Glasgow şehrinde gezip göreceğim yerleri bitirdikten sonra sıra Celtic Park‘a doğru yol almaktı. Bu yazımda, Celtic stadı olan Celtic Park’a ulaşım, The Old Firm, Celtic FC maç biletleri Celtic stadyum turu, Celtic hangi ülkenin takımı, İskoçya ligi, Celtic Park kapasite gibi konulardan bahsedeceğim.
Önceki yazımda belirttiğim gibi eski çalıştığım otelden tanıdığım Patrick’in arkadaşı ve aynı zamanda Celtic Learning programının başkanı olan Tony, bir gün önce yemekte konuştuğumuz gibi beni orada karşılayıp stadı gezdirecekti.
Bu arada, Glasgow Gezilecek Yerler ile Edinburgh Gezilecek Yerler adlı yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.
Yazı İçeriği
The Old Firm Ne Demek ?
Bilindiği gibi, Celtic kulübü 1888 yılında İrlandalı göçmenler tarafından kurulmuş. Onların ezeli rakibi ise yine aynı şehrin takımı olan Glasgow Rangers. Bu iki takımın arasındaki dünyaca ünlü rekabet, aslında mezhep ayrılığından kaynaklanıyor. Rangers protestan olup bir bakıma İngilizlerin takımıdır. Celtic ise İrlandalı katoliklerin takımıdır. Yani Glasgow Rangers ile Celtic takımlarının birbirleriyle yaptığı maçlar The Old Firm olarak anılır.
Celtic Park’a Nasıl Gidilir ?
Glasgow Katedrali’nden çıktıktan sonra, London Road ile kesişene kadar aşağıya doğru High Street’i takip ettim. Daha sonra uzunca bir yol olan London Road’u takip edip sonunda Celtic Park’a ulaştım. Hatırladığım kadarıyla Glasgow Katedrali’nden stada kadar yaklaşık 40 dakika yürümüştüm.
Bisiklet ya da arabayla hiç bir yere sapmadan yine London Road boyunca devam edilmelidir.
Otobüs ile gitmek için ise Glasgow şehir merkezinden 2, 61, 64, 240 veya 255 no.lu Tollcross Caddesi’nden geçen otobüslere binip Parkhead Forge Alışveriş Merkezi‘nin orada inmeniz gerekmektedir. Sonrasında yürüyerek kısa sürede Celtic Park’a ulaşabilirsiniz.
Tren ile gidecekseniz Queen Street’ten binip Bellgrove‘da inmeniz gerekecek. İndikten sonra 20 dakikalık yürüme yolunuz var.
Celtic Park Stadyum Turu
Stadın önüne geldikten sonra nereden gireceğime dair küçük bir tereddüt içindeyken Tony kapıda belirdi ve yarım saatten biraz az sürecek olan turumuza başladık. Saat öğleden sonra üç buçuktu. Acele etmeliydik; çünkü saat 19:45’te Celtic’in St.Johnstone ile oynayacağı maç için bir buçuk saat uzaklıktaki Perth şehrine gidecektik.
Celtic Park’ın stadyum turu saatleri şu şekilde :
- Pazartesi – Perşembe günleri saat 11:00 ve 13:30 saatlerinde olup yaklaşık 90 dakika sürüyor.
- Cuma günleri 12:30 – 17:30 arasında saatte bir.
- Maçların olmadığı Cumartesi günleri 10:00 – 18:00 arasında her yarım saatte bir.
- Maçların olmadığı Pazar günleri 10:00 – 15:30 arasında her yarım saatte bir.
- Maçların oynanacağı Cumartesi ya da Pazar günleri ise maç saat 15:00’da başlıyorsa 9:30, 10:00, 10:30 ve 11:00’da olup 60 dakika sürüyor.
Celtic Park stadyum turu için 2020 fiyatı yetişkinler için 13.50 Pound iken, 12 yaşından küçükler için ise 8 Pound. Sağolsun Tony beni resmen VIP gibi ağırlayıp ücretsiz stadı gezdirdi. Misafir olduğumu gören stat çalışanları bana selam verdiler.
Celtic FC maç biletlerinin fiyatı ise 30 Pound civarında. Sezonluk kombine bilet fiyatı ise 105 Pound’tan başlıyor.
Bu bilgileri aldıktan sonra stadyum gezime başladım.
Trophy Room
Adından da anlaşılacağı üzere burası Zafer odası. Yani, Celtic’in başarılarının ve kazandığı kupaların sergilendiği yer. Tony, bana buradaki kupaların hikayelerini tek tek anlattı. Ayrıca, başkan falan da burada oturuyormuş.
Bu vitrinde en çok göze çarpan, Celtic’in 2014 yılında kazandığı üç kupanın yanı sıra, 1967 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası Finali’nde Inter’i 1-0 yenip ilk ve tek kazandığı Şampiyonlar Ligi Kupası’dır.
Daha sonra soyunma odasına göz attık ve son olarak sahaya çıktık.
Atmosfer
Stadyum gerçekten mükemmel ve modern. Anfield Road ile karşılaştırdığımda her bakımdan kesinlikle daha iyi. Kapasite olarak da Anfield’dan daha büyük. Anfield Road Stadyumu’nun kapasitesi 54.074 iken Celtic Park kapasitesi 60.411 kişiliktir.
Aşağıda ise yedek kulübesinde Celtic teknik direktörünün yeri hep sabitmiş. Şöyle ki, teknik direktör Celtic yedek kulübesinin, sahaya baktığı açıdan söylersem sağ en başta otururmuş. Ben de buraya oturup Tony’e fotoğrafımı çektirdim.
Celtic Learning
Stadyumu da biraz gezip birkaç fotoğraf aldıktan sonra Tony’nin çalışma ofisine doğru yol aldık. Kendisi Celtic Learning Programı’nın başkanı. Bu program, çocuklara yönelik hem eğitim veren hem de Celtic sevgisini aşılayan bir program.
Ofise geldiğimizde Tony, bana önceden hazırladığı ve üzerinde Celtic yazan bez bir çanta verdi. İçinde Celtic atkısı, Celtic Learning şapkası ve tişörtü, Celtic FC’nin tarihini anlatan kitapçıklar, pasaport ve evrak koymak için uzunca bir cüzdan gibi bir sürü şey vardı.
Arka tarafımda ise duvarda Arjantin’in İskoçya ile 2008 yılında Celtic Park’ta oynadığı hazırlık maçına özel, o dönemki teknik direktör Maradona’nın 10 numaralı Celtic forması ve bir Celtic efsanesi Henrik Larsson’un 7 numaralı forması yer alıyordu.
Burada da biraz vakit geçirip önce eve uğrayıp Patrick ve Kevin’i alıp St. Johnstone deplasmanındaki maç için Perth şehrine doğru yola çıktık. Kısacası, gün benim için mükemmel geçmişti. Çünkü, para ödemeden Celtic Park’ı VIP olarak gezmiştim. Arabayla eve bırakılıp planımda olmayan Perth şehrine gitme fırsatı bulmuştum. Üstüne üstlük yine önermeme rağmen cebimden tek kuruş çıkmadan deplasmanda St. Johnstone – Celtic maçını stadyumda seyretmiştim.
En son olarak maçtan sonra, sağanak yağmurlu bir havada, yine arabayla son yolculuğum olan Edinburgh’ta hostelimin önüne kadar bırakılmıştım. Daha ne isterdim ki ?
Perth şehrinde McDiarmid Park’ta izlediğim St. Johnstone – Celtic maçı ile ilgili gezi notlarımı da okuyabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Abi Celtic stadına toplu taşıma ile nasıl giderim bilgin var mı?
Merhaba. Ben yürüyerek gittiğimden toplu taşıma kullanmadım ama kulübün sitesinde yazıyor. http://www.celticfc.net/pages/gettinghere linkinden bakabilirsin.