Bangalore Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Asya » Hindistan » Bangalore Gezilecek Yerler
bangalore-sarayi

Bangalore Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 27 Haziran 2020

Merak ettiğim ülkelerin başında gelen Hindistan’a iş gezisi için de olsa sonunda gitmek gerçekten değişik bir deneyimdi benim için.

Bu yazımda Hindistan Bangalore Gezilecek Yerler, Bangalore Nerede, Bangalore Uçak Bileti, Bangalore Nasıl Gidilir, Bangalore’da Ne Yenir, Bangalore Nerede Kalınır, Hindistan İçin Aşı Gerekli Mi  gibi konularda gözlem ve tavsiyelerimden bahsedeceğim.

Hindistan vizesi ile ilgili prosedürler konusunda ise “Hindistan Vizesi Nasıl Alınır? adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Bangalore Nerenin Başkentidir ?

Bangalore ya da eski adıyla Bengaluru, Hindistan’ın nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehri olup Karnataka eyaletinin başkentidir.

Bangalore Ne Demek ?

Bir zamanlar yemyeşil alanlara sahip olduğundan “Garden City of India” şeklinde anılırmış. Günümüzde ise artan çalışan nüfusu ile kozmopolitan bir şehir haline gelen Bangalore, teknoloji sektöründe öne çıktığından artık “Silikon Vadisi” adıyla biliniyor.

Trafik konusunda ise Bangalore tam bir cehennem. Bir kere insanlarda şerit kavramı diye bir şey yok. Her yönden araç çıkabiliyor. Trafik olsun olmasın, her daim korna sesi duyabilirsiniz ve korna sesleri insanı delirtmeye yetiyor. Ama şu da var ki, trafik o kadar karmaşık akmasına rağmen aracından inen ya da camından sarkarak diğer araçlara küfür eden, bağıran çağıran insan da görmedim. Öyle ya da böyle bir şekilde akıp gidiyor.

Bangalore Nerede ?

Bangalore, Hindistan’ın güneyinde Deccan Platosu üzerinde bulunur ve başkent Delhi’ye yaklaşık 2.200 km uzaklıktadır.

Bangalore Nerede?

Bangalore Nerededir ?

Hindistan İçin Aşı Gerekli Mi ?

Hindistan için aşı gerekli olmak gerekmemektedir. Ancak, sarıhummanın görüldüğü bir bölgeden bu ülkeye geçiş yapılıyorsa aşı kartının gösterilmesi gerekiyor.

Sarıhumma aşısını gerektiren ülkelerde bulunmayan kişilerin aşı olmasına gerek kalmadan Hindistan’a geçebilir. Ben her ihtmale karşı her yurt dışı seyahatimde aşı karnemi pasaportumdan ayırmam. Afrika ülkeleri dışında hiç bakan olmadı ama yine de riske atmamak lazım.

Hindistan için aşı konusunda detaylı bilgi almak için seyahatsagligi.gov.tr sitesine bakabilirsiniz.

Bangalore’da Saat Kaç ? 

Hindistan’da +5:30 UTC saat dilimi ve Türkiye’de ise +3:00 saat dilimi kullanıldığı için iki ülke arasında 2,5 saatlik bir zaman farkı bulunuyor.

Bangalore Para Bozdurma

Hindistan’ın para birimi Rupi olup kısaca INR (Indian Rupee) şeklinde gösterilir. 1 USD yaklaşık 70 Rupi iken 1 TL ise yaklaşık 11 Rupi’dir. Kolaylık olsun diye 1000 Rupi’yi yaklaşık 90 TL olarak da düşünebilirsiniz.

hindistan-para-birimi

Hindistan Rupisi – Hindistan para birimi

Havalimanında doğal olarak şehir merkezinden daha düşük kur üzerinden işlem yapıyorlar. Bangalore’da görebildiğim en yüksek oran 1 USD=63.5 INR şeklindeydi. Gördüğüm kadarıyla döviz büroları, İstanbul’daki gibi adım başı bulunmuyor. Bulabildiğim yalnızca Orion AVM‘nin içindeydi.

Bangalore Havalimanı Kontrolleri

Bangalore Havalimanı’nda diğer havalimanlarında olduğu gibi klasik olarak “Ne için geldin?”, “Kaç gün kalacaksın?”, “İlk kez mi geliyorsun, nereleri gezeceksin?” gibi soruların yanı sıra otel ve uçak rezervasyonlarına bakıyorlar. Çıktılar mutlaka yanınızda olsun.

Ancak, dönüşte ise kesinlikle ve kesinlikle unutmamanız gereken şey, uçak bileti çıktısını yanınızda bulundurmanızdır. Kapıda silahlı askerler nöbet tutuyor ve uçak bileti çıktısı yanınızda yoksa kesinlikle havalimanından içeriye almıyorlar.

Bangalore’da Ulaşım

Bangalore’a Nasıl Gidilir?

Bangalore’a Türkiye’den doğrudan uçuş bulunmuyor. Doha, Dubai, Abu Dhabi, Kuveyt gibi yerlerden aktarmalı bir şekilde Bangalore’a ulaşmak mümkün. Ben, Qatar Airways ile 4 saatte Doha’ya, oradan da Bangalore’a yine 4 saatten biraz fazla bir zamanda ulaşmıştım. 2 saatlik aktarma süresini de hesaba kattığımızda toplam yolculuk süresi 10,5 saat civarı.

Bangalore Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım

Bangalore’daki havalimanının adı Kempegowda Uluslararası Havalimanı olarak geçiyor ve buradan şehir merkezine yaklaşık 35 km mesafe var. Havalimanından çıktıktan sonra sola doğru devam edince beyaz renkli havalimanı taksileri bulunuyor. Bu taksiler ile şehir merkezindeki otelime 900 Rupi’ye gittim. Aslında daha az tutuyor ama 125 Rupi gişe de geçişi için alıyorlar. Yolculuk süresi yaklaşık 40-45 dakika ama trafik olduğunda ise tahmin bile edemiyorum.

Havalimanı taksilerinin karşı tarafında ise daha ucuza götüren korsan taksiciler bulunuyor. Pazarlıkla 300-400 Rupi’ye bile bu mesafe gidilebilir. Ancak, Hindistan’a hem ilk gidişim hem de gecenin bir yarısı olduğu için daha güvenli olan havalimanı taksilerini tercih ettim.

Bangalore Şehir İçi Ulaşım

Bangalore’daki metro ağı başkent Yeni Delhi’den sonra Hindistan’daki en uzun hatmış. Bangalore’da kaldığım süre boyunca kullanmama fırsat olmadı ancak bildiğim kadarıyla ücret mesafeye göre değişiyor. En düşük ücret 10 Rupi yani yaklaşık 60 kuruş. Bunun için internette ücret hesaplaması yapan uygulamalar var.

bangalore-metro-biletleri

Bangalore’da otobüsler ve Auto’lar.

Bangalore’da otobüsler üstteki resimde görüldüğü gibi süslü püslü. Kenarda görülen araç ise Tuk Tuk benzeri “Auto” denen ve adım başı bulunabilen taksiler. Auto’larda önceden olmasa da artık taksimetre var, ancak şoförler pek taksimetre açmaktan yana değiller. Onun için pazarlık gerçekten şart. Örneğin, Bangalore Uluslararası Fuar Merkezi’nden şehir merkezine, normalde 500-600 Rupi tutacak 1 saatlik yol için sıkı bir pazarlıkla 250 Rupi’ye (yaklaşık 15 TL) anlaşmıştık.

Bangalore’da Nerede Kalınır ?

Bangalore’da kaldığım otel, hipodrom manzaralı Holiday Inn Express & Suites Bengaluru Racecourse adlı otel idi. Gandhi Nagar bölgesinde bulunan otel temizlik bakımından iyi olsa da kahvaltı yönünden aynı şeyi söyleyemem. Gecelik fiyatı yaklaşık 250 TL. Yine de Bangalore Sarayı’na ve Cubbon Park’a yakın olması otelin artılarındandı.

bangalore-konaklama-tavsiyesi

Bangalore’da kaldığım otelin odası

Bangalore’daki diğer konaklama seçeneklerine ise BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bangalore Hava Durumu Nasıldır ?

Hindistan’ın güneyinde yer alan Bangalore’da tropikal iklimin etkileri görüldüğünden sıcaklık yıl boyunca yüksektir. En soğuk ay, Aralık olmasına rağmen sıcaklık 20 derece civarındadır. Ben Şubat ayında gittiğimde sıcaklık 30 derece civarındaydı.

Bangalore’da ayrıca hiç kar yağmıyor. Hatta bunu taksicinin birine sormuştum “Snow” kelimesinin anlamını örneklerle açıkladım. Ona rağmen anlamamıştı.

Bangalore Gezilecek Yerler

Bangalore, turistik bir şehir olmamasına rağmen yine de görülecek birçok yer ve tapınak bulunuyor. Hindistan’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi Bangalore’da da müze, saray gibi yerlerde yabancılardan alınan giriş ücreti, yerel kişilerden daha fazla.

Bangalore Sarayı

1887 yılında inşa edilmiş olan bu saray, Londra‘daki Windsor Kalesi’nden esinlenerek Mysore Kralı Chamaraja Wadiyar tarafından yaptırılmış. Saraya ilk girişte tam karşıda yer alan kısımda düğün, sergi ve diğer çeşitli kültürel etkinlikler yapılıyor.

Bangalore Sarayı’nın giriş ücreti Hint vatandaşlar için 240 Rupi, turistler için ise 480 Rupi. Kamera ya da telefondan video çekmek için ise ayrı ücret alınıyor. Ben resim çekiyor süsü vererek ekstradan 300 Rupi vermek zorunda kalmadım.

Saray içinde gezmeye genelde bilet alınan yerin hemen yanında bulunan Balo Odası‘ndan başlanıyor. Daha sonra üst katta bulunan Durbar Hall denilen bir oda gezilip çeşitli koridorlardan geçiliyor. Duvarlarda eski krallara ait fotoğraflar bulunuyor.

Biraz daha ilerledikten sonra gerçek fil ayağından yapılmış tabureler de görmek mümkün. Biraz daha ilerde ise güzelce bir avlu bulunuyor. Sarayın dışında ise genişçe bir bahçe bulunuyor. Aşağıda çekmiş olduğum videoda Bangalore Sarayı’nı daha detaylı olarak görebilirsiniz.

Bangalore Sarayı’nda, orada tanıştığım bir İngiliz elemanla beraber bilet aldıktan sonra bir anda orada görevli bir adam biz istemeden sarayı detaylıca anlatmaya başladı. Sarayın görevlilerinden biri sandık ilk başta ama tur sonunda bahşiş isteyeceğini tahmin etmiştim. Nitekim öyle de oldu. Sonuç olarak kendisine bir 20’lik ateşledim ve kalanını İngiliz’den almasını söyledim. Bangalore Sarayı’nın gezmenin maliyeti bana toplamda 500 Rupi yani yaklaşık 45 TL oldu.

Vidhana Soudha

Karnataka eyaletinin, yapımı 1956 yılında tamamlanan meclis binasıdır. Edindiğim bilgiye göre tamamen granit ve somaki mermerden yapılmış. Hafta içi 9:30 – 17:30 saatleri arasında açık olup önceden izin almak kaydıyla ücretsiz gezilebiliyor. Pazar günleri 18:00-20:00 saatleri arasında ise ışıklandırılıyor.

bangalore-gezilecek-yerler

Vidhana Soudha – Bangalore Gezilecek Yerler

Cubbon Park

İçinde çeşitli resmi binaları da barındıran Bangalore’un en popüler parkıdır. Londra’da Hyde Park neyse burada da Cubbon Park odur.

bangalore-gezilecek-yerler

Cubbon Park – Bangalore Gezilecek Yerler

Attara Kacheri

Vidhana Soudha’nın tam karşısında yer alan bu kırmızı bina ise Karnataka eyaletinin yüksek mahkeme binasıdır. Girişi ücretsiz olsa da zamanım olmamasından dolayı içine giremedim.

bangalore-gezilecek-yerler

Karnataka Yüksek Mahkemesi – Bangalore Gezilecek Yerler

Lal Bagh Bahçeleri

Bangalore’da en çok görmeyi istediğim yer olsa da iş dolayısıyla geldiğimden gezmek için uygun bir fırsat bulamadım. Mysore hükümdarı Haider Ali tarafından yapımına başlanmış ve oğlu Tipu Sultan tarafından 18. yüzyılda bitirilmiş. Burada 1000’in üzerinde farklı bitki türü bulunuyor. Giriş 20 Rupi olup 06:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Lal Bagh bahçeleri ayrıca dünya üzerindeki en eski kaya oluşumuna da ev sahipliği yapıyor. Tarihi 3000 milyon yıl öncesi dayandığı tahmin ediliyormuş.

Tipu Sultan Sarayı  

1790 yılında inşa edilen bu saray, Mysore hükümdarlarından Tipu Sultan’ın yazlık olarak kullandığı saraymış. Tamamen tik denilen bir tür ağaçtan yapılmış. Giriş ücreti Hint vatandaşlarına 15 Rupi, yabancılar için 200 Rupi.

bangalore-gezilecek-yerler

Tipu Sultan Sarayı – Bangalore Gezilecek Yerler

Tipu Sultan Sarayı’nın ziyaret saatleri ise her gün 08:30 – 17:30 saatleri arası.

Bannerghatta Ulusal Parkı

Bangalore’da safari yapmak için gidilebilecek Bannerghatta Ulusal Parkı’nda timsah çiftliği, yılan evi ile aslan ve kaplanlar için rehabilitasyon merkezi bulunuyor.

Bu parkta aslan ve beyaz kaplanların yanı sıra bizon, leopar ve fil de bulunuyor. Merkezden yaklaşık 1,5 saatte ulaşılıyor.

ISKCON Temple

Krishna Tanrısına adanan bu tapınak Bangalore’un Rajaji Nagar semtinde yer alıyor.

bangalore-gezilecek-yerler

ISKCON Temple – Bangalore Gezilecek Yerler

Yukarıda saydığım yerler bizzat gezdiğim ve az çok hakkında bilgi sahibi olduğum yerler. Bunların dışında özellikle çok sayıda irili ufaklı tapınak ile Sankey Tank ve Ulsoor adlı göller de gezilebilir.

Bangalore’da Ne Yenir ? 

Öncelikle şunu söylemeliyim ki Hindistan’ın yemek kültürü bizim damak tadımıza açık ara çok uzak. Yemeklerde çok fazla baharat kullanıyorlar ve kokuları da gerçekten kötü. Hal böyle olunca ya marketten bol bol meyve alışverişi yapacaksınız ya da fast food ürünlerine abanacaksınız.

Yine de araştırmalarım sonucu bizzat gittiğim ve beğendiğim bir kaç yerden bahsetmek istiyorum :

Pasta Street : Cunningham Road’ta yer alan bu mekanı İtalyan restorantlarını araştırırken buldum. İki akşam buraya geldim. Sarmısaklı ekmek (garlic bread), çeşit çeşit spaghetti’ler ve pizzaları gerçekten güzel. 1 garlic bread, 1 orta boy pizza, 1 Florence tomato isimli makarna ve 1 adet kolaya yaklaşık 800 Rupi (yaklaşık 50 TL) ödedim. Fiyatlar gayet uygun.

bangalore-nerede-yemek-yenir

Pasta Street – Bangalore’da Ne Yenir ?

Hard Rock Cafe Bangalore : Burada Hard Rock Cafe’yi bulmak benim için tamamen bonus oldu. Hindistan şartlarında burayı keşfedip yemek tatmak gerçekten efsane. Konum olarak, popüler MG Road ile St. Marks Road’un bitiştiği köşede kalıyor. Yemekler güzel, fiyatlar öyle uçuk falan değil.  3 akşam buraya gelmiştim. Kesinlikle tavsiye ederim. Bazen canlı müzik performansları da veriliyor. Bu arada giderseniz bence bahçe tarafında oturun.

bangalore-restorantlari

Hard Rock Cafe Bangalore

Orion Mall : Merkezden yaklaşık 25 dakika uzaklıkta bir AVM olan Orion Mall’da yeme içme adına birçok seçenek bulunuyor. Buraya da 2-3 kez gündüz vakti gelmiştim. McDonalds, Subway, Sbarro gibi bilindik markaları burada bulmak mümkün. Orion Mall’da para bozdurmak için bir yer de bulunuyor ancak köşede bir yerde kalıyor. Birinden yardım istemeniz gerekebilir.

MG Road : Açılımı Mahatma Gandhi Road olan MG Road, Bangalore’un en popüler caddesidir diyebilirim. Yeme içme adına burada envayi çeşit mekan bulunuyor. Mutlaka uğramalısınız. Taksi şoförlerinin de iki lafından biri hep MG Road’tur Bangalore’da. MG Road’a gitmek için Auto’lara binebilir ya da metro ile Mahatma Gandhi Road durağında inebilirsiniz.

Alternatif olarak market alışverişi de yapabilirsiniz. Fiyatlar bazı ürünlerde gerçekten uygun. 2,5 kg muza 66 Rupi (yaklaşık 1 USD), 1 adet Hindistan cevizine 32 Rupi (yaklaşık 2 TL) vermiştim. Özellikle tok tutması açısından market alışverişlerinde mutlaka muz stoklarım kendime.

İş için 10 gün kaldığım Bangalore’daki izlenimlerim bu şekilde oldu. Umarım önümüzdeki sene de Jaipur ile ilgili izlenimlerimi aktarırım.

Bangalore Araç Kiralama

Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

10 yorum

  1. Dünya Gezgini

    Hindistan’da bulunmuştum ancak Bangalore’a gitmemiştim. Yazı için teşekkürler. Yeni yazılarını bekliyoruz.

  2. Yiğit

    Değişik bir yazı olmuş grçekten. Bangalore’u daha önce duymamıştım.

  3. Ahmet

    Bangalore’a ben de iş için gitmiştim. Güzel özetlemişsiniz.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*