Yazı İçeriği
Atina Roma Agorası Tarihçesi
Atina Roma Agorası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Atina Roma Agorası’nın giriş ücreti 8 Euro‘dur.
Roma Agorası’nın ziyaret saatleri ise 08:00 – 20:00 arasındadır, ancak son giriş 19:45’tir.
Atina Roma Agorası Gezilecek Yerler
Roma Agorası içerisinde görülecek yapılar kısaca şunlardır :
- Athena Archegetis
- Çeşme
- Agora Avlusu
- Fethiye Camii
- Doğu Propylon
- Umumi Tuvaletler
- Agoranomeion
- Rüzgar Kulesi
- Antik Zeytin Sıkacağı
- Aslan Heykeli
Athena Archegetis
Çeşme
Ortada modern anlamda bir çeşme görünmese de içindeki su hala görünmekte. Roma Agorası’na girince sağ tarafta yani güney kısmında kalıyor.
Agora Avlusu
Avlu ya da iç bahçe denen kısım etkinliklerin yapıldığı kısımdı. Çevresi ise şu an kalıntıları bulunan dükkanlar; yiyecek, giyecek, seramik ve mücevherat atölyeleri ile kaplıymış.
İç kısımda bulunan alan ise, M.S. 2.yy’da imparator Hadrian tarafından taşlarla döşenmiş.
Fethiye Camii
Yazımın başında da dediğim gibi beni en heyecanlandıran yapı şüphesiz Fethiye Camii oldu. Adından da anlaşılacağı gibi, 1456’da Osmanlılar, burayı fethedince Fatih Sultan Mehmet tarafından fethin anısına yapılmış.
Caminin yapıldığı alanda daha önceden bir Hristiyan kilisesi varmış. Direkt bu kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Ayrıca, caminin hemen yanında da birtakım mezar taşları var.
Doğu Propylon
Burası bu foruma ya da pazar yerine diyelim, olan iki ana girişten biriymiş. Sağlı sollu yer alan sütunlarda, alışveriş yapan insanların gelip giderlerken görebilecekleri tanınmış devlet adamları ve imparatorların heykelleri yer alıyormuş. Doğu Propylon denilen yer şöyle bir şey :
Umumi Tuvaletler
Buraya Vespasianae deniyor ve altmış sekiz kişi kapasiteliymiş. Ortadaki dikdörtgen şeklindeki alan umumi tuvaletler.
Tabi eskiden bu denli yakın olmak çok da büyük bir problem değilmiş. Bir nevi sosyal toplanma alanı olmuş. Her geçen gün birbirimizden uzaklaştığımız şu dünyaya ibret olsun. Bahsettiğim alan şurası :
Agoranomeion
Bu yapının aslında ne için ve kimin için yapıldığı tam olarak bilinmemekte. Önceleri pazar yeri denetmenleri için yapılan bina olarak sanılmaktayken yeni teorilere göre burası bir imparatora ya da tanrıya adanan bir tapınakmış.
Rüzgar Kulesi
Sekizgen biçimdeki bu yapı ise Roma Agorası’ndaki yapıların en önemlisi. MÖ. 50 yılında Suriyeli astronom Andronikos Kyrrhestas tarafından yapılmış. Güneş saati, su saati ve rüzgar gözlemi için kullanılmış.
Net bir şekilde görüleceği üzere üzerindeki sekiz figürün her biri sekiz rüzgar tanrısına adanmış. Bunların hangileri olduğunu araştırdığımda, kuzey tarafına bakan figürün Boreas‘a, kuzeydoğudakinin Kaikias‘a, kuzeybatıdakinin Skiron‘a, güneydekinin Notus‘a, güneydoğudakinin Eurus‘a, güneybatıdakinin Livas‘a, doğudakinin Apeliotes‘e ve batıdakinin Zephyrus‘a adanmış olduğunu öğrendim.
Bu rüzgar kulesi Osmanlılar zamanında ise derviş gösterilerinin yapıldığı bir mekan imiş.
Antik Zeytin Sıkacağı
Bu kısımda yalnızca zeytin sıkacağının kalıntıları değil, İmparator Hadrianus’un zeytin alım-satımına ilişkin direktiflerini gösteren bir yazıt var. Aşağıdaki resim zeytin sıkacağının alt kısmı.
Aslan Heykeli
Bu heykelle ilgili herhangi bir açıklama göremedim ama sanırım dekorasyon amaçlı yapılmış bir heykel.
Atina’daki Roma Agorası’nın içerisinde görülecek yapılara ve çeşitli kalıntılara ait gözlemlerimi anlatmaya çalıştım. Atina’da tarih adına anlatılacak o kadar çok şey var ki hepsini ayrı ayrı yazmaya kalksak destan olur.
Bu arada, Atina’daki diğer yazılarım olan Atina Antik Agora ve Atina Akropolisi adlı yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.
Seyahat fotoğraflarım ve videolarım için beni sosyal medya hesaplarımdan da takip edebilirsiniz.
INSTAGRAM : @seqununseyahatnamesi
3 yorum
Pingback: Atina Akropolis Gezilecek Yerler | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: ATİNA GEZİLECEK YERLER | Sequ'nun Seyahatnamesi
Pingback: ATİNA ANCIENT AGORA | Sequ'nun Seyahatnamesi