Antalya sınırlarındaki seyahatime sondan başladığım için Kaleiçi’ni gezmem ancak Alanya ve Side gezilerimden sonra oldu. Bu yazımda, Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler, Antalya Kaleiçi Nasıl Gidilir, Antalya Kaleiçi Otelleri, Antalya Araç Kiralama, Kurşunlu Şelalesi’ne Nasıl Gidilir ve Kurşunlu Şelalesi Giriş Ücreti Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
Antalya Kaleiçi Nasıl Gidilir ?
Side yazımda bahsettiğim gibi Antalya Kaleiçi’ne buradan ulaşmak için önce Manavgat Otogarı’na gitmek gerekiyor. Side Otogarı’nda kalkan araç olmadığı için ben de oradan bir minibüse atlayıp Manavgat Otogarı’na giderken şoför, otogara gelmeden bir yolcuyla beraber benim bir köşede inmemi istedi ve 1-2 dakika içinde Antalya’ya giden büyük otobüsün geleceğini söyledi. Otogara devam etsek otobüse yetişemeyeceğimizi belirtti. Yolun karşısına geçtik ve hakikaten 2 dakika geçmeden otobüs geldi ve 14 TL karşılığında Antalya Otogarı’na yaklaşık 1,5 saatte vardım.
Antalya Otogarı’ndan Kaleiçi’ne TC93 ve TC94 no’lu otobüsler gidiyor. Otobüs ücretini ödemek için 5 TL karşılığında Kent Kart almak gerekiyormuş. Ben almadım ve yolculardan birine rica ettim, benim yerime kartlarını bastılar. Ücreti 2,10 TL. Yolculuk sanıyorum yarım saat civarı sürmüştü.
Şehir merkezinden Antalya Havalimanı’na ulaşımda ise 10 TL karşılığında 5M Migros’un önünden her saat başı kalkan Havaş otobüslerine binilebilir. Yolculuk ortalama 45 dakika sürüyor. Benim saatime uygun olan 18:00 otobüsü için oraya gittiğimde başka yolcularla birlikte bayağı beklememize rağmen otobüs gelmedi. O gün, duyduğuma göre grev falan vardı. Ayrıca trafik de bayağı yoğundu. Çok geçmeden bir taksici yanaştı ve toplamda 52 TL karşılığında havalimanına götürebileceğini söyledi. Çevremde benim gibi bekleyen diğer kişilere sordum ve 3 kişi ayarlayıp hep beraber, kişi başı 13 TL karşılığında havalimanına gittik. Havalimanına ulaşmak 25 dakika sürdü.
Bunun dışında, Antalya Havalimanı’na Otogar’dan da gördüğüm kadarıyla 600 no.lu otobüs gidiyor.
Antalya Kaleiçi Otelleri
Antalya’da, Side’den ve Kemer’den dönüşte olmak üzere toplam 2 sefer konakladım. Bunlardan ilkinde, Hıdırlık Kulesi’ne çok yakın bir yerde bulunan Blue Sea Garden Hotel‘de kaldım. Anladığım kadarıyla kendileri yalnızca bir adet 3 yataklı dorm’a sahip. Buraya ödediğim ücret, nefis açık büfe kahvaltıları dahil yalnızca 42 TL idi. Ayrıca, odaya başka gelen olmadığı için tek kaldım. BURADAN rezervasyon yapabilirsiniz.
Kemer’den dönüşümde kaldığım yer ise Konyaaltı Plajı’na yakın bir mesafede bulunan Lemon Hotel oldu. Gayet lüks, tek kişilik bir odada kahvaltı dahil 57 TL ödedim. Fiyatlar gerçekten çok uygundu. Buradan da genel olarak memnun kaldığımı söyleyebilirim. Lemon Hotel’de rezervasyon için ise şu LİNKİ kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak bu iki oteli kesinlikle tavsiye edebilirim.
Kurşunlu Şelalesi’ne Nasıl Gidilir ?
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı‘na gitmek için MK80 ve MK81 otobüslerine binmek gerekiyor. Ben ise o gün, ilk olarak Perge Antik Kenti‘ne gittiğim için Aksu’da indim. Lemon Hotel önünden her 20 dakikada bir geçen AC03 no.lu otobüse bindim. Otobüs her 30 saniyede bir durduğu için tam 1 saat sonra ancak Aksu’ya varabildim.
Perge Antik Kenti dönüşümde ise indiğim yere yakın bir yerde Kurşunlu Şelalesi’ne gidecek otobüs için çevredeki kişilerden yardım istedim. En az 10 kişiye sordum, bırakın hangi otobüsün gittiğini, kimse Kurşunlu Şelalesi diye bir yer olduğunu bilmiyor. En sonunda bir bakkala girdim ve gitmem gereken durağı öğrendim.
Sonuç olarak, yarım saatten fazla beklememe rağmen o gün genel grev olduğu için otobüs gelmedi. Orada çocuğuyla bekleyen bir adama otobüs saatini sormamla başlayan muhabbet sonucu taksi tutmaya karar verdik. Yaklaşık 20-25 dakika sonra taksiyle tam Şelale girişinde indim, adam ise taksiyle devam etti. Bu yolculuk için adama 10 TL verdim.
Dönüş ise tam kabustu. Son otobüs saat 16:00’daymış. Otobüse yetişecem diye Kurşunlu Şelalesi’nde ancak 1 saat dolaşabildim. Kesinlikle 2-3 saat harcanabilir. Neyse, 25 dakika boyunca herhangi bir otobüs gelmedi. MK81 no.lu otobüs geldi, ancak Doğu Garajı’na gidiyormuş. Havalimanına yetişmek için mecburen bindim.
Taksiye ilk bindiğim yere geldiğimizde arkada, otele daha yakın olan yerden geçen AC03’ün olduğunu görünce otobüsten inip ona bindim. Ancak, bu otobüs de dur kalk yapa yapa, aradan 1 saat geçmesine rağmen daha 5M Migros’un oraya bile gelememişti. Mecburen, otobüsten atlayıp orada bulunan bir taksi ile otele, oradan da Havaş otobüslerinin kalktığı yere gitmiştim.
Sonuç olarak, Antalya’da gezmek için kesinlikle özel araba şart. Şehir merkezinin dışında kalan yerlere ulaşmak gerçekten ölüm.
Kurşunlu Şelalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Kurşunlu Şelalesi’nin giriş ücreti 8 TL olup ziyaret saatleri ise 08:00 – 18:00 saatleri arasıdır.
Kurşunlu Şelalesi Gezilecek Yerler
Kesinlikle diyebilirim ki Kurşunlu Şelalesi, Manavgat Şelalesi’nden çok daha güzel bir yer. Düden Şelalesi’ne ise zaman kalmadığı için gidemedim. Manavgat Şelalesi‘nde 3-4 metre yükseklikten dökülen su, Kurşunlu Şelalesi’nde 18 metre yükseklikten dökülüyor.
Burada birkaç ufak şelalecik ve göletlerin yanı sıra geniş bir alana yayılmış piknik alanı bulunuyor.Bu piknik alanında manzara seyir terasları, çocuk parkı, restorant, 7-8 adet yürüyüş yolu bulunuyor.
Kurşunlu Şelalesi’nde ayrıca Midilli atları ve develerle gezinti yapılabiliyor. Kurşunlu Şelalesi’nin içinde bulunduğu Tabiat Parkı’nda ayrıca Yörük Çadırı, 200 yıllık tarihi değirmen, kahvehane, Kenan Evren Köşkü ve sedir ağaçları bulunuyor. Kesinlikle ziyaret edilmeli.
Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler
Antalya Kaleiçi ve çevresinde gezebildiğim yerler şunlardı :
Hıdırlık Kulesi
Antalya şehir surlarının kenarında enfes manzaraya sahip bir kuledir.
Kaleiçi’nin nefis ara sokaklarında bol bol fotoğraf çektikten sonra karşıma Kesik Minare çıktı.
Kesik Minare
Bu yapının hikayesi bayağı eskidir. 2. yüzyıla ait bir tapınağın temellerinin üzerine 6. yüzyılda bir kilise yapılmış. Daha sonra Selçuklular zamanında camiye çevrilmiş, ancak şehir tekrar elden çıkınca yine kilise olarak kullanılmış. Tekrar cami olarak kullanılması II. Bayezid’in oğlu Şehzade Korkut zamanına denk geldiği için Kesik Minare, aynı zamanda Korkut Camii olarak da anılıyor.
Hadrianus Kapısı
Üç Kapılar da denen Hadrianus Kapısı, Roma İmparatoru Hadrianus’un MS. 131 yılında şehri ziyaret etmesi onuruna yapılmış gayet etkileyici bir kapıdır.
Saat Kulesi
II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına yaptırıldığı söylenen kuledir.
Tekeli Mehmed Paşa Camii
Saat Kulesi’nin arkasında bulunan bu caminin kitabesinde 1500 yılında yapıldığı yazsa da internetten araştırdığım kadarıyla 17. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin ediliyormuş.
Yivli Minare
Antalya’nın en ilgi çeken bu yapısı, 1230 yılında I. Alaaddin Keykubad tarafından yaptırılmış.
Yivli Minare’nin en iyi izlenebildiği teras gibi bir alandan, meydan gibi bir yerin ortasındaki Ulusa Yükseliş Anıtı’nı geçtikten sonra Mevlevihane Hamamı denen bir yapı karşıma çıktı.
Mevlevihane Hamamı
Tarihini bilmesem de Yivli Minare Külliyesi sınırları içerisinde kalıyormuş.
Daha sonra Antalya Müzesi’ne doğru ilerlerken Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in heykelini gördüm. Kendisi “Antalya’nın ilk Türk fatihi ve ilk Türk donanmasını kuran kişidir” yazıyor.
Antalya Müzesi
Antalya Müzesi giriş ücreti 2020 yılı itibariyle 45 TL’dir, ancak Müzekart ile ücretsiz gezilebilir.
Müzeye ulaşmak için Saat Kulesi’nin oradan başlayıp Cumhuriyet Caddesi ve Konyaltı Caddelerini takip ederek yaklaşık 40 dakika yürüdüm.
Müze, I. Dünya Savaşı’ndan sonra şehre gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin kurtarılması amacıyla 1922 yılında kurulmuş.
Antalya Müzesi’nin ilk girişinde çocuklara yönelik bölgedeki önemli antik kentleri anlatan bir bölüm bulunuyor. Ondan sonraki kısımda tarih öncesi dönemleri anlatan Tabiat ve Prehistoria salonu, az ilerisinde de Seramik Eserler ve Bölge Kazıları Salonları bulunuyor. Bunlardan başka İmparatorların heykelleri bulunan salon, Tanrılar Salonu, Mozaikler Salonu, Lahitler Salonu ve Perge Antik Kenti kazılarında bulunan eserlerin sergilendiği salonlar yer alıyor.
Antalya Yat Limanı
Şehir surları ile çevrelenmiş bir alanda kurulan bu enfes limanda dolaşması ayrı bir zevk.
Yat Limanı’nın kenarında ise 1905 yılında yapılan İskele Camii yer alıyor. Onunda yakınında bir Barbaros Hayreddin Paşa büstü bulunuyor.
Konyaaltı Plajı
Antalya’nın en bilinen plajlarındandır. Zaman darlığı ve farklı planlarım sebebiyle bu plajda yüzemedim. Konyaaltı Plajı’nın yakınlarında ayrıca Aquapark ve Akvaryum da var.
Karaalioğlu Parkı
Kaleiçi’ne ilk ayak bastığımda otobüsten inip Karaalioğlu Parkı’nın içinden geçerek kalacağım yeri bulmuştum. Gayet geniş bir park olup kesinlikle gidilesi bir yerdir. Akşam vakitleri yiyecek içecekler ile muhabbetlerin vazgeçilmez yerlerindendir.
Karaalioğlu Park’ın yanındaki Işıklar Caddesi’nde de ayrıca bir Atatürk Evi bulunuyor. Giriş ücretsiz.
Antalya Araç Kiralama
Rentalcars Connect üzerinden Antalya’da kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim yerler dışında da çeşitli plajlar ve diğer yapılar olsa da sanıyorum en önemlileri bunlar. En azından benim gezdiklerim bu kısa sürede bu kadardı.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
ayağına yüreğine sağlık edinmiş olduğun bu bilgiler ve notlar için teşekkürler
saygılarımla
Teşekkürler Erkan hocam. Beğenmene sevindim. 🙂
Benim favorim kaleiçi için yazılmış nitelikli bir yazı paylaşıyorum sosyal medyalarda teşekkürler 😉
Tesekkurler. Begendiginize sevindim.
İşte memleketim Antalya 🙂