Alanya‘dan sonra birkaç gün kaldığım Kemer’de şehir merkezinde çok fazla takılmayıp yakınlarda bulunan Phaselis ve Olympos Antik Kentleri ile Göynük Kanyonu‘na gitmeyi hedeflemiştim.
Bu yazımda da Phaselis Gezilecek Yerler, Phaselis Antik Kenti Nerede, Phaselis Koyu, Phaselis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir, Phaselis Antik Kenti Giriş Ücreti ve Phaselis Antik Kenti Hakkında Bilgiler gibi konularla ilgili birtakım bilgiler vermeye çalışacağım.
Yazı İçeriği
Phaselis Antik Kenti Hakkında Bilgiler
Phaselis kentinin MÖ. 7. yy’da Rodoslu kolonistlerce kurulduğu söylenirmiş. Efsaneye göre, bu kolonistler Phaselis’e geldiklerinde karşılaştıkları yerli çobana burayı çok beğendiklerini söylemiş ve yerleşim bedeli olarak arpa ekmeği mi yoksa kurutulmuş balık mı istediğini sormuşlar. Çoban da kurutulmuş balığı seçmiş ve böylece yerleşim başlamış.
Kent, MÖ. 5. yy’da Persler ve sonraki zamanlarda Büyük İskender’in egemenliğine girmiş ve hatta Büyük İskender’in kenti ziyaret ettiğinde kış döneminin bir bölümünü burada geçirmiş. MÖ. 43 yılında ise şehir Romalılar’a geçmiş ve yaklaşık 300 yıl süren refah dönemi başlamış. Aşağıda bahsedeceğim Hadrianus Tak’ı da İmparator Hadrianus’un kenti ziyareti anısına dikilmiş.
1158 yılında Selçukluların burayı ele geçirmesinden sonra ise gerek depremler gerekse Alanya ve Antalya limanlarının önem kazanmasından dolayı Phaselis kenti 13. yüzyılda tamamen terk edilmiş. Günümüzdeki mevcut kalıntılar ise 1981-84 yılları arasındaki çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmış.
Phaselis Antik Kenti Nerede ?
Antalya – Kumluca yolu üzerindeki Çamyuva mevkinden sonra gelen yol ayrımından 1 km içerde sahilde yer alan Phaselis Antik Kenti, Antalya’ya 59 km, Kemer’e ise 15 km uzaklıktadır.
Phaselis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?
Öncelikle Antalya Kaleiçi’nden Kemer’e ulaşım için en hızlı yol deniz otobüsü. Ben Ekim ayında oradayken yaz tarifesi olduğu için Antalya Kaleiçi Marina’dan Kemer Marina’ya her gün 09:00, 12:00 ve 18:00 saatlerinde seferler vardı. Kış döneminde ise şöyle bir değişiklik var : Aralık ayı boyunca ise yine seferler her gün var ancak, Antalya’dan hareket saatleri 09:30 ve 15:30 olarak değiştirilmiş. 1 Ocak’tan itibaren ise yine 09:30 ve 15:30’da kalkıyor, ancak sadece hafta sonları.
Antalya-Kemer arası yolculuk süresi tam 1 saat sürerken, ücret kişi başı 15 TL. Hareket saatleri ile ilgili en güncel bilgiye ŞU SİTEDEN ulaşabilirsiniz.
Phaselis Antik Kenti’ne gitmek için ilk olarak Kemer Saat Kulesi‘nin oraya gitmek gerekiyor. Yolun karşısından Phaselis – Tekirova minibüsleri kalkıyor. Sanırım yarım saatte bir. Gerçi benim bindiğim araç 10:25’te gelmişti. Bu minibüsler direkt olarak Phaselis Antik Kent girişine kadar gidiyor. Yaklaşık 25 dakika süren bu yolculuk için ödenen ücret ise 4 TL.
Buradan aynı şekilde geri dönebilir ya da benim yaptığım gibi anayola kadar yürüyüp oradan geçen araçlarla Olympos’a gidebilirsiniz.
Phaselis Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Phaselis Antik Kenti haftanın her günü açık olup ziyaret saatleri, yaz döneminde 08:00-19:00 ve kış döneminde ise 08:30-17:30 saatleri arasındadır. Giriş ücreti ise 45 TL’dir, ancak Müzekart geçerli.
Phaselis Gezilecek Yerler
Her şeyden önce belirtmeliyim ki gerek plajları gerekse kafa dinlemek için ideal bir yer olduğunu düşündüğüm bu antik kente gelinmesini kesinlikle tavsiye ederim. Burada ayrıca piknik yapmak da mümkün. Bu bölümde Phaselis Antik Kenti Gezilecek Yerler konusunda birtakım bilgiler aktaracağım.
Antik kente giriş yaptıktan sonra yaklaşık 2 km boyunca, etrafı ağaçlarla kaplı asfalt bir yoldan devam ettikten sonra nihayet denizin ve antik kalıntıların başladığı yere ulaşılıyor. Bunların bazıları ise şunlar :
Phaselis Koyu ve Plajlar
Antik Kent’te gördüğüm kadarıyla 3 adet plaj bulunuyor. Benim tavsiye ettiğim ve bizzat yüzdüğüm yer ise Nekropol’ün hemen yanındaki bölümdür. Bu yazının kapak fotoğrafı oraya ait.
Nekropol (Antik Mezarlık)
Bahsettiğim yoldan devam edince Tapınak kalıntılarından sonra Antik Kent’te ilk karşımıza çıkan kalıntıların olduğu alandır.
Antik Kent Kuzey Limanı
Yukarıda bahsettiğim Nekropol kısmı ile Antik Su Kemeri’ne giden yolun arasında kalan yerdir. Bu bölümün biraz daha sağ taraflarında yer alan limana Orta Liman ve Hadrianus Kapısı’nın ilerisindeki limana ise Güney Liman deniyor.
Antik Kent Su Kemeri
MS. 2. yy’da inşa edilip sonraki birkaç yüzyılda ise yükseltilmiş olan ve şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen yapıdır.
Antik Su Kemeri’nin civarındaki alanlarda da bazı hamam kalıntıları bulunuyor.
Hadrianus Agorası
Antik Tiyatro’nun karşısında yer alan bu agora İmparator Hadrianus’a adanmış.
Onun önündeki genişçe alan ise anladığım kadarıyla genel anlamda bir agora olarak adlandırılmış.
Domitianus Agorası
Burası ise İmparator Domitianus’a adanmış bir agoradır.
Domitian Agorası’nın yanında ise Güney Liman’a doğru uzayan Ana Cadde bulunuyor.
Hadrianus Kapısı
Ana Cadde’nin Güney Liman’a doğru sonlandığı bu yer Hadrianus Kapısı olarak adlandırılıyor. Kemer şeklindeki kapı günümüze ulaşamamış, ancak kapı ayaklarının üzerine oturtulduğu kısımlar duruyor.
Güney Liman
Hadrianus Kapısı’nın karşısındaki limandır.
Phaselis Antik Tiyatrosu
Bildiğimiz diğer antik tiyatrolar kadar büyük ve sağlam olmayan Phaselis Antik Tiyatrosu yaklaşık 1500 kişilikmiş.
Phaselis Antik Kent Hamamları
Phaselis’teki hamamlar, Hamam kompleksi ve hemen yanında Büyük Hamam ile karşı tarafta bulunan Küçük Hamam şeklinde ayrılmış. Aşağıdaki resim ise Büyük Hamam kalıntılarından bir görünümdür.
Antik Kent Yazıtları
Agora’ya açılan cadde boyunca yolun her iki tarafında da yer yer yazıtlar bulunuyor. Bunlardan kiminin içeriği bir sporcunun başarısı iken kimisi ise bir çeşit onurlandırma yazısıdır.
Phaselis Antik Kenti’nde gezilecek yerler konusunda anlatacaklarım bu kadar. Bir sonraki rotam olan Olympos ile ilgili gezi notlarıma Olympos Gezilecek Yerler adlı yazımdan ulaşabilirsiniz.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
Faselis antik kentinin batısında haritalarda koy gibi bi yerde iki adet plaj gördüm. Bu plajlar için antik kente girmek şart mı? o plajlara ulaştıktan sonra 3 gece kamp yapmayı düşünüyorum kamp yapmak serbest mi ve tavsiye eder misiniz? Bu konu hakkında yardımcı olabileceğiniz bilgiler var mi? Teşekkürler
Merhaba. Burada kamp yapmadım ama bildiğim kadarıyla Phaselis Koyu’na girmek için Antik Kent’ten giriş yapmak gerek. Yani giriş için ücret ödemeniz gerekecek. Koy tarafında kamp yapılabiliyor diye düşünüyorum.
giriş ücreti kişi başımı yoksa araç ücreti mi
Kişi başı.
Phaselis plajlarında yüzmek için ekstra ücret istenmiyor değil mi?
Hayır istenmiyor.