Kahire Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Anasayfa » Afrika » Mısır » Kahire Gezilecek Yerler
kahire-gezilecek-yerler

Kahire Gezilecek Yerler

Son Güncelleme : 24 Temmuz 2020

Binlerce yıllık geçmişiyle dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan, Nil Nehri’nin hayat verdiği Mısır’ın başkenti Kahire; aynı Hindistan‘daki gibi, kalabalık, gürültü, karmaşa ve etrafa yayılmış çöpler sebebiyle kendisinden bir yandan nefret etmenizi, diğer yandan ise sahip olduğu tarihi ve kültürel miras ile onu sevmenizi sağlayan bir şehir.

Bu yazımda Kahire Gezilecek Yerler, Kahire’de Ulaşım, Konaklama, Yeme içme, Gece Hayatı ve Alışveriş Hakkında Bilgiler vermeye çalışacağım.

Kahire gezilecek yerler konusuna girmeden önce Kahire’de ulaşım ile ilgili birtakım bilgiler vermek istiyorum.

İstanbul Kahire Uçak Bileti

İstanbul’dan Kahire’ye gerek aktarmalı gerekse direkt seferler var. Ancak, Sharm El Sheikh’e göre Kahire daha yakın olmasına rağmen Kahire için uçak bileti neredeyse iki katıydı. Temmuz başı için fiyat Kahire gidiş dönüş 1.600 TL iken Sharm El Sheikh için 840 TL idi. Ben de biletimi buraya almıştım. Uçuş süresi Sharm El Sheikh için 2 saat 45 dakika iken Kahire için 2 saat 15 dakika.

Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye Nasıl Gidilir?

Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye tren ulaşımı olmadığı için en uygun seçenek otobüs ile gitmektir. Go Bus, East Delta Bus Company ve Super Jet Bus Company gibi firmalar var. Ben Go Bus’tan almıştım. Go Bus’ta economy, deluxe, elite gibi seçenekler var.

165 EGP verip economy sınıfından almıştım ama rahat edemedim. O yüzden en düşük olarak “Deluxe” sınıfından bilet alınmasını tavsiye ederim. Bilet fiyatları saatlere göre değişkenlik gösterse de arada fiyat olarak çok da fazla fark yok.

Go Bus’un websitesi üzerinden de bilet almak mümkün. Hem sınıflara göre fiyatları hem de otobüs saatlerini görmek için https://go-bus.com/en adresine bakabilirsiniz. Sharm El Sheikh ile Kahire arası normal şartlarda 8 saat sürüyor. Yine de 30 dk-1 saat arası rötarları da hesaba katmayı unutmayın.

Not 1: Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye otobüsle gelmek isterseniz Go Bus’un websitesi’nde Sharm El Sheikh Otobüs Terminali’nin Royssat olarak geçtiğini görürsünüz. Bulunduğunuz yere göre buraya gitmeye gerek kalmadan Wataney Gas Station‘daki şubeye de gidebilirsiniz. Dolmuşlara (micro bus) binip şoföre “Wataney” demeniz yeterli. Naama Bay tarafından geliyorsanız micro bus’tan iner inmez yolun karşısında Go Bus şubesini göreceksiniz. İndiğiniz yerde bir de Sharm El Sheikh Hastanesi bulunuyor. En kötü bu noktayı referans alabilirsiniz.

Not 2 : Go Bus’un websitesinden Kahire için bilet baktığınızda dört farklı yer olduğunu göreceksiniz. Eğer merkezde, yani Tahrir Meydanı civarında kalacaksanız o zaman Cairo (Tahrir) seçeneğini seçmeniz gerekir.

kahire-otobus-bileti

Go Bus ofisi

Yukarıda resmini çektiğim Go Bus Tahrir ofisi ise Egyptian Museum’un biraz ilerisinde Ramses Hilton’un sağ tarafında bulunuyor. Şehirlerarası otobüsler de burada bulunan üst geçitin hemen altındaki alandan kalkıyor.

Kahire’ye Gidişte Güvenlik Kontrolleri

Sharm El Sheikh’ten Kahire’ye giderken bulunduğum otobüs toplam 4 kere durduruldu. Bunların birinde herkes otobüsten aşağı indirildi ve valizlerin otobüsün bagajından dışarıya çıkarılması istendi. Herhangi bir arama olmadı. Diğer üç kontrol noktasında ise yalnızca otobüste kimlik, pasaport vs dökümanlara bakıldı.

Kısacası herhangi bir sorgu, sual vs gibi durumlarla karşılaşmadım. İnternette yazılan abartılı güvenlik sorunları ile ilgili çoğu yazıya kafayı takmanızı gerektirecek bir durum yok. Bunlar yalnızca rutin kontroller. Sadece Kahire’den Sharm El Sheikh’e giderken otobüsün durdurulma sayısı 9-10 olmuştu. Türk pasaportu var diye bana soru sorarlar mı ya da kötü davranırlar mı gibi yersiz düşüncelerle endişe etmeye gerek yok.

Kahire’de Şehir İçi Ulaşım

Kahire’de genelde yürümeyi ve piramitlere gitmek için UBER’i tercih etsem de Kıpti Bölgesi‘nden (Coptic Area) Tahrir Meydanı‘na gelmek için metroyu kullanmıştım. Kıpti Müzesi girişinin hemen karşısında bulunan Mar Girgis Metro İstasyonu‘na girip bilet kuyruğa girdim. 4 EGP karşılığında görevli bana biri yeşil diğeri ise sarı renkli iki adet bilet verdi. Metroya girişte önce yeşil renkli olanı turnikenin deliğine soktum ve öteki taraftan aldım.

Tahrir Meydanı’nda indiğimde ise yine yeşil renkli bileti çıkış turnikesine soktum ama almadı. Bu kez sarı olanı denedim, oldu. Sanırım biri giriş için, diğeri ise çıkış için kullanılıyor. Gerçi internette her rengin öğrenci, tam, emekli vs gibi kişiler için verildiğini okumuştum.

Toplu taşıma ile uğraşmak istemiyorsanız rahatlıkla UBER kullanabilirsiniz.

Kahire’de Araç Kiralama

Rentalcars Connect üzerinden kolay bir şekilde size uygun aracı kiralamak için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.

Mısır Para Birimi

Mısır’ın para birimi Mısır Poundu olup kısaca EGP olarak gösteriliyor. Son zamanlarda Türk Lirası’ndaki değer kaybı sonrası şu an (Temmuz 2020 itibariyle) 1 TL = 2,35 EGP. Bundan 2-3 sene önce 1 TL yaklaşık 5 EGP idi.

USD bazında bakacak olursak 1 USD ise yaklaşık 16 EGP civarında.

1-tl-kac-misir-poundu

Mısır Pound’larım – Mısır para birimi

Kahire’de Nerede Kalınır ?

Kahire Otel Tavsiyesi

✔️ Sonesta Hotel Tower & Casino Cairo ⭐⭐⭐⭐⭐

Özellikle Mısır’da fuara katılan kişilerin çoğunlukla tercih ettiği bir otel olan Sonesta Hotel, Kahire Havalimanı’na 10 km uzaklıkta bulunuyor. Odaları ve kahvaltısı gayet iyi. Gecelik ücret ise çift kişilik oda için 80-90 $ civarında. Aralık ayında Mısır’a gittiğimde burada kalmıştım. Otelin içine ayrıca ayrı bir restorant ve ATM gibi imkanlar da var.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Sonesta Hotel Kahire

Sonesta Hotel – Kahire’de Nerede Kalınır ?

✔️ Ramses Hilton Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐

Muhteşem Nil Nehri manzarası sunan Ramses Hotel, Mısır Kahire Müzesi’ne 5 dakikalık yürüme mesafesine. Kahire’de en çok tavsiye edilen otellerin başında gelen Ramses Hotel’de gecelik oda fiyatı ortalama 100 $. 5 yıldızlı bir otel için bence gayet uygun.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Kempinski Nile Hotel ⭐⭐⭐⭐⭐

Şehir merkezine yakın bir başka otel olan Kempinski Nile Hotel, havalimanına 25 km ve Giza Piramitlerine de arabayla 20 dakikalık uzaklıkta bulunuyor. Osmanlı mutfağından İtalyan mutfağına kadar servis çeşitlerinin yanı sıra bir de Jazz Barı bulunuyo. Gecelik oda fiyatı kahvaltı dahil 90 – 100 $ civarı.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Kahire Hostel Tavsiyesi

✔️ Cecilia Hostel

Kahire’de kaldığım üç gün için konaklamadan yana tercihimi, Tahrir Meydanı’na 5 dk yürüme mesafesinde bulunan Cecilia Hostel‘den yana kullandım. 47 El Falaky Street’te bulunan bu hostele giriş biraz ilginç. Hafiften ürkütücü bir binanın içine girip asansörle 6.kata çıkıyorsunuz ve resepsiyon burada bulunuyor.

kahire-konaklama-tavsiyesi

Cecilia Hostel’deki odam

Odalar ve terası gayet iyi, kahvaltı ortaydı diyebilirim. Kahvaltı açık büfe şeklinde değil, tabakta veriliyor. Mısır genelinde otellerde KDV, şehir vergisi, temizlik bedeli vs gibi ücretler konaklamaya fiyatına dahil değil. O yüzden ekstra masraflara hazırlıklı olun. 3 gece için toplam 51 USD olan konaklamam için toplamda ödediğim para 66 USD idi.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Gardenia Hostel

Mısır Kahire Müzesi’ne çok yakın bir konumda bulunan bu hostelde çift kişilik oda fiyatı gecelik 25 – 30 $ civarı. Karma yatakhanede konaklama seçenerseniz onun da ücreti yaklaşık 10 $. Bence çok uygun.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

✔️ Heritage Hostel Cairo

Yine tavsiye edebileceğim bir diğer hostel de Heritage Hostel. Bu otel de yine Tahrir Meydanı ve Mısır Kahire Müzesi’ne 350 – 400 metre uzaklıkta. Kahvaltı dahil çift kişilik odada konaklama ücreti gecelik 35 $ civarındayken, karma yatakhanede konaklama ücreti ise kişi başı 10 $ civarında.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Kahire Kaç Günde Gezilir ?

Giza Piramitleri’ne 1 gün ve diğer yerlere de 2 gün ayrılacak olursa Kahire’de en az 3 gün kalınmasını tavsiye ediyorum. Zaman sorunu olmayan kişiler elbette daha fazla kalsa keşfedecekleri daha bir çok yer olacaktır.

Kahire’ye Ne Zaman Gitmeli?

Yaz aylarında Kahire’de sıcaklık 40-50 derece aralığında olduğu için kış aylarında gitmeyi tavsiye ediyorum. Ben vizemin geç çıkması sebebiyle Temmuz ayında gitmek zorunda kalmıştım.

Kahire Gezilecek Yerler

Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki Türkçe’de nasıl Mısır ülkesine “Mısır” diyorsak, okunuşu aynı olmakla birlikte Arapça’da da “Mısr” şeklinde telaffuz ediliyor. Aynı şekilde eskiden olduğu gibi bugün de Mısr ya da Mısırlı Arapların deyimiyle Masr kelimesi bu dilde Kahire anlamına geliyor.

Bu bölümde Kahire Gezilecek Yerler konusunda izlenimlerimi anlatmaya ve çeşitli faydalı bilgiler vermeye çalışacağım.

Tahrir Meydanı

Türkçe’ye Kurtuluş Meydanı olarak çevirebileceğimiz Midan Tahrir, Kahire’nin tam merkezidir. Özellikle, Mısır’da 2011 yılında Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan devrimde adını sıkça duymuştuk.

kahire-gezilecek-yerler

Tahrir Meydanı – Kahire Gezilecek Yerler

Kahire Müzesi (Egyptian Museum)

Öncelikle Kahire Müzesi’nin kuruluşu 1825 yılına Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın Mısır Valisi olduğu döneme rastlar. Mehmed Ali Paşa, antik Mısır eserleri için bir müze yaptırılmasını emreder. O dönemde bu eserlerin önemi pek kavranamamış ve 19.yüzyılın ortalarında burayı ziyaret eden Avrupalı turistlere birçok eser verilmiş. Kalan diğer eserler ise Kahire Kalesi’nde bir odada muhafaza edilmiş.

Buradaki eserlerin de çoğu Avusturya Arşidükü Maximilian, Kahire Kalesi’ni ziyaret ettiğinde kendisine verilmiş. Daha sonraları ise günümüzde faaliyet gösteren Kahire Mısır Müzesi, Tahrir Meydanı’nın biraz ilerisinde kurulmuş ve 1902 yılında halka açılmış.

kahire-gezilecek-yerler

Kahire Mısır Müzesi – Kahire Gezilecek Yerler

Dünyanın en geniş antik Mısır koleksiyonuna sahip Kahire Mısır Müzesi iki kattan oluşuyor. Giriş katında çeşitli büyük tabutlar, devasa heykeller ve taş oymaları bulunuyor. Bu kattaki eserler Eski ve Yeni Krallık, Orta ve Geç Dönem, Greco-Roman dönemi gibi periyotlara ayrılmış.

Üst katta ise nispeten daha küçük eserler sergileniyor. Bu eserler içinde çeşitli araç gereçler, küçük heykeller, mücevherler, küçük tabutlar, papirüs kağıtları ve en önemlisi Tutankhamun’un mezarı ve bu mezardan çıkarılan eserler kendine ait bir odada sergileniyor.

Kahire Müzesi giriş ücreti yabancılar için 160 EGP, mumyalar bölümüne giriş ücreti ise 180 EGP (2020 yılı itibariyle). Mumyalar bölümüne girecekseniz kombine bilet almanızı tavsiye ederim. Bunun ücreti 300 EGP.

Not : Mısır Müzesi’nde fotoğraf çekmek için ekstradan 50 EGP ücret ödenmesi gerekiyor. Bu ücreti ödemeyip fotoğraf çekerken yakalanınca ceza olarak 100 EGP para ödeniyor. Gözlemlerim sonucu şahsi düşüncem bu ücreti ödememek yönünde. Yani kimse bakmıyor falan kişi fotoğraf ücretini ödemiş mi diye.

Kahire Mısır Müzesi ziyaret saatleri ise sabah saatleri için 09:00 – 16:30 arası, akşam saatleri için ise 18:00 – 20:30 arasıdır. Bilet gişeleri ise kapanış saatlerinden yarım saat öncesine kadar açık.

Genel bir değerlendirme yapacak olursam, “Mısır Müzesi gerçekten çok süperdi” diyemiyorum, çünkü birçok eserde hiç açıklama yok. O yüzden mutlaka önceden araştırılması gerek. Yine de görülmesi gereken bazı eserlerden bahsetmek istiyorum.

Narmer Palette : Milattan Önce 2.960 yılına ve Kral Narmer dönemine ait bu levhalarda Yukarı Mısır ve Aşağı Mısır olarak ayrılan Mısır ülkesinin birleşmesini anlatıyor. Dünyanın ilk yazılı tarihi belgesi olduğu söyleniyor.

Tutankhamun Mezar Maskesi : Milattan Önce 1332-1323 tarihleri arasında hüküm süren ve en ünlü firavunlardan biri olan Tutankhamun’un mezar maskesi 11 kg som altından yapılmış. Resim çekmek yasak olduğundan çaktırmadan ancak aşağıdaki gibi bir görüntü elde edebildim.

kahire-gezilecek-yerler

Tutankhamun Mezar Maskesi – Kahire Gezilecek Yerler

Yine üst katta Tutankhamun dönemine ait taht, mücevher gibi birçok eser bulunuyor.

III. Ramses’in Taç Giydirilmesi : Sol tarafta şahin başlı Horus ve sağ tarafta ise çakal başlı Seth’in, ortadaki III.Ramses’in tacını giydirmelerini simgeleyen bir heykeldir.

kahire-gezilecek-yerler

III.Ramses’in tacının giydirilmesi

Kefren Heykeli : 26 yıl başta kaldığı tahmin edilen ve adına en büyük ikinci piramidin yaptırıldığı eski Mısır firavununun heykeli. Müzenin çıkış koridoru kısmında yer alıyor.

kahire-gezilecek-yerler

Kefren Heykeli – Kahire Gezilecek Yerler

 III.Amenophis Heykeli : Kral III. Amenophis, eşi Kraliçe Tyi ve kızlarının heykelleri.

Mumyalar Odası : Aşağıdaki videoda bulunan Mısır Kahire Müzesi firavun cesedi yani mumyalar için herhangi bir açıklama yoktu. Resim olan ise Kraliyet Mensuplarına ait bölümlerde bulunan mumyalardan biri.

kahire-gezilecek-yerler

III.Ramses’e ait mumya – Kahire Gezilecek Yerler

Mısır Müzesi’nde yukarıda bahsettiklerim, burada bulunan 120.000 eserden yalnızca birkaçı. Yazının daha fazla uzamaması için burada kesiyorum.

Kahire Kalesi (Selahaddin Eyyubi Kalesi)

1183 yılında Selahaddin Eyyubi tarafından yaptırılan bu kale daha sonra Memlüklüler ve Osmanlıların eline geçti ve bu devletler kaleyi çeşitli zamanlarda onarımdan geçirdiler.

Kaleye gitmek için taksi de kullanabilirsiniz. Ben 43 derecelik kavurucu sıcakta Sultan Hasan Camii’nden yarım saatte yürüyerek ulaşmıştım. Kahire Kalesi’ne giriş ücreti 100 EGP.

Kahire Kalesi içindeki en önemli ve en çok ilgi çeken yapı Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın 1830-1848 yılları arasında yaptırdığı Mehmed Ali Paşa Camii‘dir. Mısırlılar, Mehmed Ali Paşa’ya “Mohamed Ali” dedikleri için kalenin adı Mosque of Mohamed Ali şeklinde geçiyor.

Mehmed Ali Paşa Camii’nin hemen yan tarafında yeşil kubbeli camii ise dokuzuncu Memlük Sultanı olan Al-Nasır Muhammad ibn Kalavun Camii bulunmaktadır.

Bu camilerin dışında kale içinde bir de Hadım Süleyman Paşa Camii bulunuyor.

Camilerden başka kale içinde Askeri Müze, Polis Müzesi, Al Gawhara Müzesi ve Kraliyet mensuplarının kullandığı binek arabalarının sergilendiği Carriage Museum yer alıyor.

kahire-kalesi

Kahire Kalesi – Askeri Müze – Kahire Gezilecek Yerler

Polis Müzesi ile Carriage Museum’a girmedim ama Al Gawhara Museum‘a gittiğimde müzenin bazı kısımlarının harabe halde olduğunu gördüm.

kahire-kalesi

Al Gawhara Müzesi – Kahire Gezilecek Yerler

Giza Piramitleri

Kahire’deki en önemli turistik bölge olan ve nasıl yapıldığı hala çözülemeyen Mısır Piramitleri, dünyanın 7 harikasından biri. Daha doğrusu burada bulunan en büyük piramit olan Keops Piramidi, Dünya’nın 7 harikasından biri.

Giza Platosu olarak adlandırılan bu geniş alandaki en büyük piramit Keops (Khufu) Piramidi‘dir. Onun dışındaki büyük piramitler ise Kefren (Khafre) ve Mikerinos (Menkaure) Piramitleridir.

Giriş ücretlerinden, görülecek yapılardan, ulaşımdan bahsedip önemli tavsiyeler verdiğim detaylı yazım için Mısır Giza Piramitleri Gezi Rehberi adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Khan El Khalili Çarşısı

İstanbul’daki Kapalıçarşı’nın bir benzeri olan tarihi Khan El Khalili ya da bizdeki şekilde Han El Halili, Kahire’de hem turistik hem de yerel insanlar için en popüler alışveriş mekanı. Burada hediyelik eşya, kumaş, nargile altın, bakır, baharat, antikalar, çeşitli lambalar, aksesuarlar ve aklınıza gelebilecek daha birçok şey satılıyor.

Khan El Khalili’ye taksi ile gidilebileceği gibi metro ile de gidilebiliyor. Çarşıya en yakın durak Attaba Metro İstasyonu. Buradan 20-25 dk yürüyerek ulaşılıyor. Mısırlı arkadaşım Ahmed ile akşam yemeğimizi yedikten sonra merkezden buraya yürüyerek gelmiştik. Yol üzerinde geçtiğimiz Al Adeeba bölgesine ayrı bir parantez açmam lazım. Burada envayi çeşit elektronik ve Çin malı tonla ürün bulunuyor. Sokaklar ise çöpten geçilmiyor. Gerçekten Hindistan‘dan bir farkı yok.

Neyse tekrar Khan El Khalili’ye dönecek olursak, çarşının içerisinde birçok cafe ve lokanta bulunuyor. Cafe olarak ünlü olanlar 1797’den beri faaliyet gösteren El-Fishawi ve tüm zamanların en güzel sesli sanatçısı olarak anılan Oum Khaltoum (Ümmü Gülsüm)’un şarkılarının çaldığı Cafe Al-Lord. Mısırlı bir arkadaşımla Cafe Al-Lord’a gelip burada kokteyl ve ufak demlikte çay içmiştim. Toplam ücret 60 EGP idi. Uğramanızı tavsiye ederim.

Tolunoğlu Ahmed (İbn Tulun Camii)

Tarih derslerinden hatırladığımız ve Türklerin kurmuş olduğu ilk İslam Devleti olan Tolunoğulları Devleti’nin (868-905) kurucusu olan Tolunoğlu Ahmed’in 876-879 yılları arasında yaptırdığı camidir.

Tolunoğlu Ahmed Camii’ne giriş ücretsiz, ancak Mısırlılar turistleri yolunacak kaz olarak gördükleri için para koparmak adına bir çok yol deniyorlar. Örneğin, camiye ilk girdiğimde birbirleriyle sohbet eden dört kişi vardı. Benden giriş ücreti için 10 EGP istediler. Ben de girişin ücretsiz olduğunu ve bu parayı vermeyeceğimi söyledim. Daha sonra cami avlusunda dolaşmak için galoş giymem gerektiğini ve tanesi 5 EGP’den iki galoş için benden 10 EGP istediler. Saçmalıktan başka bir şey değildi tabi. Hangi cami avlusunda galoşla geziliyor? Bunu da reddettim.

Son olarak, benden cami için bağış yapmamı istediler. Mısırlıların para konusunda pis huyluluğunu bildiğim için yanımda para olmadığını söyledim ve Türkiye’deki camilere parasız giriliyor diye adamlara fırça çektim, oralı olmadım. Hiç de bir şey diyemediler. Demem o ki, kesinlikle para falan vermeyin. Baktınız olmuyor, müslümanım ayağı çekin.

Tosun Paşa Evi

Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın oğlu, Osmanlı ordusunu Nizip’te yenen İbrahim Paşa’nın kardeşi olan Tosun Ahmed Paşa’nın evi, Tolunoğlu Camii’nin biraz ilerisinde Al Saleeba Caddesi’nin sonunda bulunur. Hemen önünde bulunan gösterişli bir sebil sayesinde evi bulmak kolaylaşıyor. Bu sebil Google Haritalarda “Sabeel Om Abbas” şeklinde geçiyor. Tosun Paşa’nın evi günümüzde okul olarak kullanılıyormuş.

kahire-gezilecek-yerler

Kahire’de hakiki Tosun Paşa’nın Evi – Kahire Gezilecek Yerler

Bu evin gerçekten Tosun Paşa’ya ait olduğunu ise tarihçi Talha Uğurluel’e twitter hesabından ulaşarak teyit ettirdim. Kendisine teşekkür ediyorum.

Sultan Hasan Camii ve Medresesi

Memlük Sultanı Ibn Kalavun’un oğlu Sultan Hasan’ın 1361 yılında yaptırdığı bu camii-medrese yapıldığı dönemin en görkemli yapısıymış. Şu an bile giriş kapısından itibaren bu yapının mükemmelliği karşısında büyülenmemek elde değil.

Kahire’deki Sultan Hassan Camii’ne giriş ücreti, hemen yanındaki El Rifai Camii ile beraber toplam 60 EGP. Başka camilerde de benden para istemişlerdi ama vermemiştim. Bu kez resmi olarak 60 EGP olduğu yazıyor ve hatta giriş bileti veriyorlar.

Ancak, gözlemlediğim kadarıyla yalnızca turislerden para alıyorlar. Mısırlı olmayıp herhangi bir Arap ülkesinden olanlardan da almıyorlar. Ben oradayken Yemenli üç kişiden ve birkaç Mısırlı’dan para almazken Avrupalı olduğu belli bir gruptan giriş ücreti aldılar. O kadar direnmeme rağmen ben de para vermek zorunda kaldım.

El Rifai Camii

Osmanlılar tarafından önemli vezirler için kullanılan “Hidiv” kelimesi Kavalalı İbrahim Paşa’nın oğlu İsmail Paşa’ya verilmişti. İşte bu Hidiv İsmail Paşa‘nın annesi Hoşyar Hanım tarafından, El Rifai zaviyesinin, içinde kraliyet türbelerinin de bulunduğu bir camiye dönüştürülmesi için Mimar Mustafa Fehmi’yi görevlendirmiş. Çeşitli sebeplerde duraksamaya uğrayan cami inşaatı son olarak 1912 yılında tamamlanmış.

Burada şöyle bir olayla karşılaştım. Aynı Sultan Hasan Camii girişinde olduğu gibi burada da camiye girişte görevli bir adam tarafından ayakkabılarınızı çıkarmanız ve kendilerinin göz kulak olduğu raflarda muhafaza etmek için onlara teslim etmeniz isteniyor. Demesine göre ayakkabılarınızı elinizde de taşımak yasak. İçeride bunu yapan yerel insanlar gördüm ama neyse. Caminin içini dolaştıktan sonra çıkışta ayakkabılarımı geri aldığımda hemen para istediler.

Fransızlardan sonra bu kadar paragöz bir millet daha gerçekten görmedim bugüne kadar. “Biz de Müslümanız, böyle bir şey görmedim” diyerek buna da fırçayı kayınca sırıtarak “Ok, muslim brother” diyerek beni uğurladı.

Daha komiği, caminin içinde kendi çapımda resim çekerken, imam olduğunu tahmin ettiğim bir adam görülecek başka yapıların da olduğunu işaret ederek zorla kendisini takip etmemi istedi. İşin sonunda para isteyeceğini bilmeme rağmen gittim. İçinde iki adet türbe bulunan kilitli bir odaya girdik. Meğer bu iki türbeden biri, yukarıda bahsettiğim Hidiv İsmail Paşa’nın türbesi, yanındaki ise annesi Hoşyar Hanım‘ın türbesiymiş.

kahire-gezilecek-yerler

Hidiv İsmail Paşa Türbesi – Kahire Gezilecek Yerler

Bu odaya biraz göz atıp dışarıya çıkmak istediğimde kapının kilitli olduğunu farkettim. İmam pişmiş kelle gibi sırıtıp bahşiş istedi. Kapıyı kilitlediği için cidden sinir olmuştum. Kendisine sert çıkıp kapıyı açmasını söyledim. Neyse zorluk çıkarmadan kapıyı açtı ve para vermeden diğer kısımlara da göz atıp camiden çıktım. Mısırlıların ticaret için her şeyi yaptıklarını bilirdim ama her şeyden de bir menfaat beklediklerini bilmezdim.

İşin iyi tarafı, bonus olarak bu odadaki türbeleri görebilmiş olmaktı.

Kıpti Bölgesi (Coptic Area)

Mısırlı Hristiyanların yaşadığı Kıpti bölgesi, Kahire’de mutlaka uğranılması gereken yerlerden biri. Burada birbirine yakın birçok kilise bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, hemen metro istasyonunun yanında yer alan Mar Girgis Rum Ortodoks Kilisesi.

Daha iç kısımlarda ise Kahire’nin eski kiliselerinden biri olan Sergius Bacchus ya da diğer adıyla Abu Serga Kilisesi yer alıyor.

coptic-area-kahire

Sergius Bacchus Kilisesi – Kahire Gezilecek Yerler

Bu kiliselerden başka St. George Manastırı, Ben Ezra Sinagogu gibi dini yapılar da bulunuyor. Genel olarak Kıpti Bölgesi’nin görünümü ise aşağıdaki şekilde :

Fortress of Babylon

M.S. 300 yılı civarında Roma İmparatoru Diocletianus tarafından, şu an Kıpti Bölgesi olarak, eski zamanlarda ise Babylon olarak bilinen bölgede yaptırılan bir kaledir.

coptic-area-kahire

Fortress of Babylon – Kahire Gezilecek Yerler

Kalenin yan tarafından ise Kıpti Müzesi‘ne (Coptic Museum) gidiliyor. Saat 17:00’da müze kapandığı için ziyaret edemedim. Bildiğim kadarıyla, müzenin içerisinde Mısırlı Hristiyanlara ait birtakım eserler bulunuyor. Bu arada, Kahire Kıpti Müzesi’nin giriş ücreti 100 EGP.

Bab-ı Züveyla

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Memlük Sultanı Kansu Gavri‘nin ölmesi üzerine yerine geçen Tomanbay’ın Osmanlılar tarafından asılarak idam edildiği gösterişli bir kapıdır. Tomanbay’ın asıldığı demir hala orada durmaktadır. Tomanbay’ın  idam edilmesiyle Memlük Devleti tamamen tarih sahnesinden silinmiş oldu.

kahire-gezilecek-yerler

Bab-ı Züveyla – Kahire Gezilecek Yerler

Kansu Gavri Camii

Tarih derslerinden adını hatırladığımız ve Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine üzerine yürüdüğü Memlük Sultan’ı Kansu Gavri‘nin Camii’dir. Mısır’da Qansuh Al Ghouri şeklinde geçer ya da yalnızca Al Ghouri (El Huri diye okunuyor) şeklinde halk tarafından bilinir. Bab-ı Züveyla’dan geçip devam eden çarşı, pazar yolunun ana cadde ile birleştiği yerde kalıyor.

kahire-gezilecek-yerler

Kansu Gavri Camii – Kahire Gezilecek Yerler

Al Azhar Camii

Kansu Gavri Camii’nden ana yola çıktıktan sonra sağdan yukarıya doğru ilerleyince karşımıza çıkan beyaz avlulu camidir.

El Azhar Camii’ne hemen önce bulunan alt geçitten yolun diğer tarafında geçildiğinde karşımıza çıkan camii ise 1154 yılında yazpılan Hz. Hüseyin Camii‘dir.

kahire-gezilecek-yerler

Hz. Hüseyin Camii – Kahire Gezilecek Yerler

Amr Ibn El Ass Camii

642 yılında inşa edilen bu camii tüm Afrika kıtası boyunca inşa edilen ilk camii olması bakımından önemli bir yapıdır. Kıpti Bölgesi’ne çok yakın bir yerde bulunuyor.

kahire-gezilecek-yerler

Amr İbn El Aas Camii – Kahire Gezilecek Yerler

Sultan Kayıtbay Sebil Küttabı

Bildiğim kadarıyla Sebil Küttab, alt katı sebil üst katı da okul, Kur’an kursu şeklinde inşa edilen yapılara verilen ad. Bu Sebil Küttab’lardan en önemlilerinden biri de Memlük Sultanı Kayıtbay’ın 1479 yılında yaptırdığı yapı. Bu tarihi yapı 1996-2000 yılları arasında İspanya Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (AECI) tarafından restore edilmiş.

kahire-gezilecek-yerler

Kayıtbay Sebil Küttabı – Kahire Gezilecek Yerler

Zamalek

19.yüzyıla kadar bir yerleşimin olmadığı Nil Nehri’nin ortasında bulunan bu adada Hidiv İsmail Paşa büyük bir saray yaptırır ve kalan diğer yerler kraliyet bahçesi olur. 20. yüzyıldan itibaren bölgenin gelişmesiyle bu alanlar satılır ve saray da otele dönüştürülür (Şu anki Marriot Hotel). Adanın diğer birçok yeri ise spor kulüpleri ve park haline getirilmiş.

Zamalek bölgesi, gezilecek çok fazla yer olmamasına rağmen özellikle gece hayatı, yeme-içme, alışveriş ve hatta sadece amaçsızca dolaşmak için bile gidilmesi tavsiye edilen bir yer. Örneğin, bir otelin en üst katında bulunan Rooftop Zamalek adlı restorant/cafe’ye gidip mükemmel Nil Nehri manzarasını izleyebilirsiniz. Fiyatlar normalin bir tık üzerinde diyebilirim.

kahire-gezilecek-yerler

Zamalek Rooftop’tan Nil Nehri manzarası

Zamalek’te ayrıca Kahire Kulesi‘ne (Cairo Tower) çıkarak da şehri panoramik olarak görebilirsiniz.

Nilometre

861 yılında inşa edilen ve Kahire’deki Rhoda Adası’nda bulunan Nilometre, su taşkınları sırasında su seviyesini ölçmek ve bu su seviyesini Kahire’de yaşayan çiftçileri nasıl etkilediğine bağlı olarak onlardan ne kadar vergi toplanacağına karar vermek için kullanılıyordu.

Bu bina günümüzde ziyaret edilebiliyor ve dibe kadar inilebiliyor.

Kahire’den Ne Alınır ?

Kahire’de gerek alışveriş merkezleri gerekse tarihi han ve çarşılardan olmak üzere birçok yerden alışveriş yapma imkanı bulunuyor. Bunların en önemlisi ve mutlaka uğranılması gereken yerlerin başında olan yer Khan El Khalili çarşısı. Yukarıda da belirttiğim gibi burada hediyelik eşya, kumaş, nargile altın, bakır, baharat, antikalar, çeşitli lambalar, aksesuarlar ve aklınıza gelebilecek daha birçok şey satılıyor. Mısır’a özgü papirüs kağıtları ve piramit gibi hediyelik eşyaları da bulmak mümkün. Bu ürünleri alırken mutlaka pazarlık yapmalısınız.

Hediyelik eşya almak için benim önerebileceğim bir diğer yer ise, çeşitli seyahat gruplarında da tavsiye edilen ve küçük bir dükkan olan Jordi. Hz. Hüseyin Camii’nin yan tarafındaki lokantaları geçip sola çarşı kısmına girildiğinde daha yakın olan bu dükkanı bulmak biraz zor. Arada bir yerlerde han gibi bir yerin merdivenlerle çıkılan üst katında bulunuyor. Haritaya bakarak yaklaştığınızı hissettiğinizde çevredeki esnafa sorun, mutlaka bileceklerdir. Tabi esnafın “benden alışveriş yap” baskısından kurtulabilirseniz.

Jordi’deki fiyatlar gerçekten uygun. Örneğin, hediyelik eşya olarak piramitler 15 EGP, firavun desenli orta büyüklükte papirüs kağıdı 25 EGP, magnet 7 EGP, firavun desenli tepsiler 240-280 EGP aralığında, yine firavun desenli cüzdan 40 EGP, bardak 35 EGP, telefon kılıfları 6-8 EGP şeklinde.

Kahire Gece Hayatı ve Yeme-İçme

Öncelikle Kahire şehir merkezinde Tahrir Meydanı civarında, bizdeki gibi neredeyse her köşe başında bulunan marketler yok. Onun yerine ara sokaklarda küçük bakkallar bulunuyor.

Restorant olarak, kaldığım hostele yakın olan ve El Tahrir ile Al Falki Caddelerinin kesiştiği yerde bulunan Haty El Gaish‘te Mısırlı arkadaşım Ahmed ile yemek yemiştim. Burada, kebap, köfte ve içecek olarak kola alıp toplam 125 EGP yani yaklaşık 35 TL ödedim.

Ertesi gün ise Mısırlı arkadaşım Ahmed, beni Mısır’da çok ünlü bir yemek olan güvercin yemeye götürdü. Benim ismine güvercin kapama dediğim bu yemeğe Mısırlılar “Hamam” diyor. Güvercinin arka kısmından bir delik açıp içine pilav doldurup kızartıyorlar. Tadı gerçekten enfes. Tavuk etinden biraz daha güzel diyebilirim. Kesinlikle denemelisiniz.

Gittiğimiz bu esnaf lokantasının ismi El Gomhoureya Restorant idi. Bir başka arkadaşım ise güvercin yemek için Kahire’nin biraz dışında yer alan El Menoufy adlı restorantı önermişti. Mısırlı arkadaşımın demesine göre El Gomhoureya Restorant hem lezzet hem fiyat hem de mesafe olarak çok daha uygun. El Gomhoureya Restorant’ta ayrıca yemekte önce normal kupa bardakta güvercin çorbası getiriyorlar. Tadı orta lezzette.

kahire-gezilecek-yerler

Güvercin yemeği – Hamam

Yeme içme mekanlarından bir başka tavsiyem yukarıda da belirttiğim gibi Khan El Khalili içerisindeki lokanta ve kafeleri denemek. Bunlardan 1797’den beri faaliyet gösteren El-Fishawi ve tüm zamanların en güzel sesli sanatçısı olarak anılan Oum Khaltoum (Ümmü Gülsüm)’un şarkılarının çaldığı Cafe Al-Lord bu kafelerin ünlü olanları. Mısırlı arkadaşımla gittiğim Cafe Al-Lord’ta kokteyl ve ufak demlikte çay içmiştim. Toplam ücret 60 EGP idi. Tavsiye edebilirim.

kahire-gezilecek-yerler

Al Lord Cafe

Yine Hz. Hüseyin Camii’nin yakınında da birçok lokanta bulunuyor. Buralarda da karnınızı doyurabilirsiniz.

Hem akşam gezmesi hem de birkaç bir şey içmek için Mısırlı arkadaşımla Zamalek’te bulunan Rooftop isimli bir mekana gitmiştik. Bir otelin en üst katında bulunan bu mekanda müthiş Nil Nehri manzarası var. Fiyatlar Kahire ortalamasının bir tık üstünde. Personel ve servisin o kadar iyi olduğunu söyleyemem ama yine de manzara için gidilebilir.

Zamanımın kısıtlı olmasından dolayı Kahire’de herhangi bir gece kulübüne vs gidemedim. Ancak, bildiğim kadarıyla gece hayatının daha yoğun olduğu yer Zamalek’teki mekanlar.

Kahire gezilecek yerler konusunda aktaracaklarım bu kadar. Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur.

Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.

INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi

FACEBOOK : https://www.facebook.com/seqununseyahatnamesi

YOUTUBE : http://www.youtube.com/Seqununseyahatnamesi

9 yorum

  1. Sermet

    Tosun Paşa evini bulmuş olmanız gerçekten ilginç. Nasıl anladınız peki?

    • Sequ

      Tarihçi Talha Uğurluel’in bir makalesinde görmüştüm. Daha sonra o yazıda tarif edilen yeri buldum. Kendisine Twitter’dan ulaşıp resmi teyit ettirdim. Orası olduğunu doğruladı sağolsun.

  2. Sequ
    Sequ'nun Seyahatnamesi

    Maalesef son zamanlarda vize süreci gerçekten çok uzun sürüyor. Ortalama 3-4 ay diyebiliriz.

Yorum Yap

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır. İşaretli alanların doldurulması zorunludur. *

*