq Qala, kırık ya da kesik minare gibi anlamlara geliyor ve bu yapıya bu ismin verilmesinin sebebi 1723 yılında Ruslar donanmasının bombardımanı sonucu bu mescidin zarar görmesidir.
Bu mescid, Bakü’de Selçuklular’dan kalma iki mescitten biriymiş. Diğeri ise Aşur Mescidi.
Kervansaraylar
Çifte kapı tarafından Kız Kulesi’ne doğru giderken, şu an restoran olarak kullanılan iki adet kervansaray karşımıza çıkıyor. 15. yüzyılda inşa edilen kervansarayların sol tarafındaki “Multani Kervansarayı”, sağ taraftaki ise “Buhara Kervansarayı”. O zamanlar Hindistan tarafından gelen tüccarlar Multani’de, Orta Asya tarafından gelen tüccarlar ise Buhara Kervansarayı’nda kalırlarmış.
Pazar Meydanı
Kız Kulesi için bilet alınan yerin hemen arkasında bulunan Pazar Meydanı, 1964 yılında başlanan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılmış. Bu alanın yan tarafında ise Aziz Bartholomeo Kilisesi’nin kalıntıları bulunuyor.
Minyatür Kitaplar Müzesi
Yay Galerisi’nin arka tarafında bulunan Minyatür Kitaplar Müzesi, türünün dünyadaki tek örneğiymiş. Çoğunlukla, Sovyet dönemine ait kitapların minyatürleri bulunuyor. Giriş ücretsiz.
Müzenin ön tarafında bir sanat galerisi olan Yay Galerisi ve hemen yakınında yer alan ve Çin Mescidi denen yapının içinde bulunan Madeni Para Müzesi (Coin Museum) bulunuyor.
Filarmoniya Parkı
İçerişehir Metro İstasyonu’nun biraz gerisinde bulunan ve konserlerin verildiği Devlet Filarmonisi’nin önünde bulunan parktır.
Kasım Bey Hamamı
Hakkında pek bir bilgim olmamasına rağmen, Şirvanşah 1. Halilullah devrinde yapıldığını öğrendiğim hamamdır. Şu an faaliyette olup olmadığı hakkında bir malumatım yok.
Bakü Bulvarı
Hazar Denizi kenarına inşa edilmiş geniş bir sahil yolu olan bulvar, Deniz Kenarı Milli Parkı ismiyle devlet tarafından koruma altına alınmış.
Ağaçlarla kaplı Deniz Kenarı Milli Parkı’nda uzanan Bakü Bulvarı dışında bisiklet yolları, kafeler, Kukla Tiyatrosu, Azerbaycan Halı Müzesi ve Mini Venice denen minyatür Venedik şehri, dönme dolap gibi saatlerce vakit geçirilebilecek yerleri bulunuyor.
Teleferik
Bakü Bulvarı’ndan devam ederken Azerbaycan Halı Müzesi tarafına doğru döndükten sonra, o yolu dümdüz yürüyünce içinde Ejderha heykeli bulunan bir havuz ya da çeşme benzeri bir yer bulunuyor. Teleferik tam da bu bahsettiğim şeyin karşısında bulunuyor.
Bu teleferik hattı ile Hazar Denizi manzarası eşliğinde Şehitler Hıyabanı’nın bulunduğu tepeye çıkılıyor. Ücret 50 Qepik.
Azerbaycan Milli Meclisi
Teleferikten iner inmez yolun karşı tarafında bulunmaktadır. Onun yanında da (solunda) bazı şifreli Şampiyonlar Ligi maçlarını izlediğimiz AZ TV yer alıyor.
Şehitler Hıyabanı
Bu bölgede 2 adet şehitlik bulunuyor. Birincisi, teleferikten çıkar çıkmaz karşı tarafta bulunan Türk Şehitliği. 1918’de Kafkas Harekatı’nda Türk Ordusu, işgal altında bulunan Bakü ve devamında Karabağ ile Dağıstan’ı düşman işgalinden kurtarırken bu savaşta çok sayıda şehit vermiş. Bu olayın anısına, 15 Eylül 1999’da buraya bir Türk Şehitliği dikilmiş.
Türk Şehitliği’nin yan tarafındaki merdivenlerden çıkıldığında ise bu kez Şehitler Hıyabanı denilen ve 20 Ocak 1990’daki Ermeni katliamında şehit olan insanların defnedildiği yere geliniyor.
Şehitler Hıyabanı yolunun sonunda ise içinde sönmeyen ateşin bulunduğu bir anıt ve bu anıtın sunduğu enfes bir manzara bizleri bekliyor. Bu noktadan Devlet Bayrağı Meydanı da görülebiliyor.
Teleferik girişinin hemen yanında ise Azerbaycan topraklarını savunurken şehit olan askerlerimizin anısına Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 28 Haziran 1996’da yaptırılan Şehitlik Camii yer alıyor. Bu camii dışında görülmesi gereken bir de Bakü İslam Üniversitesi yakınındaki Taze Pir Camii var.
Alev Kuleleri (Flame Towers)
Bakü şehrinin modern simgesi olarak kabul edilen alev şeklindeki bu üç kule konut, otel ve ofis olarak kullanılıyormuş. Akşamları led ışıklarla çeşitli formlar verilen kuleler şehrin uzak noktasından bile görülebiliyormuş.
Fevvaraler Meydanı
Türkçe’ye Fıskiyeler ya da Çeşmeler Meydanı olarak çevirebileceğimiz bu meydana, farklı yerlerine yerleştirilen çeşme ve havuzlardan fışkıran sular sebebiyle bu isim verilmiş.
Nizami Park
İçerişehir’e giriş kapısı olan Qoşa Qala Kapısı’nı geçinde ana caddenin karşısında bulunan parktır. Bu parkın içinde şair Nizami Gencevi‘nin devasa bir heykeli bulunuyor.
Heykelin baktığı yöne doğru ise tam karşıda Nizami Edebiyat Müzesi yer alıyor.
Eski Parlamento Binası
İstiqlaliyyet Küçesi’nde bulunan bu bina, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin 1918-1920 yılları arasında kullandığı parlamento binasıymış. Binanın hemen yanındaki boşlukta 28 Mayıs 1918 yılına ait Azeri Bağımsızlık Bildirgesi’nin yazılı olduğu bir anıt bulunuyor. Eski Parlamento binası, anıtın sol tarafındaki bina.
Nizami Küçesi
Bakü’deki birçok alışveriş mağazasının bulunduğu 3,5 km’lik ünlü bir caddedir.
Bakü içerisinde diğer gezilecek yerler Heydar Aliyev Kültür Merkezi ve Ulusal Tarih Müzesi iken şehrin biraz dışında popüler olan yerler ise Yanar Dağ ve çamur volkanlarıyla ünlü Qobustan Milli Parkı‘dır. Abşeron Yarımadası üzerinde bulunan Qala, Merdeken ve Ramana Kalesi gibi yerler de zaman varsa değerlendirilebilir.
Bakü – Ateşgah Gezilecek Yerler
Ateşgah Hakkında Bilgi
Bakü’nün yaklaşık 30 km dışındaki Suraxani semtinde bulunan Ateşgah, Zerdüştlük dinine inananlar için kutsal bir mabet. 7. yüzyıla kadar burada Zerdüşt dinine inananların tapınağı olan Ateşgah, bu tarihten sonra Azerbaycan’ın İslam’ı kabul etmesiyle önemini yitirmiş.
Buranın ortasında yer alan büyükçe bir tapınağın içinde sürekli ateş yanıyor. Çevresinde ise bir sürü odalar bulunuyor. Bu odalarda çeşitli dönemlere ait bilgiler veren maketler, eşyalar, insan ve hayvan figürleri yer alıyor. Bu odalardaki maketler, eşyalar vs. ile ateşperestlerin ayinlerini ve günahlarından arınmak için kendilerine işkence çektirmeleri anlatılmaya çalışılıyor.
Bakü Ateşgah Giriş Ücreti
Bakü Ateşgah Tapınağı giriş ücreti 4 AZN. (2020 yılı)
Bakü – Ateşgah’a Nasıl Gidilir ?
Bakü merkezden Ateşgah’a ulaşım ise şu şekilde : Normalde Köroğlu Metro İstasyonu’ndan çıkıldığında burada otobüs terminali gibi bir yer bulunuyor ve buradan 184 numaralı otobüs doğrudan Surakhani’ye gidiyor. Ancak, ben oradayken 4. İslam Oyunları sebebiyle ve Olimpiyat stadının burada bulunması dolayısıyla otobüsler o gün Köroğlu İstasyonu’ndan kalkmadı…
Köroğlu Metro İstasyonu’ndan tekrar metroya binip 1 durak sonrasında yer alan Qara Qarayev durağında indim. Oradan sora sora otobüslerin (yarım otobüsler) nereden kalktığını öğrendim. Metrodan çıkınca ters yöne doğru gidildiğinde ara bir yol var. Otobüsler buradan kalkıyor. Bu noktadan binilmesi gereken 191 no.lu otobüs direkt olarak Surakhani Tren İstasyonu’na yakın bir yerdeki dönemeçte indiriyor. Ücret 30 Qepik. Dönemeçten dönmeyip dümdüz ilerleyince Ateşgah’a varılıyor. Zaten kale gibi bir girişi var.
Bu kapı gibi yerden ileriye gidildiğinde geniş bir alan ve kenarda bir restorant bulunuyor. Sağ tarafta ise Ateşgah alanına asıl girişin olduğu yer bulunuyor. Burada görevli bir teyze, Ateşgah odalarını tek tek gezdirip yararlı bilgiler veriyor. Yardımları karşılığı ufak bir bahşiş vermek istedim, nazikçe bu teklifimi geri çevirdi.
Ateşgah’ın genel görünümü için ise çekmiş olduğum şu videoya bakılabilir :
Ateşgah’tan İçerişehir’e Nasıl Gidilir ?
Ateşgah’a giderken yukarıda bahsettiğim dönemeçte bekleyip yine 184 veya 191 no.lu otobüse ya da benim yaptığım gibi 113 no.lu otobüse binip Qara Qarayev metro girişine yakın yerdeki son durakta inebilirsiniz. Buradan metroyla kolay bir şekilde İçerişehir’e varılabilir. Hem metro hem de otobüs ücreti 30 Qepik.
Bu arada, Qara Qarayev’de inmişken market alışverişi yapılabilir. Zira, fiyatlar merkeze göre daha uygun. Yeme-içme başlığında bundan bahsedeceğim.
Bakü Gece Hayatı
Bakü Gece Hayatı‘nın merkezi Fevvareler Meydanı merkezli Nizami Küçesi (Caddesi) civarındaki mekanlardır. Bu noktadan itibaren başlayıp gece hayatının en yoğun olduğu Bülbül Caddesi ile Dilara Aliyeva Caddesi’ndeki mekanları kolaçan edebilirsiniz. Burada yer alan birçok barın giriş ücreti yoktur. Genelde birkaç günlüğüne şehri ziyaret eden kişiler ve öğrenciler takılır.
Bunun haricinde Bayrak Meydanı etrafında da son dönemlerle trend olan bar ve restoranları deneyebilirsiniz.
Son olarak, gece kulüplerine tek girmek biraz zor. Ya çift olanları ya da karışık grup olarak gidenleri kabul ediyorlar. O yüzden, en azından bir arkadaş bulabilirseniz hatta orayı bilen biri ise daha iyi olur. Aksi durumda, fiyat konusunda üçkağıt durumu ile karşılaşabilirsiniz.
Bakü Barları
Bakü’de her kesime hitap eden bir çok bar bulunuyor.
Barfly : Büyük Qala Caddesi üzerinde yer alan bu bar Perşembe – Pazar günleri arası gece 03:00’a kadar açık. Akşam 22:00’dan sonra kalabalıklaşmaya başlıyor.
Riga Pub & Bar : Alovsat Guliyet Caddesi’nde bulunan bu bar, Fevvareler Meydanı’na yakın bir konumda. Müzik, kokteyller ve dekorasyonu için gitmenizi öneririm.
Pivnaya Apteka : Birçok çeşit bira ve diğer içkilerin yanı sıra akşam yemek yemek için de gidebileceğiniz bir mekan. Hafta sonları, DJ partileri oluyor.
Skybar & Lounge : Yurt dışındayken akşamları şehre tepeden bakmak için bir çok ülkede Skybar’lar bulunur. Bakü’ye yolunuz düşerse Landmark Hotel’in 19. katında bulunan bu mekanı da deneyebilirsiniz. Gece 01:00’e kadar açık olan Skybar’da akşam yemeğinin yanı sıra kokteyl ve diğer çeşit içkiler de alabilirsiniz.
Bakü Gece Kulüpleri
Buddha Bar : Bakü’deki en popüler mekanlardan biridir. Fiyatlar ortalamanın bir tık üzerinde. Yanınızda bayan olmadan içeri girmek zor ama imkansız değil. Bunun için akşam yemeği rezervasyonu yaptırmanız yeterli.
Otto Club : Fevvareler Meydanı’na yakın bir konumda bulunan Otto Club’ta DJ partilerin yanı sıra müzik gruplarının canlı performansları da oluyor. Giriş ücreti 10 Manat.
Enerji Club : Cuma ve Cumartesi günleri sabah 04:00’e kadar açık olan Enerji Club, Bayrak Meydanı’nın orada yer alıyor. Mekan iki katlı ve oturma yerleri ile yarı açık terası da bulunuyor. Çok şık Azeri hatunları ile bu mekanda tanışabilirsiniz.
Pasifico : Neftçiler Caddesi üzerinde deniz kenarına yakın bir konumda bulunan Pasifico aslında akşamları gece kulübüne dönüşen bir restorant. Burada da, bazen uluslararası müzisyenlerin canlı performansları oluyor.
Bakü’de Nerede Kalınır ?
Bakü’de tercih ettiğim hostel Büyük Qala Caddesi’nde bulunan Baku Old City Hostel olmuştu. Gayet merkezi yerde bulunan bu hostel için kahvaltı dahil gecelik ücret için 18 AZN ödemiştim.
Tiflis’ten Bakü’ye sabah erken vardığımdan check-in saatinden önce odaya yerleşmek istedim. Sağolsunlar hem odaya girebildim, hem normalde hakkım olmamasına rağmen kahvaltı yapmama izin verdiler hem de duşu kullandırdılar. Bu iyiliğin karşısında ben de bahşiş bıraktım. Hostelin rezervasyon linkini vermek isterdim ancak, artık booking.com üzerinden rezervasyon almadıklarını gördüm.
Baku Old City Hostel kalitesinde ve uygun fiyatlı bir başka hostel önerisi olarak Caspian Hostel‘i verebilirim. Booking.com rezervasyon linkine BURADAN gidebilirsiniz.
Booking.com üzerinden Bakü’deki diğer konaklama seçeneklerine ulaşmak için şu linklere tıklayabilirsiniz.
Hosteller için — TIKLAYINIZ.
Oteller için — TIKLAYINIZ.
Daireler için — TIKLAYINIZ.
Bakü’de Ne Yenir ?
İçerişehir’de süpermarket yok gibi bir şey. Bu bölgede doğal olarak turistik restorantlar bulunuyor. O kadar aradım, taradım, marketleri ancak Abdülkerim Alizade Küçesi’nde (Caddesi) bulabildim. Genel olarak yeme-içme mekanları burada, Nizami Küçesi’nde ve civarında bulunuyor. Çeşitli restorantlar, marketler ve dönerciler mevcut.
Yukarıda bahsettiğim Ateşgah’a giderken mecburen gittiğim Qara Qarayev’de ise yiyecek-içecek fiyatlarının İçerişehir ve civarına göre daha uygun olduğunu keşfettim. Birkaç örnek vermem gerekirse,
Döner : Merkezde 2-3 Manat iken burada 1 Manat, kimi yerlerde ise en fazla 1,5 Manat (ayran dahil)
500 ml kola : Merkezde 1 Manat iken burada 55 Qepik
1 lt su : Merkezde 90 Qepik iken burada 35 Qepik
1 kg muz : Merkezde 3,10 Manat iken burada 2,89 Manat
Poğaça : Merkezde genelde 1 Manat iken burada 60 Qepik gibi.
Bu fiyatlar doğal olarak zaman içinde değişecektir, yine de buna göre bir kıyas yapılabilir.
Bakü Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Bakü’de Kaç Günde Gezilir ?
Bakü şehrini genel olarak değerlendirirsem orta derecede güzellikte bir yer olduğunu söyleyebilirim. Yakın olduğu için karşılaştırma yapmam gerekirse Tiflis mi Bakü mü derseniz ben kesinlikle Tiflis derim. Çünkü Tiflis tamamen tarih kokan bir şehir görünümündeyken Bakü ise bende daha yapay bir şehirmiş izlenimi uyandırdı.
Bakü’de kaç gün kalmalı sorusuna cevabım ise “2 gün yeterli” olur.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
LEYLA ŞAHİN’İN BİN YILDIZLI OTELDE BİR SAAT ŞİİRİNİ BENDE OKUDUM AMA AZERİ DİLİNE ÇEVRİLMİŞ OLANI DÜNYA AŞK ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİNDE VE HAYRAN KALDIM. AZERBAYCAK YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANI ANARDA ÇOK BEĞENMİŞ O ŞİİRİ. TÜRK ASKERLERİNİN NARGİN ADASINDA KATLEDİLMESİNİ ANLATIYOR YANİ HAZAR DENİZİNİN TARİHİ DRAMINI ANLATIYOR. AYRICA LEYLA ŞAHİNİN — HAZER DENİZİNDE SAHİLE VURAN BİR SEVDA ALEYNA– ROMANI TAMAMEN BAKÜDE GEÇEN VE NEFES KESEN BİR AŞK HİKAYESİNİ ANLATIYOR. TAVSİYE EDERİM. İYİYOLCULUKLAR KARDEŞİM.
Nasıp olursa bu yıl motosiklet gurubu olarak Azerbaycan’a küçük bir gezi düşünüyoruz. Vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda yolumuz daha kısa ve daha gevenli olacaktır bunun için teşekkür ederiz. Orhan İNAN
— ZİRVEDE ÜŞÜYENLER — ve — ALEYNA — LEYLA ŞAHİN’İN bakü’yü anlatan en güzel romanları okurken baküyü geziyor gibisiniz birde BİN YILDIZLI OTELDE BİR SAAT şiiri tamamen hazer denizini anlatan bir şaheser. tavsiye ederim.
evet arkasındaki şiir DÜNYA AŞK ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİNDE YAYINLANDI VE AZERİ DİLİNE ÇEVRİLMİŞTİ KİTABIN FİLMİNİ SABIRSIZLIKLA BEKKLİYORZ.
Gerçekten çok süper anlatmışsınız. Teşekkürler.
Yahu; adam gitmiş gezmiş,kendisine göre bir takım çıkarımlar yapmış,emek verip,zaman ayırıp buraya yazmış ki gitmek isteyenler faydalansın…Biri gelmiş bir şey diyor,öbürü gelmiş başka bir şey…Sizler buraya okuyup bilgi edinmeye mi geldiniz,yoksa yazarı tartaklamaya mı?…Adamın verdiği bilgilerden faydalanın,gerisini de fazla kurcalamayın…Burası münazara alanı değil ki…Sizler böyle saçma sapan eleştiriler yaptıkça zaten az olan blog yazarlarını da soğutup kaçıracaksınız…İnsanlar bilgi edinecek kaynak bulamayacak…Ondan sonra elinize ne geçecek?Sizler yazarı eleştirince kime bir faydanız dokunuyor acaba? Sen bunlara takılma SEQU kardeşim…Bildiğin,gördüğün tüm bilgileri bizlerle paylaş…Eline,kalemine sağlık…
Teşekkürler dostum. Belki de yazdıklarım yüzeysel okunup geçildiği için tam olarak ne anlatmak istediğim anlaşılmamıştır.
1 hafta sonra ben de Azerbaycan’a gidiyorum kardeşim. Yazdıklarından faydalanacağım. Maalesef insanlarımız eleştiride bonkör övgüde cimriler. Bu eleştiri yapan arkadaşlar eğer iyi niyetli olsalardı Azerbaycan yazına katkı sağlarlardı. Ben de bir gezi bloğu sahibiyim. Çabanı ve Yol aşkını takdir ediyorum. Azerbaycan’a gidip geldikten sonra tecrübelerimi makalene ekleme yapacağım. Saygılarımla Sedat Ayoğlu
Teşekkürler Sedat Hocam. İyi yolculuklar dilerim. Katkılarını bekleriz tabi ki.
Öncelikle yazdıklarını okudum sayın yazar. Bazı eksik parçaları göz ardı ederek yazdıklarını beğeniyordum ta ki, son ana kadar. İki şehri kıyaslayabilirsin fakat sadece tarihsel olarak olaya bakman başı başına büyük bir yanlış. Tüm yazdıklarını çöpe atıp, emeğine yazık etmişsin. Tiflis de türk yurdudur, orada yazılan tarih de bizim tarihimizdir. Lakin modern dünyaya ayak uyduramayan Tiflis Bakü ile asla kıyaslanamaz. Bakü için 2 gün yeter demişsin. Anlaşılan sen sadece ”Bakü’de görülecek 15 yer” diye araştırıp oraları gezmişsin. Umarım ileride kitap okuyarak, bilgine bilgi katarak, ülke ülke gezerek kendini geliştirebilirsin.
Yorumunuza saygı duyuyorum. Bir şehiri tanımak ve tam anlamıyla gezmek için tabi ki 2-3 gün yetmez. Ancak, onu yazmamdaki amaç benim gibi kısıtlı zamanda gezip temel yerleri görmek isteyenlere bir fikir vermekti.
kardeşim tespitlerin yorumların doğru ve gerçekten faydalı teşekkürler
Eyvallah Faruk, teşekkür ederim.
Düşüncelerinize saygı duyuyorum ama iki günlük izlenimle bu kıyaslama biraz ağır olmuş.Tiflis Azerbaycanın Sumgayıtı ve ya Gencesi ile bile kıyaslanamaz. Bakü de ne tarihler yazıldı, ne dühalar doğdu ve yaşadı, adına ne şarkılar yazıldı.
Merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler. Ben yazılarımı kendi gözlemlerime göre yazıyorum. Sumqayıt ve Gence, Tiflis’ten güzel olabilir, doğrudur ama oraları gezmediğim için bir yorumda bulunamam. Ben gördüğüm tarihi yapılar bakımından kaldığım süre bakımından Tiflis ile Bakü’yü karşılaştırdım.
Hecde duzgun rey yazmamisiniz.men Tiflisde oldum Baki ile hec muqayise edile bilmez.kuceleri cirkli,baximsiz,az qalir kohne binalar adamin ustune ashsin.adam qorxur.Baki cox gozel seherdir.
Ben binalarin ya da sokaklarin bakimli olmasindan bahsetmiyorum. Olaya tarihi yonunden bakiyorum. Bu bakimdan Tiflis bana daha cekici geldi.
Bu arada araba ile eşim ve çocuğumla
Sanmiyorum hocam bir sıkıntı yasayacaginizi.
merhaba; türkiye’den azerbaycan’a özel otomobil ile gidiş konusunda ne yazık ki internette düzgün bilgi bulmanız olanaksızdır. ben her yıl özel aracımla gidip geliyorum. gürcistan ve azerbaycan’a gidişlerde turing kurumundan herhangi bir belge alınmasına gerek yoktur. yeni sürücü belgesine sahip olmalısınız. gürcistan’dan azerbaycan’a girişte yalnızca yol harcı ve sigorta ücreti isteniyor (toplam 25 dolar gibi) ve size 1 ay geçerli bir kart veriliyor. bu kartı kaybetmemelisiniz. zira dönüşte göstermeniz gerekecektir. azerbaycan’da 10 günden fazla kalınması durumunda, kayıt (qeydiyyat) işlemi gerekir. aksi takdirde ülkeden çıkarken 300 manat ödemeniz gerekir. qaydiyyat denilen işlem; otellerde ve/veya asan hizmet denilen işlem bürolarından yapılabiliyor. bakü’ye kadar düz bir yoldan gidiliyor. yerleşim yerlerinden geçerken ve trafik tabelalarının bulunduğu yerlerde kurallara özen göstermek gerekiyor. trafik cezaları oldukça yüksektir. başka bilgiye gereksinme duyarsanız, yazabilirsiniz.
Merhabalar hocam ben istanbuldan geze geze Bakü’ye kadar gitmeyi düşünüyorum sizce sıkıntı yasarmiyim yol güzergahlarında
Çok faydalı güzel detaylı bir yazı teşekkürler
Teşekkürler Erman hocam. Beğenmene sevindim, umarım faydalı olmuştur.
Hakkını teslim etmek lazım hocam. Efsane bir yazı olmuş. Yazı uzun olsa da okumaktan sıkılmadım.
Teşekkür ederim. Beğenmeniz beni mutlu etti.
Merhaba Sequ hocam, bir sorum olacak. Ucuz uçak biletini nereden buluyorsunuz?
Merhaba Alper. Öncelikle Bakü’ye uçakla gitmedim. Ucuz uçak biletini genelde kampanyalar oldukça almaya çalışıyorum. Bunun için Skyscanner vb. websitelerden araştırma yapmalı ile havayolu firmalarının bültenlerine abone olmanı önerebilirim.
Hocam ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Bakü’de üniversite okumak istiyorum. Eğitim kalitesi konusunda ne düşünüyorsunuz ?
Emre merhaba,
Öncelikle Bakü’de yalnızca 2 gün geçirdim. Dolayısıyla bu süre eğitim kalitesini ölçecek kadar uzun değil. Ama düşüncem, eğitim kalitesi beklentini karşılamasa bile en azından Rusça’yı iyi bir şekilde öğrenebileceğini düşünüyorum.
Kardesim ben 5 yil kaldim Baku de. Orda okudum. Egitim kalitesi cok iyi degil. Gidecegi okula bagli olarak rusvet gibi seylerle karsilasabilirsin. Rusca ogrenme kismina gelirsek kendi kendine kesinlikle ogrenemzsin. Bir kursa gitmen lazim. Ucretleri benim zamanimda aylik 100 manat civariydi. Niye kendi kendine ogrenemezsin onu da aciklayim. Halk turkceyi inanmazsin belki bizden daha iyi biliyorlar. Otomatikman bizimle turkce sohbet ediyorlar. Sen rusca konusmak istesen bile sohbet turkceye donuyor yine.